Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο: Το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αγορές παγκοσμίως, εκτός… πετρελαίου

Χρηματιστήριο: Το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αγορές παγκοσμίως, εκτός… πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αγορές παγκοσμίως, εκτός… πετρελαίου

Πτωτικά έκλεισε σήμερα η Wall Street, με τις κινήσεις να επιβεβαιώνουν την επιφυλακτικότητα που κυριάρχησε τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές διεθνώς, οι οποίες ολοκλήρωσαν ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο, το πρώτο αρνητικό μετά από δύο χρόνια. Μεγάλος κερδισμένος σε αυτή την εικόνα ήταν το αργό πετρέλαιο, το οποίο έκλεισε το τρίμηνο με άλμα 32%, αν και τον Μάρτιο έχασε 6,6%.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 1,56% στις 34.678 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,57% στις 4.530 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,54% στις 14.220 μονάδες.

Οι αγορές των ΗΠΑ κινήθηκαν θετικά τον Μάρτιο, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να ολοκληρώνουν τον μήνα με άνοδο περίπου 4% και 5% αντίστοιχα, ενώ ο Dow είναι σχεδόν κατά 2,6% υψηλότερα. Ωστόσο, στο πρώτο τρίμηνο, ο Dow και ο S&P 500 υποχώρησαν περίπου 5% και ο Nasdaq έχασε περισσότερο από 9,7%. Και για τους τρεις δείκτες, αυτό ήταν το πρώτο αρνητικό τρίμηνο από το πρώτο τρίμηνο του 2020, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της πανδημίας του Covid στις Η.Π.Α.

Πάντως, σήμερα, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, εν μέσω ανησυχιών των αναλυτών για τη μελλοντική αγορά των υπολογιστών. Οι μετοχές της AMD υποχώρησαν περισσότερο από 7% αφού οι αναλυτές της Barclays υποβάθμισαν τη μετοχή, ενώ οι HP και Dell έχασαν κατά 5,2% και 5,5%, αντίστοιχα, αφού υποβαθμίστηκαν επίσης από την Morgan Stanley.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 14.000 στις 202.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 196.000. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν στις 1,3 εκατ.

Πάνω από 6% οι απώλειες των ευρωαγορών στο α’ 3μηνο του 2022

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές ένα από τα δυσκολότερα τρίμηνα από την εποχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips, ο Stoxx 600, έχασε 6,3%.

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,7%, ενώ σε επίπεδο μήνα ενισχύθηκε κατά 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,83% στις 7.515 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,31% στις 14.414 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,21% στις 6.659 μονάδες.

Και οι τρεις μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν τον Μάρτιο κέρδη από 3,5% έως 6%, σε ένα δύσκολο μάλιστα μήνα που χαρακτηρίστηκε περισσότερο από την έντονη αστάθεια και τις μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Σε επίπεδο τριμήνου, ο μόνος που διεσώθη ήταν ο FTSE 100, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,5%, σε αντίθεση με το -9,2% του DAX και το -7% του CAC 40.

Στοίχισε στο πρώτο τρίμηνο του ΧΑ το Ουκρανικό

Στη ζώνη των 880 μονάδων έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, με τις προσπάθειες να κλείσει το μήνα πάνω από τον κρίσιμο επίπεδο των 885 μονάδων να πέφτουν στο κενό, στο περιθώριο των αντιφατικών εξελίξεων στο μέτωπο της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,59% στις 879,45 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα χαμηλά επίπεδα των 73 εκατ. ευρώ.

Τελικά η λήξη του πρώτου τριμήνου του έτους άφησε μια γλυκόπικρη γεύση στα χαρτοφυλάκια της Λ. Αθηνών, αφού μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατέγραφε από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως, αλλά η γεωπολιτική κρίση τελικά στοίχισε το τελικό πρόσημο τόσο του μήνα όσο και του τριμήνου. Ειδικότερα, στο τρίμηνο ο γενικός δείκτης έχασε 1,55%, ενώ στο μήνα οι απώλειες ήταν λίγο πάνω από το 1,3%.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, το ΧΑ τον Μάρτιο έπεσε “θύμα” περισσότερο μιας μετατόπισης των κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και λιγότερο μιας επιλογής αποδόσεων από τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές. Έτσι παρά τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εν τέλει το ΧΑΑ στάθηκε “αξιοπρεπώς” σε σχέση με άλλες ομοειδείς αγορές, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε δίνη αποεπένδυσης λόγω μείωσης του κινδύνου.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text