Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Διαβάσαμε - Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Σε προσωρινό πάγωμα λειτουργίας και επενδυτικών σχεδίων απειλούνται βιομηχανικές μονάδες λόγω του ενεργειακού κόστους. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής & Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός, σε συνάντηση των βιομηχάνων με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία ανέφερε ότι το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις, μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και του φυσικού αερίου, διατηρείται σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.(εδώ)

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια πολύ πιο φθηνά από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο και μάλιστα με κόστος που παραμένει σταθερό και δεν εξαρτάται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων. Πλέον το βάρος στο καταναλωτή για την ενέργεια που παράγεται από τις νέες επενδύσεις είναι της τάξης των 55 ευρώ/ΜWh, δηλαδή 3-4 φορές χαμηλότερο από το κόστος των ορυκτών καυσίμων που ορίζουν την τιμή στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και η οποία βαραίνει τον καταναλωτή.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα αποτελέσματα διακίνησης επιβατών, εμπορευμάτων και κινητών μονάδων στους Ελληνικούς λιμένες του γ΄ τριμήνου 2021. Ειδικότερα:  Η συνολική διακίνηση επιβατών στους Ελληνικούς λιμένες το γ΄ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 34,3%, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του γ΄ τριμήνου 2020 προς το γ΄ τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε μείωση κατά 39,1%.  Η συνολική διακίνηση εμπορευμάτων στους Ελληνικούς λιμένες το γ΄ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του γ΄ τριμήνου 2020 προς το γ΄ τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε μείωση κατά 8,7%.(εδώ)

Μετά τα πολύ υψηλά κέρδη του 2021, σαφώς ικανοποιητικά κινείται η μέχρι τώρα φετινή πορεία της ElvalHalcor, κόντρα στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και σε μια σειρά από άλλες αβεβαιότητες. Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον εισηγμένο Όμιλο, η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται μέχρι σήμερα σε υψηλά επίπεδα (ακόμη και μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία) και παράλληλα επιτυγχάνεται μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό η μετακύλιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους στις τιμές πώλησης.(εδώ)

Η ΒΑΡΑΓΚΗΣ Α.Β.Ε.Π.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε το κείμενο της επικυρωτικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών της από 16.9.2020 συμφωνίας εξυγίανσης και μεταβίβασης επιχείρησης που έχει συνάψει με τους πιστωτές της (η "Συμφωνία Εξυγίανσης"). Σύμφωνα με την εν λόγω δικαστική απόφαση έγινε δεκτή εν μέρει η σχετική αίτηση της Εταιρίας για επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης (πλην του όρου 3.1.9 αυτής) και μεταβιβάζονται στο νέο φορέα, την εταιρία «VARANGIS FURNITURE & INTERIORS A.E.», το 99% του ενεργητικού της Εταιρίας.(εδώ)

Ένα απροσδόκητα καλό πρώτο φετινό εξάμηνο αναμένεται να σημειώσουν οι εισηγμένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του χάλυβα, στον βαθμό που αυτές έχουν αποθέματα και διαθέτουν πρόσβαση στην απόκτηση πρώτων υλών. Καταλυτικά στη συγκεκριμένη εξέλιξη παίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς μέσα στις δύο εβδομάδες που ήδη διαρκεί η τιμή του χάλυβα έχει αυξηθεί κατά 45% έως 50%, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και πρόβλεψη, ενώ παράλληλα ο μέχρι τώρα φετινός όγκος των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά διατηρείται στα αντίστοιχα ή και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι!(εδώ)

Προχωρούν κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος οι εργασίες στη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, ένα έργο ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η MYTILINEOS σε κοινοπραξία με την Standardkessel Baumgarte GmbH. Ειδικότερα, ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS ηγείται των εργασιών, επιβεβαιώνοντας την ικανότητά του να αναλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο πολύπλοκα ολοκληρωμένα έργα τύπου EPC, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων.(εδώ)

