Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Πράξεις χαρτοφυλακίου, εφ' όσον υπάρξει σήμα εισόδου στην αγορά

Πράξεις χαρτοφυλακίου, εφ' όσον υπάρξει σήμα εισόδου στην αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Άσχετα του τί κάποιος πιστεύει για την εξέλιξη των πραγμάτων, τελικά, είναι η αγορά που πάντα έχει δίκιο.

Έχουμε, πολλές φορές, εκφράσει την προσωπική μας άποψη για την αρνητική τροπή που έχουν λάβει τα οικονομικά ζητήματα, κατά το τελευταίο δίμηνο. Όμως, δραστηριοποιούμενοι στην αγορά, έχουμε, επίσης πολλές φορές, διαπιστώσει ότι, είναι επικίνδυνο να ακολουθούμε τις προσωπικές μας προβλέψεις ή προτιμήσεις. Αυτές, απλά μας βοηθούν να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά και να υπολογίζουμε το επίπεδο του κινδύνου που, κάθε φορά αναλαμβάνουμε.

 

Όπως αναφέραμε και χθες (εδώ), μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών (ιδίως τη χθεσινή), οι πιθανότητες να υπάρξει σήμερα ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 και σχηματισμός νέου Υψηλού Κλεισίματος 20 ημερών, είναι υψηλές. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για είσοδο στην αγορά.

 

Μετά την αρνητική εμπειρία, κατά τη διαδικασία ρευστοποιήσεων της 24/2/2022, όπως έχουμε αναφέρει, θα υπάρξουν μερικές αλλαγές στην κίνηση του εκπαιδευτικού επενδυτικού χαρτουφυλακίου. Το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται με τις μετοχές χαμηλότερης εμπορευσιμότητας.

 

Η κίνηση του χαρτοφυλακίου, θα γίνεται ως εξής:

 

- Οι μετοχές στις οποίες θα μπορούμε να τοποθετηθούμε, θα επιλέγονται από τη λίστα “Top-20”, που έχουμε δημοσιεύσει. (Δείτε εδώ την κατηγοριοποίηση των μετοχών, ανάλογα με την άποψη που εκφράζουμε γι’ αυτές).

- Η λίστα αυτή, που βρίσκεται στη διάθεση των συνδρομητών, θα μπορεί να μεταβάλλεται, ανάλογα με τις εξελίξεις στις εταιρίες.

- Στη λίστα, προστέθηκε μία ακόμη στήλη, όπου αναφέρεται η εμπορευσιμότητά της, με βάση την κατηγοριοποίηση που κάνει η στατιστική υπηρεσία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

- Δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή μετοχών, ανάλογα με την εμπορευσιμότητά τους.

- Ο αριθμός των μετοχών που θα μπορούν να τοποθετηθούν στο χαρτοφυλάκιο, παραμένει στις τέσσερις.

- Εφ’ όσον επιλέγεται μία εταιρία που ανήκει στην κατηγορία της “μέσης εμπορευσιμότητας”, τότε θα επιλέγεται μία ακόμη μετοχή, κατά προτίμηση επίσης της κατηγορίας “μέσης εμπορευσιμότητας”, η οποία θα τοποθετείται σε ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο. Το πρώτο Χαρτοφυλάκιο θα έχει την ονομασία ΑΣ-1 και το δεύτερο, θα έχει την ονομασία ΑΣ-2. Αν υπάρξει και τρίτο χαρτοφυλάκιο, αυτό θα έχει την ονομασία ΑΣ-3. Οι μετοχές που δεν θα είναι κοινές στα χαρτοφυλάκια, θα τοποθετούνται σ’ αυτά, με βάση την αλφαβητική κατάταξη των συμβόλων τους. Λεπτομέρειες επί αυτών, θα δούμε παρακάτω.

- Για κάθε χαρτοφυλάκιο, θα γίνεται ξεχωριστή αποτίμηση, σε καθημερινή βάση. Ως “απόδοση χαρτοφυλακίου του απόλυτου συστήματος” (δηλαδή, την απόδοση που καθημερινά είχαμε μέχρι σήμερα και τοποθετούσαμε στη στήλη των στατιστικών), θα υπολογίζουμε το μέσο όρο της απόδοσης των δύο ή των τριών χαρτοφυλακίων.

