Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Διαβάσαμε - Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Κάθε εβδομάδα εξελίσσεται ήδη καλύτερα από την προηγούμενη όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, με την σεζόν να έχει ξεκινήσει από τώρα για την πλειονότητα των δημοφιλών προορισμών. Όπως φαίνεται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με δεδομένα από την εταιρία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, την εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί 270 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.(εδώ)

Ούτε οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να κάμπτουν το ηθικό της αγοράς ακινήτων, καθώς, ύστερα από ένα, αρχικό «μούδιασμα» τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, το real estate μοιάζει να ανακτά το τέμπο του. «Πυξίδα» για τη μελλοντική πορεία της κτηματαγοράς παραμένουν, ως συνήθως, οι συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης, με το ενδιαφέρον για ακίνητα να παραμένει σταθερά υψηλότερο συγκριτικά με την προσφορά.(εδώ)

Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην κληθούν να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ που παρανόμως, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έλαβαν χιλιάδες αγρότες από το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008-2009, ούτε τα άτοκα δάνεια που έλαβαν πολλοί συνεταιρισμοί, τόσο το 2008 όσο και το 1992 και 1994 για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του Τσερνόμπιλ, ήρθε η Ελλάδα.(εδώ)

Σε 1,19 εκατ. άτομα διαμορφώθηκε η συνολική επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Eλ. Βενιζέλος” τον Μάρτιο. Διαμορφώθηκε δηλαδή στο 72% της επιβατικής κίνησης του Μαρτίου του 2019, γεγονός το οποίο σύμφωνα με στελέχη της αγοράς δείχνει πως όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι αυξάνεται η ροή ταξιδιωτών στη χώρα μας. Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε 2,8 εκατ. ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 36% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.(εδώ)

Η Trastor A.E.E.A.Π. ανακοινώνει σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών του Ομίλου, τα οποία για τη χρήση 2021 ανήλθαν σε €23,0 εκατ. έναντι €3,1 εκατ. για το 2020. Τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων, και κερδών από αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων κατά το 2021 ανήλθαν σε €12,6 εκατ. έναντι €7,7 εκατ. κατά το 2020, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 63,6%.(εδώ)

Η ανώνυμη εταιρία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» , ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η θυγατρική της εταιρία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ως μέλος και Leader της Αναδόχου Κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε (40%) - ΑΒΑΞ Α.Ε (40%)- ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ (20%), υπέγραψε σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για την ανάληψη της παροχής υπηρεσιών «Λειτουργία και Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ)», συνολικού ποσού €174,9 εκατομμύρια (με ΦΠΑ) και διάρκεια 5 ετών, με δικαίωμα προαίρεσης για ετήσια παράτασή της.(εδώ)

Τη μετοχική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ τόσο στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ όσο και σε αυτή μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, έργα που τυγχάνουν της υποστήριξης τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Μάνος Μανουσάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του συνεδρίου Power & Gas Forum, ο κ. Μανουσάκης τόνισε μάλιστα ότι οι σχετικές συνομιλίες με τους αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς προχωρούν σε πολύ καλό κλίμα.(εδώ)

Απαρχή εξελίξεων και αποφάσεων θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα της Intralot για το 2021 τις επόμενες ημέρες καθώς οι υψηλές αποτιμήσεις που προσφέρονται στις ΗΠΑ για τις στοιχηματικές εταιρίες, προσδίδουν – θεωρητικά - υψηλή αξία στην αμερικανική θυγατρική Intralot inc, παρά το χρέος των 242 εκατ. δολαρίων της πρόσφατης αναδιάρθρωσης.Όπως θα δούμε, η διαδικτυακή Novibet, έχοντας πλέον το πλεονέκτημα ισχυρών συμμάχων στις ΗΠΑ, πρόκειται να αποκτήσει 7 άδειες στοιχηματισμού, και μέσω μιας συνδυαστικής συμφωνίας αποτιμήθηκε 1 δισ. δολάρια, εφόσον επιτευχθούν υψηλότερα έσοδα και εξασκηθούν δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών.(εδώ)

Στη μεταφορά -κρατικών- ομολόγων ποσού 4,16 δισ. ευρώ από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο σε αυτό της διακράτησης ως τη λήξη προχώρησε η Alpha Bank στο τέλος της περασμένης χρονιάς.Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2021, η Εκτελεστική Επιτροπή της τράπεζας έλαβε την απόφαση να ελαχιστοποιήσει στην απολύτως απαραίτητη τη χρήση του χαρτοφυλακίου των αξιογράφων, που αποτιµώνται στην εύλογη αξία, µέσω των λοιπών αποτελεσμάτων, ώστε να περιορίσει τους κινδύνους για την καθαρή της θέση.(εδώ)

