Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τα σενάρια των αγορών - Το ενδεχόμενο της επανεισόδου του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στην αγορά

Τα σενάρια των αγορών - Το ενδεχόμενο της επανεισόδου του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στην αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το βασικό δίλημμα των αγορών, στην παρούσα φάση, είναι εάν ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει ήδη ξεφύγει από τη φάση της απειλής και συνιστά πλέον πρόβλημα, θα επιμείνει ή εάν είναι προσωρινός. Εάν είναι προσωρινός, δε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και η κατάσταση στη διεθνή οικονομία, θα ισορροπήσει και η ανάπτυξη θα συνεχίσει με μέσους έως υψηλούς ρυθμούς, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια. Εάν είναι ένα περισσότερο μόνιμο φαινόμενο, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης, σε όλο το κόσμο και οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών, θα καμφθούν.

 

Αυτό “παίζεται” αυτή τη στιγμή στις αγορές.

Το αισιόδοξο σενάριο είναι, να παύσει σύντομα ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας και, καθ’ όσον συμβαίνουν αυτά, να βελτιωθεί η κατάσταση στις εφοδιαστικές αλυσίδες (κατάσταση που, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα, επιδεινώνεται), ώστε να ρέει το εμπόριο κανονικά και να υποχωρήσουν οι τιμές των προϊόντων, που είχαν αρχίσει να αυξάνονται από πέρυσι την άνοιξη, ώστε να ξαναβρεθούμε στο ωραίο και ελπιδοφόρο περιβάλλον που είχε υπάρξει, κατά την περίοδο που ανακαλύφθηκε το εμβόλιο κατά της covid και που είχε δημιουργήσει, σε όλους μας, προσδοκίες για επαναφορά των πάντων, στο ωραίο και αναπτυξιακό περιβάλλον που ίσχυε έως τότε.

 

Το απαισιόδοξο σενάριο είναι να διατηρηθεί η αύξηση του πληθωρισμού, ώστε αυτός να εισέλθει σε δομικούς τομείς της οικονομίας και να γίνει ένα “επίμονο φαινόμενο”, που σταδιακά θα αποδιοργανώνει τους προϋπολογισμούς των οικογενειών, των επιχειρήσεων και των κρατών, προκαλώντας ζημιές στην κοινωνική ευστάθεια και την οικονομική ανάπτυξη.

 

Κατά την άποψή μας, οι εξελίξεις οδηγούν στο απαισιόδοξο σενάριο.

Βέβαια, παρατηρώντας τις αγορές που επανήλθαν σε ανοδική τάση, μας προκαλεί εντύπωση. Στο τέλος της ημέρας, οι αγορές έχουν πάντα δίκιο.

 

Μέσα απ’ αυτή τη λογική, παρακολουθούμε το σχηματισμό των σημάτων του απόλυτου συστήματος (εδώ):

- Ο Γενικός Δείκτης, χθες (28/3/2022) έκλεισε στις 861,98 μονάδες.

- Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 υποχωρεί και βρίσκεται στις 897,79 μονάδες. Η ταχύτητα της υποχώρησής της βρίσκεται ανάμεσα στις -0,30 έως -0,40 μονάδες ημερησίως.

- Η μεταξύ τους απόσταση βρίσκεται στο -4,15%.

- Το Υψηλό Κλείσιμο (ΥΚ20) των τελευταίων 20 ημερών, χθες βρισκόταν στις 927,25 μονάδες (κλείσιμο της 25/2/2022). Το ίδιο θα είναι και σήμερα. Αύριο θα είναι οι 891,58 μονάδες (κλείσιμο της 28/2/2022). Από μεθαύριο 31/3/2022, θα βρίσκεται στις 871,99 μονάδες (κλείσιμο της 16/3/2022) και θα παραμείνει στο σημείο εκείνο για αρκετές μέρες, εκτός εάν στο μεταξύ ξεπεραστεί (δηλαδή, εκτός εάν υπάρξει υψηλότερο κλείσιμο).

 

Δηλαδή, καθώς το ΥΚ20 υποχωρεί, το “όριο επανεισόδου” μας, θα μπορούσε να είναι η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200, δηλαδή οι 897,79 μονάδες, με μικρή -προς τα κάτω- διαφοροποίηση, λόγω της καθημερινής μείωσης της τιμής της.

 

Παρά το ότι, από οικονομικής απόψεως διαφωνούμε με την εξέλιξη αυτή, είμαστε  υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το σήμα εισόδου, εφ’ όσον αυτό υπάρξει.

 

Στο αυριανό σχόλιο, το οποίο θα αναρτηθεί το πρωί, θα εξετάσουμε τυχόν αναπροσαρμογές στη λίστα Top-20 και θα αναφέρουμε τις μετοχές στις οποίες θα τοποθετηθούμε.

Σημειώνουμε ότι, όπως είχαμε δηλώσει, η νέα είσοδός μας, θα γίνει σε 6 (έξι) χαρτοφυλάκια, τα οποία θα αποτελούνται από 4 μετοχές το κάθε ένα. Το κάθε χαρτοφυλάκιο θα έχει κοινές μετοχές εάν αυτές ανήκουν στην κατηγορία της “υψηλής κεφαλαιοποίησης” και θα διαφοροποιούνται στις μετοχές που ανήκουν στις κατηγορίες “μεσαίας” και “χαμηλής” κεφαλαιοποίησης, εάν τελικά επιλεγούν μετοχές από τις δύο αυτές κατηγορίες.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text