Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι αμερικανικοί δείκτες υποχώρησαν, επειδή η αύξηση των επιτοκίων από τη FED, είναι …μικρή!

Οι αμερικανικοί δείκτες υποχώρησαν, επειδή η αύξηση των επιτοκίων από τη FED, είναι …μικρή!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή άνοδος υπήρξε εντυπωσιακή και δείχνει τη θετική προδιάθεση που εξακολουθεί να υπάρχει στις χρηματιστηριακές αγορές, σε όλο το κόσμο.

Η άνοδος πυροδοτήθηκε από τις φήμες για ύπαρξη σχεδίου ειρήνευσης μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.

Είναι αλήθεια ότι, η άνοδος αυτή μας προκάλεσε έκπληξη και ότι ανατρέπει τις προσδοκίες που είχαμε για την εξέλιξη των κινήσεών μας κατά το επόμενο διάστημα.

Όμως, έτσι είναι οι αγορές. Απρόβλεπτες. Για το λόγο αυτό άλλωστε, για την πορεία μας σ’ αυτές με ασφάλεια, προσπαθούμε να βρούμε οδηγούς.

 

Το πόσο απρόβλεπτες είναι οι αγορές, φαίνεται και από τη σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ  (FED), για τον προσδιορισμό του επιτοκίου βάσης. Η FED, αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25%. Οι αγορές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση, δηλαδή 0,50%. Και ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση, οι αμερικανικοί δείκτες, υποχωρούν. Δηλαδή, μετά από μια μακρά περίοδο (από το Νοέμβριο) αναστάτωσης και υποχώρησης των αγορών, επειδή τελείωνε η περίοδος των μηδενικών επιτοκίων, οι αγορές τώρα υποχωρούν, επειδή η κεντρική τράπεζα, ανέβασε το επιτόκιο κατά μόνο 0,25%, αφού τώρα οι αγορές κρίνουν ότι, με την άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα πάνω από 7,0%, η αύξηση των επιτοκίων θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη!

 

Την άποψή μας την εκφράσαμε στο τεύχος που κυκλοφορήσαμε χθες. Τα επιτόκια πρέπει να ανέβουν περισσότερο. Σήμερα, η διαφορά μεταξύ του πληθωρισμού και των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας είναι -7,2%, ή -6,7% μετά τη σημερινή αύξηση. Το επίπεδο αυτό, αρνητικών επιτοκίων, είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει, στη νομισματική ιστορία των ΗΠΑ. Και μάλιστα, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός θεριεύει και ενώ είναι πάρα πολύ πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά το μήνα Μάρτιο. Αυτό, δεν είναι φυσιολογικό και θα το βρούμε μπροστά μας. Δείτε εδώ, σχετικό άρθρο του τεύχους 238.

Οι αγορές είναι λογικές. Έχουν μία περίεργη λογική (όπως διαπιστώσαμε και σήμερα, μετά την ανακοίνωση του επιτοκίου), αλλά η λογική αυτή, δεν είναι ποτέ αντιφατική. Οι αγορές “ενδιαφέρονται” για την πορεία της οικονομίας και, ανά πάσα στιγμή, εκφράζουν τις προσδοκίες τους για την εξέλιξή της.

Διατηρούμε την άποψη ότι, αυτή την περίοδο, υπάρχει μία νομισματική δυσαρμονία, η οποία απεικονίζει το τέλος της εποχής των μηδενικών επιτοκίων και την είσοδο σε μία νέα φάση.

 

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, η ευχή όλων είναι να υπάρξει ειρήνη. Η βαρβαρότητα που καθημερινά βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων, συγκλονίζει.

Δε γνωρίζουμε την εγκυρότητα του σχεδίου, ένα μέρος του οποίου εμφάνισαν οι Financial Times, νωρίτερα σήμερα και το οποίο ενέσπειρε τον ενθουσιασμό. Δεν αναφέρεται το σύνολο του σχεδίου. Κατά την άποψή μας, δε “δίνει” πολλα στη ρωσική πλευρά και αυτό δείχνει να μην έχει την ισορροπία που, λογικά, θα περίμενε κάποιος από ένα σχέδιο ειρήνευσης.

 

Από την πλευρά μας, θα ακολουθήσουμε τα σήματα που θα υπάρξουν από το “απόλυτο σύστημα”. Υπενθυμίζουμε ότι, για την είσοδό μας στην αγορά, θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: α) Να έχει διασπαστεί ο ΚΜΟ-200. Σήμερα, η τιμη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 899,61 μονάδες και απέχει -3,17% από την τιμή του Γενικού Δείκτη (το “μείον” δείχνει ότι ο ΓΔ βρίσκεται χαμηλότερα). β) Να έχει σημειωθεί νέο υψηλό κλείσιμο 20 ημερών. Αύριο, το υφιστάμενο Υψηλότερο Κλείσιμο 20 ημερών (ΥΚ-20) βρίσκεται στις 963,60 μονάδες. Στις 18/3/2022 θα βρίσκεται στις 955,93 μονάδες. Στις 30/3/2022, θα βρίσκεται στις 927,25 μονάδες.

Η εκτίμησή μας είναι ότι, ο ΓΔ δεν θα “καταφέρει” να κινηθεί τόσο ανοδικά. Αν όμως κινηθεί, θα εισέλθουμε και μεις στην αγορά.

Σημειώνουμε ότι, όλοι θέλουμε να ανεβαίνει η αγορά και να είμαστε “μέσα” σ’ αυτή. Ακόμη και αν μπαίνουμε με κάποια καθυστέρηση. Η ουσία είναι να κερδίζουμε, χωρίς μεγάλο ρίσκο και να μη διακινδυνεύουμε το κεφάλαιό μας και την ψυχολογία μας.

 

Αύριο, θα ασχοληθούμε με τα αποτελέσματα των εταιριών που δημοσιεύονται σ’ αυτή τη φάση. Φέτος, θα βελτιώσουμε σημαντικά τον τρόπο που τα παρακολουθούμε.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text