Kέρδη προ προβλέψεων (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα) τα οποία ανήλθαν σε 902 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς το 2021, 4% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Η δυναμική της Τράπεζας αντανακλάται σε όλους τους τομείς και ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη των στρατηγικών της  επιδιώξεων, σε ευθυγράμμιση με την εξομάλυνση της απομείωσης των δανείων. Το συνολικό αποτέλεσμα για το 2021 διαμορφώθηκε σε ζημίες 3 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης των κόκκινων δανείων.(εδώ)

Αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια και αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχει η γεωπολιτική κρίση, σύμφωνα με τη διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς, που εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα κινηθεί μεταξύ 3%-4% και ο πληθωρισμός στο 6%-7%.(εδώ)

Διαγωνισμούς για την ανάπτυξη δύο πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ισχύος 250 MW, ξεκίνησε η γαλλική κυβέρνηση. Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών, η οποία αναμένεται να αναδείξει νικητές εντός του 2023, με στόχο τα δύο αυτά πάρκα στη Μεσόγειο να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030. Το πρώτο πάρκο θα βρίσκεται στα ανοικτά της Narbonne, σε απόσταση άνω των 22 χιλιομέτρων από την ακτή, ενώ το δεύτερο αιολικό πάρκο έξω από το Fos-sur-Mer, με την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων των συνεχιζόμενων περιβαλλοντικών μελετών.(εδώ)

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση Ντράγκι θα μειώσει προσωρινά τους φόρους στα καύσιμα. Πρόκειται για μια "κυμαινόμενη μείωση", η οποία θα συνδεθεί με την οικονομική κατάσταση, λόγω και των εξελίξεων στην Ουκρανία και των ανατιμήσεων της τελευταίας περιόδου.Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή καθίσταται δυνατή χάρη και στα αυξημένα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης από τις εισπράξεις του ΦΠΑ.(εδώ)

H JP Morgan επισημαίνει ότι όλα τα βλέμματα είναι στη ρωσική παραγωγική ικανότητα καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου παραμένει υψηλό. Δεδομένης της σημασίας της Ρωσίας στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και επειδή ο πλανήτης ήταν ήδη ελλιπής σε παραγωγική ικανότητα πριν από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, υπάρχει μια σημαντική εστίαση τόσο στις πραγματικές όσο και στις δυνητικές διαταραχές του εφοδιασμού από τη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη περιορισμένη αγορά.(εδώ)

Μπορεί οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη να είναι αυξημένες εδώ και χρόνια, όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μία αλλαγή παραδείγματος στη ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων που επικρατούσε στον τομέα της ασφάλειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης επιχειρεί να εντοπίσει τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην αποκρυστάλλωση του γεωπολιτικού κινδύνου αλλά και εκείνες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς κινδύνους από την συνεπαγόμενη στροφή προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών.(εδώ)

Η Ε.Ε. απαγόρευσε στους κορυφαίους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να κάνουν αξιολογήσεις για την Ρωσία και τις επιχειρήσεις της, στο πλαίσιο των κυρώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. «Οι κυρώσεις αυτές θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις οικονομικές πιέσεις στο Κρεμλίνο και θα υπονομεύσουν την ικανότητά του να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας», σημειώνει η Κομισιόν.(εδώ)

Ενώ η οικονομία της Ουκρανίας παρασύρεται όλο και περισσότερο στη δίνη του πολέμου και πυκνώνουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη δραματική συρρίκνωσή της με μείωση του ΑΕΠ έως και περισσότερο από 30%, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιχειρεί να διασφαλίσει τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων ώστε να «εξακολουθήσει να λειτουργεί το σύστημα».(εδώ)

Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1,4% το Φεβρουάριο, τροφοδοτώντας εκ νέου τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό που ήδη βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 1,6%. Το κόστος του πετρελαίου σκαρφάλωσε 8,1% το Φεβρουάριο, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στις τιμές εισαγωγών. Χωρίς τα καύσιμα οι τιμές αυξήθηκαν 0,8%.(εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text