Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Διαβάσαμε - Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Μειωμένες κατά 30% είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αγοράς, οι φυτεύσεις καρπουζιών και πεπονιών, με τη μείωση αυτή να αποδίδεται στη δυσκολία των καλλιεργητών να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Πέρα από τις λιγότερες ετήσιες καλλιέργειες, οι φορείς του κλάδου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διακοπεί τους επόμενους μήνες η συγκομιδή και να μείνουν τα καλοκαιρινά φρούτα στα δέντρα, με συνέπειες βεβαίως για το αγροτικό εισόδημα, την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα και φυσικά τις εξαγωγές.(εδώ)

Χρονιά σημαντικών υπογραφών και έναρξης εργοταξίων αναμένεται να είναι το 2022 για μεγάλα έργα υποδομών. Με κριτήρια την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών της χώρας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μετακινήσεων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης, έργα νέας γενιάς μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.Οι βάσεις μπήκαν την περασμένη χρονιά με το κλείσιμο εμβληματικών εκκρεμοτήτων, όπως οι υπογραφές για τη Γραμμή 4 και τον Ε65, αλλά και μια σειρά διαγωνισμών που άναψαν τις μηχανές των κατασκευών.(εδώ)

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περιβάλλονται πλέον από πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, και προχωράει έτσι σε σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, αλλά και το έλλειμμα. Εκτιμά πως η ρωσική εισβολή και οι κυρώσεις θα αφαιρέσουν τουλάχιστον 2,2% από την αύξηση του ΑΕΠ.(εδώ)

«Πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα άναψε ο ESM. Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του ΕFSF έδωσαν την έγκρισή τους. «Η πρόωρη πλήρης αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ καθώς και η αποποληρωμή μέρους των δανείων GLF (διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) στέλνει ένα θετικό σήμα στις αγορές για τη θέση χρηματοδότησης της Ελλάδας. Επιπλέον θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα παράξει κάποια εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό.(εδώ)

Μικρή μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ, με τα 45 εκατ. να προέρχονται από απώλειες των νοικοκυριών και 215 εκα. ευρώ από τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 8,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα οριστικά στοιχεία, για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, της Έρευνας Οικοδομικής Δραστηριότητας. Ειδικότερα:  Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.170 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 513,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.257,8 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 18,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 3,1% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 13,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.(εδώ)

Μέχρι το τέλος του 2022 περί το ένα εκατομμύριο τηλεπικοινωνιακές γραμμές του δικτύου της COSMOTE θα έχουν μετατραπεί σε γραμμές οπτικής ίνας - FFTH. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της επένδυσης σε δίκτυο υποδομής, περίπου 563.000 συνδέσεις είχαν μετατραπεί σε FTTH μέχρι το τέλος του 2021.(εδώ)

Η Αλουμύλ Μυλωνάς επαναλειτουργεί το εργοστάσιο αλουμινίου στην Ξάνθη μετά από οκτώ χρόνια, η Aluminco εξαγόρασε τις παλιές εγκαταστάσεις της Doral στη Θεσσαλονίκη και επενδύει 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία hub αλουμινίου για όλα τα Βαλκάνια, η ElvalHalcor επενδύει άλλα 100 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα ώστε να φτάσει την παραγωγή στους 520 χιλ. τόνους ετησίως, ενώ η Cosmos Aluminium εξαγόρασε την εταιρία MC Chargers και συζητά με τον όμιλο Elval πιθανή συνεργασία για την ΕΤΕΜ.(εδώ)

Εντός χρονοδιαγράμματος και παρά τις δυσκολίες που μεσολάβησαν λόγω της πανδημίας ολοκληρώθηκε το μέγα φωτοβολταϊκό πρότζεκτ των ΕΛΠΕ στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο που κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να εγκαινιάσει στις 6 Απριλίου στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός, σηματοδοτώντας και τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου έργου πράσινης ανάπτυξης στη χώρα μας μετά την καταιγίδα που έφερε σε όλη την ΕΕ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.(εδώ)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει το σκηνικό για την οικονομία και τις αγορές, αλλάζοντας μέσα σε μόλις λίγες μέρες προοπτικές και εκτιμήσεις, με την αβεβαιότητα να παραμένει ακόμη τεράστια, καθώς οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός δεν φαίνεται προς το παρόν να καταλήγουν κάπου και η διάρκεια της σύγκρουσης θεωρείται απρόβλεπτη. Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει βιώσει έντονα τους γεωπολιτικούς κραδασμούς, έχοντας υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές από την έναρξη του πολέμου, όταν πριν από αυτόν ήταν στην κορυφή των αποδόσεων σε σχέση με τις αρχές του έτους.(εδώ)

