Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Διαβάσαμε - Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Σε δυναμική πορεία κινήθηκε η ελληνική αγορά Real Estate κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο αμερικανικός όμιλος Berkshire Hathaway HomeServices, στην ετήσια έκθεσή του «2022 ΕΜΕΑ Real Estate Report», στην οποία εξετάζει την πορεία του συγκεκριμένου κλάδου σε επτά αγορές.  Πέραν της Ελλάδας ο όμιλος καταγράφει την τάση για την αγορά ακινήτων σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ντουμπάι και όπως τονίζει οι διαφορετικές χώρες παρουσίασαν αντιτιθέμενες τάσεις, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δυνατότητα ενός καθολικού απολογισμού των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς κάθε αγορά έχει το δικό της προφίλ.(εδώ)

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και σημαντική αύξηση του πληθωρισμού που, όμως, δύσκολα θα «πιάσει» διψήφιο ποσοστό – έστω και για βραχύ διάστημα – προβλέπει το βασικό σενάριο των τραπεζών για το 2022. Ειδικότερα, όπως τόνισαν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, κ. κ. Νίκος Μαγγίνας και Ηλίας Λεκκός, μιλώντας στο OT Forum, η ανάπτυξη για εφέτος αναμένεται να… προσγειωθεί στο 3% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για περίπου 5,5%, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται πέριξ του 6%, με εξαίρεση έναν με δύο μήνες, οπότε και θα φτάσει στο 8% ή και υψηλότερα.(εδώ)

Άλμα 33,6% παρουσίασε ο γενικός δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, έναντι μείωσης 0,03% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.  Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,9% έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.(εδώ)

Περισσότερες από 1 στις 3 μεσαίες ή μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα το 35%, διαθέτουν απαρχαιωμένο επιχειρησιακό λογισμικό. Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Epsilon Net στους αναλυτές, αντίστοιχη είναι η εικόνα στις μικρές προς μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες το 20% αξιοποιεί παλαιό λογισμικό και το 45% δεν χρησιμοποιεί καμία λύση μηχανογράφησης.(εδώ)

Επενδύσεις στα υπάρχοντα ακίνητα της με στόχο να γίνουν πιο φιλικά και πράσινα εξετάζει η διοίκηση της Briq Properties. Όπως ανέφερε χτες  στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών, η Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης  "Εξετάζουμε προσεκτικά να αυξήσουμε τη μόχλευσή μας. Κοιτάμε προσεκτικά την αγορά και αναζητούμε ευκαιρίες.  Κοιτάζουμε επίσης και τα δικά μας ακίνητα να επενδύσουμε σε αυτά και να τα αναβαθμίσουμε κάνοντάς πιο φιλικά και πιο πράσινα".(εδώ)

Την πώληση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων σε καθυστέρηση από βενζινάδικα είναι έτοιμος να εκκινήσει ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, προκειμένου να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύντομο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη σε επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει απαιτήσεις ονομαστικής αξίας περίπου 280 εκατ. ευρώ.(εδώ)

«Η πρόβλεψη για το 2022 παραμένει θετική ώστε να έχουμε μία μη ζημιογόνο χρονιά έστω κι αν το περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και αβέβαιο λόγω του πολέμου και της αύξησης του κόστους. Ως όμιλος συνεχίζουμε να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να δείχνουμε μεγάλη προσαρμοστικότητα με βασικό ζητούμενο να αυξήσουμε για φέτος τους συντελεστές πληρότητες με στόχο πάνω από 75%». Αυτό ανέφερε χθες ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης στην ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.(εδώ)

Ψήφο εμπιστοσύνης σε καινοτόμες ιδέες δίνει η ΕΥΔΑΠ και με τη χρήση της τεχνολογίας οδεύει προς το στόχο της, να καταστεί εταιρία μηδενικού άνθρακα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρίας. Τέσσερις καινοτόμες λύσεις, που αναδείχθηκαν μέσα από το διαγωνισμό EYDAP Innovation Challenge, βράβευσε η EΥΔΑΠ σε πανηγυρική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2022.(εδώ)

Σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών αλλά και διεύρυνση των δραστηριοτήτων του αναμένει η ΟΛΘ για τη χρήση του 2022. Ήδη, όπως ανέφερε στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές ο εκτελεστικός πρόεδρος του δ.σ. κ. Αθανάσιος Λιάγκος, για το 2022 αναμένονται 62 επιβεβαιωμένες αφίξεις κρουαζιέρας, έναντι 17 το 2021. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει σημαντικά αυτόν των 49 αφίξεων, όπως είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2021.(εδώ)

Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης αναλαμβάνει την ανάπτυξη τριών (3) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, η MYTILINEOS έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα.(εδώ)

Τα έσοδα από την αξιοποίηση του μεγάλου επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων, αλλά και οι τραπεζικές εργασίες σε Βουλγαρία – Κύπρο ήταν οι πιο αποδοτικές δραστηριότητες της Eurobank το 2021, δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία και την αποδοτικότητα του ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του real estate του ομίλου το 2021 (απόδοση ως προς την ενσώματη λογιστική αξία), ανήλθε στο 13,6%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο της απόδοσης που επέτυχε η τράπεζα από τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα.(εδώ)

Στην αναβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών προχωρά η Moody’s, διατηρώντας μάλιστα θετικές προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι ετοιμάζει και άλλες αναβαθμίσεις. Πρόκειται για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς) και την Attica Bank.  Ειδικότερα, η Moody’s αναβαθμίζει τις Εθνική και Eurobank Ba3 από B2, την Alpha Bank σε B1 από B2 και την Τρ. Πειραιώς σε B2 από B3. Όλες οι προοπτικές είναι θετικές.(εδώ)

Πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον και την πορεία της οικονομίας εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αλλά και οι επιχειρήσεις, λόγω της βαριάς σκιάς που ρίχνει στην περιοχή ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικής κλίματος υποχώρησε άνω του αναμενόμενου κατά 5,4 μονάδες στο -108,5 αυτό το μήνα, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και δώδεκα μήνες.(εδώ)

Κάθε μέρα η Γερμανία καταβάλλει στη Ρωσία τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ για φυσικό αέριο και άλλες πηγές ενέργειας. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η άμεση επιβολή ενεργειακού εμπάργκο θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Την εκτίμηση αυτή επανέλαβε την Κυριακή, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για επαπειλούμενη "οικονομική κρίση". Αλλά πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Οι απόψεις διίστανται.(εδώ)

Όλο και περισσότερες αεροπορικές ποντάρουν στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, η δυναμική του οποίου δείχνει να μην ανακόπτεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διεθνείς παίκτες διαγκωνίζονται για slots στα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ και οι εγχώριοι αερομεταφορείς ενισχύουν τις δυνάμεις τους. Περισσότερες πτήσεις, αυξημένες χωρητικότητες και νέοι προορισμοί συνθέτουν έναν ενδιαφέρον αεροπορικό παζλ.(εδώ)

Η κατάσταση στο διεθνές εμπόριο χειροτερεύει. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία μειώνει όλο και περισσότερο τις πιθανότητες εξομάλυνσης της κατάστασης. Όσο περνάει ο καιρός, οι ελλείψεις επεκτείνονται σε περισσότερους τομείς και η αναταραχή απλώνεται γεωγραφικά. Στη δύσκολη συγκυρία έρχονται να προστεθούν η επανεμφάνιση της πανδημίας στην Κίνα και η εργασιακή αναταραχή σε κρίσιμους τομείς των διεθνών μεταφορών. Μάλλον, είναι ακόμα αρκετά νωρίς για αισιοδοξία.(εδώ)

Η ένωση εταιριών SPACE HELLAS - WIND ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού της Κοινωνίας της Πληροφορίας την ψηφιακή αναβάθμιση του Δικαστικού Συστήματος με στόχο τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής οργάνωσης, λειτουργίας και επικοινωνίας των Δικαστικών Φορέων της χώρας. Συγκεκριμένα οι SPACE HELLAS - WIND ανέλαβαν το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με συνολική αξία σύμβασης 16.500.278,24 ευρώ.(εδώ)

Κατέβασαν ταχύτητα οι αγοραπωλησίες πλοίων το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking. Από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 27 Μαρτίου φέτος, άλλαξαν χέρια 453 πλοία έναντι 520 πλοίων πέρυσι, με τους Έλληνες εφοπλιστές να παραμένουν βέβαια οι πιο δραστήριοι και πρωταγωνιστές των εξελίξεων, και να εστιάζουν στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text