Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Εντός ή εκτός αγοράς; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής

Εντός ή εκτός αγοράς; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εκτιμώ ότι, το χθεσινό σχόλιο ήταν αποτυχημένο, καθώς σχολίαζα την πτώση των αμερικανικών δεικτών, ενώ αυτοί, στη συνέχεια ανέβηκαν.

Θα πρέπει να αναφέρω ότι το κείμενο γράφτηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την αύξηση του επιτοκίου. Στο σημείο εκείνο, οι δείκτες υποχωρούσαν. Ανέβηκαν αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του κ. Powell.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρόεδρος της FED, έκανε πολλές και έντονες αναφορές στην καλή φάση της αμερικανικής οικονομίας, στο πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας (μόλις 3,5%) και στην αναμενόμενη ανάπτυξη κατά το 2022 (2,8%). Εν τούτοις, εκτιμώ ότι, απάντησε αμήχανα και με μεγάλες γενικότητες στα ερωτήματα που του υποβλήθηκαν, για το εάν η στρατηγική αυξήσεων του επιτοκίου που ανακοίνωσε (ακόμη 6 αυξήσεις με 0,25% η κάθε μία) θα είναι αρκετή για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ο κ. Powell, εκτιμά ότι από το καλοκαίρι, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί.

 

Μακάρι να υποχωρήσει και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και παντού. Αυτο θα εξαρτηθεί από τις τιμές του πετρελαίου, της ενέργειας και των λοιπών εμπορευμάτων.

 

Είναι αλήθεια, άλλωστε το αναφέραμε και χθες, ότι η χθεσινή άνοδος μας ξάφνιασε και μας προβλημάτισε, αναφορικά με τη θέση μας στην αγορά. Και σήμερα, είχα μερικά (όχι πολλά) τηλέφωνα από συνδρομητές, που εξέφραζαν την αγωνία τους για το “αν, ακολουθώντας το απόλυτο σύστημα, θα μείνουμε έξω από την άνοδο”.

 

Έξω από την άνοδο δε θα μείνουμε. Αυτό είναι βέβαιο. Αν ανέβει η αγορά, όσοι ακολουθούμε το σύστημα, κάποια στιγμή θα μπούμε και μεις.

Θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε κάτι. Το σύστημα που προωθεί το site και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, δεν αναφέρει ότι “βγαίνει στο υψηλότερο σημείο του Γενικού Δείκτη και ξαναμπαίνει στο χαμηλότερο”. Μάλιστα, αναφέρει ότι πολλές κινήσεις του είναι λανθασμένες (δόξα τω Θεώ, μέχρι στιγμής, στα 3 προηγούμενα χρόνια, δεν είχαμε κάποια λανθασμένη κίνηση). Αναφέρει όμως ότι, είναι συντηρητικό και ότι προστατεύει από μεγάλες ζημιές. Μάλιστα, σχεδόν αποκλείει τις ζημιές για κάποιον που το ακολουθεί για διάστημα μερικών ετών. Παράλληλα, ακριβώς επειδή είναι τασικό σύστημα και μπορεί και “καβαλάει” την τάση, μέσα σε διάστημα ετών, πετυχαίνει εξαιρετικά μεγαλύτερα κέρδη από το Γενικό Δείκτη.

 

Παράλληλα, σε συζήτηση που είχαμε σήμερα στην εταιρία, προσπαθούσαμε να βρούμε τα “υπέρ” και τα “κατά” αυτής της περιόδου για την αγορά.

Στα υπέρ, θεωρούμε ότι είναι: α) Η εκτίμηση ότι, παρά τα σημερινά προβλήματα, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ρυθμό, έστω μεταξύ 2,0% και 3,0%. Ακόμη και αν “περικοπεί” ο ρυθμός αυτός, η ανάπτυξη θα είναι ικανοποιητική. β) Η εξαιρετικά καλή κερδοφορία των επιχειρήσεων, όπως ανακοινώνεται σήμερα. Βέβαια, στις ενημερώσεις που γίνονται για τους αναλυτές, διακρίνουμε μία ανησυχία για την εξέλιξη του 2022. γ) Η επανεμφάνιση των τραπεζών στο χρηματιστηριακό προσκήνιο. Αυτό πάντα θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό.

 

Στα “κατά” καταλήξαμε ότι είναι: α) Η εξαιρετικά μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί και οι κίνδυνοι που αναδύονται. β) Η κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας (υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα υποχωρήσει κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση της που είναι μεταξύ 3,0% έως 3,5%). γ) Η απειλητική εμφάνιση του πληθωρισμού σε όλο το κόσμο και η μεγάλη ανατροπή που προκαλούν στα κοστολόγια των επιχειρήσεων οι αυξημένες τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και των εμπορευμάτων. δ) Η περίοδος αύξησης των επιτοκίων στην οποία έχουμε εισέλθει -βέβαια, αυτό το γνωρίζαμε, όμως τώρα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να είναι μεγαλύτερες απ’ αυτές που είχαν εκτιμηθεί πριν ένα μήνα. ε) Το γεγονός ότι οι περισσότερες αγορές στον κόσμο έχουν εισέλθει σε πτωτική φάση, μετά από μία πολύ μεγάλη περίοδο ανόδου.

 

Σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω, καταλήξαμε στο ότι, ακόμη και αν δεν υπήρχε το “απόλυτο σύστημα”, για το οποίο έχουμε, ως εταιρία, δεσμευθεί ότι θα ακολουθούμε, πάλι, σ’ αυτή τη φάση, θα επιλέγαμε να παραμείνουμε εκτός της αγοράς. Ανεξάρτητα των συστημάτων, η ασφάλεια του κεφαλαίου μας, είναι βασική μας προτεραιότητα.

 

Από αύριο θα ξεκινήσουν οι “προδημοσιεύσεις” του επόμενου τεύχους. Το επόμενο τεύχος θα περιέχει κυρίως αναλύσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών και προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών κατά το 2022.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text