 

Με τον τρόπο αυτό -μπορεί να ακούγεται πολύπλοκος, αλλά στην ουσία είναι πολύ απλός- προσπαθούμε να αποφύγουμε τη “συμφόρηση”, τόσο κατά την αγορά, όσο και κατά την πώληση, που μπορεί να παρατηρηθεί σε μία μετοχή μέσης εμπορευσιμότητας, που επιλέγουμε.

 

Ας δούμε ένα σύντομο παράδειγμα.

Έστω ότι επιλέγουμε να αγοράσουμε τις μετοχές: ΕΤΕ-ΟΤΕ-ΚΟΥΕΣ-ΜΟΤΟ.

Οι τρεις πρώτες ανήκουν στην κατηγορία υψηλής εμπορευσιμότητας και θα συμπεριληφθούν σε όλα τα χαρτοφυλάκια. Η ΜΟΤΟ ανήκει στη μέση εμπορευσιμότητα.

Τότε, παράλληλα με τη ΜΟΤΟ, θα πρέπει να επιλέξουμε ακόμη μία μετοχή (μέσης ή υψηλής εμπορευσιμότητας), η οποία θα τοποθετηθεί σε ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο.

Έστω ότι επιλέγουμε την ΑΛΜΥ, η οποία θα τοποθετηθεί σε ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο.

Δηλαδή, το ένα χαρτοφυλάκιο (ΑΣ-1) θα έχει τις μετοχές ΕΤΕ-ΟΤΕ-ΚΟΥΕΣ-ΑΛΜΥ και το δεύτερο (ΑΣ-2) τις ΕΤΕ-ΟΤΕ-ΚΟΥΕΣ-ΜΟΤΟ. Παρατηρήστε ότι, η ΜΟΤΟ τοποθετήθηκε στο ΑΣ-2. Αυτό επειδή η ονομασία του συμβόλου του ξεκινάει με το γράμμα “Μ”, ενώ της ΑΛΜΥ, με το γράμμα “Α”. Αυτό το κάνουμε επειδή δε θέλουμε να εμφανίζεται ποιά είναι η αρχική επιλογή μας. Κάθε μετοχή, πρακτικά, θα έχει την ίδια σημασία για μας.

 

Επιστρέφουμε στο σήμερα.

Σήμερα, αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 897,49 μονάδες, θα έχει διασπάσει ανοδικά (από κάτω προς τα πάνω) την καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών.

Επίσης, αν κλείσει πάνω την τιμή αυτή, θα έχει σχηματίσει και νέο Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών.

Αυτό, με βάση τα όσα έχουμε αναφέρει, αποτελεί σήμα εισόδου στην αγορά.

 

Στην περίπτωση αυτή, θα αγοράσουμε, σε τιμές κλεισίματος, τις παρακάτω μετοχές:

ΑΣ-1: ΑΛΜΥ - ΑΛΦΑ - ΕΤΕ - ΦΡΛΚ

ΑΣ-2: ΑΛΦΑ - ΕΤΕ - ΜΟΤΟ - ΦΡΛΚ

 

Οι ΑΛΜΥ και ΜΟΤΟ, κατηγοριοποιούνται στη μέση εμπορευσιμότητα.

Επιλέγουμε να αναλάβουμε αυξημένο ρίσκο, επιλέγοντας δύο τραπεζικές μετοχές, βασισμένοι στη νέα φάση που -κατά τα φαινόμενα- εισέρχεται το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας, όπως άλλωστε έχουμε πολλές φορές εξηγήσει. Αν δεν επιλέγαμε δεύτερη τραπεζική μετοχή, θα επιλέγαμε την ΕΧΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι οι μετοχές που αναφέρονται στην λίστα TOP-20 ή και αυτές που, από εμάς, κατηγοριοποιούνται στην κατηγορία “θετική άποψη”, κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να έχουν μία καλή πορεία σε μία ανοδική φάση της αγοράς. (Δείτε εδώ)

 

Θα επανέλθουμε εντός της ημέρας, με σύντομο σχόλιο.

(Η σημερινή επικοινωνία θα είναι αρκετά δύσκολη, αφού σήμερα γίνεται η μετακόμισή μας στο νέο μας γραφείο και, πρακτικά, θα λειτουργούμε με ένα laptop.)

 

Καλή σας μέρα.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text