Σε σημαντικά κέρδη από την αγορά ακινήτων προσβλέπουν οι τραπεζικές διοικήσεις, εκτιμώντας ότι ο εν εξελίξει ανοδικός κύκλος στην κτηματαγορά αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την αναπλήρωση μέρους του αναληφθέντος κόστους εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Ειδικότερα, προσδοκούν τόσο την ενίσχυση των εσόδων τους από τις πωλήσεις συνδεδεμένων με χρέη ενεχύρων όσο και τη χρηματοδότηση συναλλαγών κόκκινων χαρτοφυλακίων και μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ έως το 2026.(εδώ)

Η χρηματαγορά βλέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκαταλείπει τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος της χρονιάς και να σφίγγει την νομισματική πολιτική για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Λιγότερο από το ένα τρίτο του χρέους της ευρωζώνης πλέον έχει αρνητική απόδοση και σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η παγκόσμια λίμνη έχει συρρικνωθεί σε λιγότερο από 3 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015 και την κορυφή των18 τρισ. δολαρίων το 2020.(εδώ)

Μεγαλύτερη αύξηση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αναλυτικά, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε σε 11,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 10,1 δισ. ευρώ.(εδώ)

Στρατηγικό έργο για την Ανάκαμψη και τον Οικονομικό Μετασχηματισμό σε μικροτσίπ και ημιαγωγούς με δημόσιες επενδύσεις 11 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τη Δευτέρα. Επισήμανε ότι στόχος αυτού του έργου είναι να τοποθετηθεί η «Ισπανία στην πρώτη γραμμή». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δεύτερο φόρουμ «Wake Up Spain» με σύνθημα «Μάθηση, ανάπτυξη και βιωσιμότητα σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης», ο Σάντσεθ τόνισε τη σημασία της βιομηχανίας ημιαγωγών.(εδώ)

Τεκτονικές αλλαγές και στη ναυτιλία θα επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πολεμική σύγκρουση βάζει τέλος στην παγκοσμιοποίηση – όπως τη ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες – τροποποιώντας εμπορικούς δρόμους, αλλάζοντας επενδυτικές προτεραιότητες, μεταβάλλοντας μεγέθη και κατηγορίες πλοίων. Την τελευταία εικοσαετία ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος εργαζόταν εντατικά προς την εξάπλωση και ενδυνάμωση της παγκοσμιοποίησης.(εδώ)

Οι πλημμύρες, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές και η ξηρασία που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα αποσπούν ένα μεγάλο μέρος από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που προχώρησε σε μία τέτοια εκτίμηση.Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού εντόπισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον προϋπολογισμό από το τέλος του αιώνα μπορεί να φτάνουν σε ετήσια απώλεια εσόδων το 7,1%, αντιστοιχώντας ετησίως σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τη σημερινή αξία του αμερικανικού νομίσματος.(εδώ)

Σε νέο ιστορικό υψηλό 20ετιας αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Μάρτιο, ωθούμενος από το κλίμα ανησυχίας που δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 61,14% από 54,44% τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας συνεχώς ρεκόρ που συνδέονται με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και ιδιαίτερα με το άλμα των τιμών ενέργειας.(εδώ)

Υπερχρεωμένες και «χαμένες» στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων βρίσκονται οι κινεζικές εταιρίες. Αναστολή στην αγοραπωλησία των μετοχών των κινεζικών κατασκευαστικών Sunac China Holdings και Shimao Group Holdings αποφασίστηκε την Παρασκευή, αφού οι δύο εταιρίες δεν κατάφεραν να δημοσιεύσουν εγκαίρως τα επίσημα ετήσια οικονομικά τους στοιχεία.Τα πρόσφατα lockdown και οι αλλαγές στους κανονισμούς της κινεζικής αγοράς ακινήτων έχουν προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις σε δεκάδες εισηγμένες στην αγορά του Χονγκ Κονγκ εταιρίες.(εδώ)

Στην Κίνα, οι κορυφαίοι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου εξετάζουν προσεκτικά το ενδεχόμενο να αγοράσουν από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα που, οι χώρες της Ευρώπης και της Δύσης γυρνούν την πλάτη στη Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, ετοιμάζεται να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές. Κινεζικές κρατικές εταιρίες, όπως η Sinopec και η PetroChina, βρίσκονται σε συζητήσεις με προμηθευτές προκειμένου να αγοράσουν φορτία καυσίμων από τη Ρωσία, σε πολύ χαμηλό κόστος.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text