Κυρίαρχο ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με υγροποιημένο φυσικό αέριο σκοπεύει να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια ο ελληνικός εφοπλισμός, καθώς περίπου ένα στα πέντε πλοία του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς LNG ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα. Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Poten, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 ο παγκόσμιος στόλος LNG Carriers αποτελούνταν από 582 πλοία, ενώ άλλα 151 πλοία ήταν υπό ναυπήγηση εκ των οποίων τα 122 συνδέονται ήδη με μακροχρόνια συμβόλαια. Από τα 733 LNG Carriers τα 156 ανήκουν σε ναυτιλιακές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων οι οποίες πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο LNG.(εδώ)

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής Orbit ανακοίνωσε η Alpha Bank. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων λιανικής τραπεζικής, συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου ύψους 2,1 δισ. ευρώ και συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,3 δισ. ευρώ.(εδώ)

«Λαβωμένη» από τις βόμβες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά… ζωντανή, προκειμένου να αντιμετωπίσει και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις, τόσο σε ενεργειακό, όσο και εν γένει σε πληθωριστικό επίπεδο, θα βγει η ελληνική οικονομία, με τις τράπεζες να προσδιορίζουν τους λόγους εκείνους που συνηγορούν υπέρ της διατήρησης ενός θετικού αφηγήματος για τη χώρα μας.(εδώ)

Ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα ανέβαζε τις τιμές του πετρελαίου και θα επιδείνωνε την κρίση του κόστους διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, όπως επισημαίνει η CapitalEconomics. Ωστόσο, οι προμήθειες πετρελαίου θα ήταν ευκολότερο να αντικατασταθούν από ότι το φυσικό αέριο και εκτιμά ότι ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος ενός εμπάργκο πετρελαίου θα ήταν μικρότερος από ό,τι πολλοί υποθέτουν, μειώνοντας το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά λιγότερο από 0,5% φέτος .(εδώ)

Σε 347 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία του εμπορίου (εισαγωγές συν εξαγωγές) αγροτικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου το 2021, αυξημένα κατά 20,7 δισ. ευρώ περισσότερα - 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, η ΕΕ εξήγαγε αγροτικά προϊόντα αξίας 196,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και εισήγαγε 150,0 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πλεόνασμα 46,9 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2002 και 2021, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε, και ισοδυναμεί με μέση ετήσια αύξηση σχεδόν 4,8%. Την περίοδο αυτή, οι εξαγωγές (5,4%) αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές (4,2%).(εδώ)

Το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε, καθώς η προερχόμενη από τις χώρες-μέλη παραγωγή κάλυψε μόνο το 42% των αναγκών της. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020 αποτελούνταν από 35% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 24% φυσικό αέριο, 17% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 13% πυρηνική ενέργεια και 11% στερεά ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, που αποτελούν τα κύρια ενεργειακά προϊόντα του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ.(εδώ)

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επωμιστούν το βάρος της οικονομικής ανταπόκρισης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τα χρέη τους, τα οποία συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να επωμιστούν το βάρος της εμπλοκής τους στον πόλεμο. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν αυξάνονται απότομα οι τιμές ενέργειας, η πολιτική που ακολουθείται είναι να δίνεται η δυνατότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τους κραδασμούς.(εδώ)

Η αύξηση των κερδών των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων επιταχύνθηκε τους δύο πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με την Handelsblatt. Τα πλεονάσματα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5,0% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία στο Πεκίνο την Κυριακή. Στο τέλος του 2021, το πλεόνασμα ήταν μόλις 4,2%. Ο κινητήριος μοχλός ήταν ο τομέας της ενέργειας και των πρώτων υλών, ο οποίος επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και του άνθρακα, για παράδειγμα.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text