Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Διαβάσαμε - Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές των υλικών κατασκευής, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα. Η άνοδος των τιμών των υλικών έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2020, ωστόσο τους τελευταίους μήνες λόγω και της ανόδου του ενεργειακού κόστους που επέτεινε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια υλοποίησης νέων εργασιών στις αναδόχους εταιρίες.(εδώ)

Δυναμική διόγκωσης των «κόκκινων» οφειλών από φόρους καταγράφεται τους τελευταίους μήνες λόγω και της έξαρσης της ακρίβειας που συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, καθώς εντείνεται η πληθωριστική ανάφλεξη και επιμηκύνεται η διάρκεια της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιανουάριο οι απλήρωτοι φόροι διογκώθηκαν κατά 803 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να εκτιναχθεί στα 112,959 δισ. ευρώ ενώ σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των οφειλετών στα 4.049.913 άτομα, κυρίως στην κλίμακα μεταξύ 50 και 500 ευρώ.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή με αυτήν την τομεακή δημοσίευση, παρουσιάζει τη χαρτογράφηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης. Οι κλάδοι αυτοί τίθενται διαχρονικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της βαρύτητας που έχουν στη διαμόρφωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αλλά και της εκτεταμένης διασποράς τους, με σημαντική παρουσία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και σημαντική συμβολή στις αντίστοιχες τοπικές οικονομίες της Ελλάδας συχνά συσχετιζόμενη με το τουριστικό προϊόν της Χώρας.(εδώ)

Το 2021, η Viohalco παρουσίασε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της, ενώ πολλές εταιρίες της πέτυχαν εντυπωσιακή ανάπτυξη, παρά τις συνεχείς προκλήσεις. Οι εταιρίες της Viohalco συνέχισαν να βελτιστοποιούν τη χρήση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ παράλληλα οι συνετοί έλεγχοι κόστους βελτίωσαν τις λειτουργικές αποδόσεις. Η υγεία και η ευημερία των εργαζομένων των εταιριών της Viohalco αποτέλεσαν όπως πάντα προτεραιότητα, ενώ παρέμειναν σε ισχύ μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζομένους και λοιπούς συμμέτοχους.(εδώ)

Η INTRALOT ανακοινώνει την επέκταση του τρέχοντος συμβολαίου της INTRALOT Maroc, θυγατρικής του Ομίλου INTRALOT που λειτουργεί ως προμηθευτής τυχερών παιχνιδιών στο Μαρόκο, με την La Marocaine Des Jeux et des Sports (MDJS), την κρατική λοταρία αθλητικού στοιχηματισμού και άλλων τυχερών παιχνιδιών του Μαρόκου, για ένα επιπλέον έτος· το συμβόλαιο πλέον λήγει στις 31.12.2023.(εδώ)

Πως η απόβαση στην Αμερική εκτόξευσε τον Όμιλο Τιτάν που έχει αναδειχθεί πλέον ως η πιο διεθνοποιημένη ελληνική βαριά βιομηχανία με 11 εργοστάσια τσιμέντου εκτός συνόρων. Οι προσδοκίες για το «πακέτο Μπάιντεν» και το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι κινήσεις εξωστρέφειας και το άπλωμα στο εξωτερικό και πρωτίστως στις ΗΠΑ, που έκανε ο όμιλος Τιτάν την τελευταία 30ετία, όχι μόνο έσωσαν την εταιρία τη δεκαετία της χρεοκοπίας στην Ελλάδα, όπου η ζήτηση για τσιμέντο έπεσε στα επίπεδα του 1962, αλλά έχουν καταστήσει τον όμιλο ένα διεθνή οργανισμό με πολύ υπολογίσιμο μέγεθος και μεγάλο εκτόπισμα σε δεκάδες αγορές.(εδώ)

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι επαφές ελληνικών και ξένων ομίλων για τη συγκρότηση των κοινοπραξιών που θα διεκδικήσουν τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, καθώς στις 20 Απριλίου καλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Mytilineos αναμένεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον γαλλικό όμιλο Vinci με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στην πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Ένα δεύτερο σχήμα έχει ήδη δημιουργηθεί από τον όμιλο Κοπελούζου και την αυστραλιανή Macquarie που πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συμφωνία απόκτησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.(εδώ)

