Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Don’t fight the market! (Μην πηγαίνεις κόντρα στην αγορά)

Don’t fight the market! (Μην πηγαίνεις κόντρα στην αγορά)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καλό μήνα σε όλες και όλους σας!

 

Με βάση το χθεσινό (31/3/2022) κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, στις 879,45 μονάδες (-0,59%), τα δεδομένα των παραμέτρων του Απόλυτου Συστήματος, διαμορφώνονται ως εξής:

ΓΔ: 879,45 μονάδες

Τιμή ΚΜΟ-200: 897,27

Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών: 889,97 μονάδες (κλείσιμο της 29/3/2022)

Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών: 789,66 μονάδες (κλείσιμο της 8/3/2022)

 

Θέλοντας να διερευνήσουμε το πώς θα δημιουργηθούν στα δεδομένα σήμερα, χρησιμοποιούμε την υπόθεση σημερινού κλεισίματος του ΓΔ, στην ίδια τιμή με χθες (879,45 μονάδες). Τότε, τα δεδομένα θα διαμορφωθούν (σήμερα, 1/4/2022) ως εξής:

Τιμή ΚΜΟ-200: 897,09 μονάδες

Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών: 889,97 μονάδες (κλείσιμο της 29/3/2022)

Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών: 789,66 μονάδες (κλείσιμο της 8/3/2022)

 

Δείτε τον πίνακα των σημάτων, εδώ

 

Συνεπώς, αν σήμερα (1/4/2022), ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 897,09 μονάδες, θα υπάρχει “σήμα αγοράς”.

Αν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρξουν ενδείξεις ανοδικής κίνησης της αγοράς προς αυτή την τιμή, τότε θα δημοσιευθεί έκτακτο άρθρο και θα σας σταλεί σχετικό email με την αξιολόγηση της κατάστασης.

 

Οι διεθνείς αγορές, στην πλειοψηφία τους, χθες κινήθηκαν πτωτικά. Στις ΗΠΑ, οι δείκτες είχαν το πρώτο αρνητικό τρίμηνο, μετά από την έναρξη της πανδημίας και τη μεγάλη πτώση του α’ τριμήνου του 2020.

Η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, κινείται πλέον σε εύρος μικρότερο του 0,01% (δηλαδή, λιγότερο από μία μονάδα βάσης) και η “αντιστροφή” των καμπυλών θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό το φαινόμενο, μετά το 2019 και η 6η φορά στα τελευταία 35 χρόνια. Συνήθως, όταν σημειώνεται “αντιστροφή των καμπυλών των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων”, εκλαμβάνεται ως “προμήνυμα” ύφεσης για την αμερικανική οικονομία.

 

Οι χρηματιστηριακές αγορές, μέχρι στιγμής, δείχνουν να μην ενσωματώνουν τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί για τις οικονομίες. Αντίθετα, στις αγορές των ομολόγων, οι κίνδυνοι αυτοί δείχνουν να είναι περισσότερο ορατοί. Συνήθως, οι αγορές των ομολόγων αξιολογούν καλύτερα το οικονομικό περιβάλλον.

 

Βέβαια, υπάρχει η αρχή που λέει “don’t fight the market” (μην πηγαίνεις κόντρα στην αγορά). Την επίδραση της αρχής αυτής, την έχουμε βιώσει αρκετές φορές.

Θα θυμάστε όταν πέρυσι, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο του έτους, οι αγορές ανέβαιναν στο εξωτερικό, οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία έδειχναν να είναι βελτιούμενες, όμως ο Γενικός Δείκτης, είχε κολλήσει στην περιοχή των 850-900 μονάδων. Και όλοι απορούσαμε γιατί συμβαίνει αυτό. Συνέβαινε, επειδή η αγορά βρισκόταν σε μια φάση δισταγμού.

Σήμερα, οι συνθήκες έχουν σαφώς επιδεινωθεί, αλλά η αγορά, παρά τα όσα επικίνδυνα συμβαίνουν γύρω μας, η αγορά έχει μία διάθεση ανόδου. (Βέβαια, η διάθεση ανόδου προκύπτει από την, μετά από 12 χρόνια, ενεργοποίηση του τραπεζικού κλάδου, όμως αυτό δεν αλλάζει τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας).

 

Μεσοβραχυπρόθεσμα, ίσως αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνο να ακολουθούμε τις προβλέψεις για την εξέλιξη του οικονομικού περιβάλλοντος. Και αυτό, ίσως προκαλεί απώλειες μεσοβραχυπρόθεσμων κερδών.

Μακροπρόθεσμα όμως, η εμπειρία δείχνει ότι, τελικά υπερισχύουν τα μακροοικονομικά στοιχεία.

 

Καθώς η κατάσταση στο “απόλυτο σύστημα” είναι αρκετά οριακή, ίσως τελικά “εμπλακούμε” σε κινήσεις που θα οφείλονται σ’ αυτή την ανισορροπία μεταξύ μεσοβραχυπρόθεσμων προσδοκιών και μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων. Όμως, δεν θα πάμε κόντρα στην αγορά. Θα ακολουθήσουμε τα σήματα.

 

Ένα ερώτημα που μας απευθύνθηκε χθες, είχε ως εξής: “Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι, τελικά, η αγορά “γυρνάει” προς τα κάτω, θα επηρεαστούν και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σήμερα επιδεικνύουν μία αξιοσημείωτη αντοχή”;

 

Σε γενικές γραμμές (πιο αναλυτικά θα αναφερθούμε στο τεύχος του Απριλίου), οι εκτιμήσεις μας έχουν ως εξής:

- Η αγορά, ακόμη και αν υποχωρήσει, δεν προβλέπουμε ότι θα υποχωρήσει σημαντικά.

- Ακόμη και αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, στο τέλος θα αποδειχθεί ότι, οι μετοχές συνιστούν ένα αρκετά αποτελεσματικό μέσο προφύλαξης απένταντί του.

- Οι τράπεζες επανέρχονται σε μία θετική (μικροοικονομική, αλλά και όπως αποδεικνύεται, επενδυτική) τροχιά και συνεπώς θα έχουν καλύτερη επίδοση από τη μέση επίδοση της αγοράς. Σ’ αυτό δεν έχουμε καμία αμφιβολία και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που, στο χαρτοφυλάκιό μας, σκοπεύουμε να εντάξουμε δύο τραπεζικές μετοχές.

- Οι τράπεζες (όπως έχουμε αναλύσει και αναφερθεί αρκετές φορές) ευνοούνται από τον πληθωρισμό, λόγω των υψηλών επιτοκίων, που αυξάνει το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους τους.

 

Συνεπώς, ναι, θα επηρεαστούν, αλλά ακόμη και αν επηρεαστούν, η όποια πτώση τους θα είναι μικρότερη και η ανάκαμψή τους θα είναι ταχύτερη.

 

Αυτά προς το παρόν. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς θα έχουμε ξεπεράσει το μεγαλύτερο μέρος της “μπόρας” της μετακόμισης, θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε πολλά άρθρα του τεύχους του Απριλίου, στο χώρο των προδημοσιεύσεων. Επαναλαμβάνουμε ότι, το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, αυτή τη φορά θα αναφέρεται στα αποτελέσματα των εταιριών και στις προβλέψεις για το 2022. Παράλληλα, θα γίνει και απολογισμός των προβλέψεών μας για το 2021.

 

Εάν τελικά σήμερα υπάρξει σήμα εισόδου, οι κινήσεις που θα κάνουμε είναι αυτές που αναφέραμε προχθές.

 

Καλό Σαββατοκύριακο!


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text