Στα καθαρά έσοδα από τόκους θα χτυπήσει και το 2022 το πρόγραμμα εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών. Πρόκειται για μία αναπόφευκτη πίεση, καθώς την περυσινή χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ στις συναλλαγές αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ανάλογη επίδραση, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, θα έχουν και οι πρώτες συνθετικές τιτλοποιήσεις πράσινων δανείων που έγιναν κατά την προηγούμενη χρήση, με σκοπό την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.(εδώ)

Τα αποτελέσματα των τραπεζών αποπνέουν ατμόσφαιρα συγκρατημένης αισιοδοξίας και επιβεβαιώνουν ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να στηρίξει την προσπάθεια της εγχώριας οικονομίας να κινηθεί με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενη έτη. Οι τράπεζες, από διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), έχουν μετακινηθεί στο πώς θα αυξήσουν τις χορηγήσεις τους και πώς θα αυξήσουν τα έσοδα από τις εργασίες τους -και αυτό είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.(εδώ)

Την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να αλλάξουν πορεία ένα αυτό κριθεί απαραίτητο τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη. Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για «νέες πληθωριστικές τάσεις» στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες μάλιστα ενδεχομένως να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εμφανιστούν.(εδώ)

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσέγγισαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και εταιρίες όπλων με μια λίστα αγοράς όπλων που περιλαμβάνει drones, πυραύλους και συστήματα πυραυλικής άμυνας, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανανεώνει τη ζήτηση για αμερικανικά όπλα, αναφέρουν πηγές στο Reuters. Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για 35 μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp, έχει ζητήσει οπλικά συστήματα για να αμυνθεί κατά βαλλιστικών πυραύλων, ανέφεραν πηγές με γνώση της κατάστασης.(εδώ)

Εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ  27,2 δισ. ευρώ κατέγραψε η ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2022, έναντι πλεονάσματος 10,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2021, ως αποτέλεσμα της αλματώδους ανόδου των τιμών στην ενέργεια. Το εμπόριο εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε σε 192,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 , ή κατά 24,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την Εurostat. Όσον αφορά στις εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο τον Ιανουάριο του 2022 διαμορφώθηκαν στα 199,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 (167,8 δισ. ευρώ).(εδώ)

Οι κινεζικοί όμιλοι βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου. Οσοι διατηρούν υπεράκτιες δραστηριότητες πλήττονται από τη θέση που παίρνει η κυβέρνησή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να επισπεύσει την υποβάθμιση των φιλοδοξιών για διεθνή επέκταση των κινεζικών εταιριών. Η Ουάσιγκτον προβληματίζεται μήπως η άρνηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταδικάσει την επίθεση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν σημαίνει πως η Κίνα θα κάνει και κάτι ακόμη: θα παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης.(εδώ)

Πριν από τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, η Moody’s ανέμενε την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της μείωσης της δημοσιονομικής στήριξης και της συνολικής ωρίμανσης του επιχειρηματικού κύκλου. Σε νέα της έκθεση αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη και αυξάνει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, το σοκ Ρωσίας – Ουκρανίας θα μειώσει αλλά δεν θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική επέκταση, εν μέρει επειδή οι κυβερνήσεις αναμένεται να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά μέτρα για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο.(εδώ)

Η συμφόρηση επανέρχεται σε πολλά μεγάλα κινεζικά λιμάνια που είναι σταθμοί φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό. Προβλήματα δημιουργούνται και από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στις πόλεις που επηρεάζουν τη λειτουργία των μεταφορικών εταιριών οδικών μεταφορών. Τα δεδομένα της Lloyd’s List Intelligence δείχνουν ότι ένας αριθμός πλοίων αρχίζει να συσσωρεύεται έξω από μεγάλα κινεζικά λιμάνια καθώς υστερούν και οι οδικές μεταφορές λόγω των μέτρων καραντίνας.(εδώ)

Βαθιά κάτω από το έδαφος της Ουκρανίας, κάτω από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας, βρίσκεται ένας τεράστιος, αναξιοποίητος ορυκτός πλούτος ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» για ένα κερδοφόρο μέλλον πράσινης ενέργειας για τη χώρα αυτή της Ανατολικής Ευρώπης. Ουκρανοί ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι στην ανατολική πλευρά της χώρας υπάρχουν σχεδόν 500.000 τόνοι οξειδίου του λιθίου, μιας πηγής λιθίου που είναι σημαντική για την παραγωγή των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτή η προκαταρκτική εκτίμηση, εάν ισχύει, καθιστά την Ουκρανία ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text