Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Διαβάσαμε - Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Τέλος εποχής σηματοδοτεί η χθεσινή πλήρης εξόφληση των μνημονιακών οφειλών της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την καταβολή 1,86 δισ. ευρώ, που κανονικά θα πληρώνονταν έως τις αρχές του 2024. Το πρώτο δάνειο από το ΔΝΤ δόθηκε τον Μάιο του 2010, όταν η χώρα υποχρεώθηκε να μπει στο καθεστώς του μνημονίου και η Ευρωζώνη –καθώς ακόμη δεν υπήρχε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας– θεώρησε απαραίτητη την τεχνογνωσία του ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεoκοπίας.(εδώ)

Tον Αύγουστο ολοκληρώνεται η ενισχυμένη εποπτεία και η χώρα περνά στην επόμενη φάση μιας πιο light μεταπρογραμματικής παρακολούθησης. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί λένε πηγές πολύ κοντά στους θεσμούς που καθορίζουν τις αποφάσεις. Το μήνυμα αυτό προερχόμενο από πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, σταματάει την όποια υφέρπουσα φημολογία που τυχόν ήθελε τη συνέχιση της ενισχυμένης εποπτείας για ένα ακόμη διάστημα, με δεδομένο πως παραχωρήθηκε ένας δεύτερος γύρος waiver στην Ελλάδα.(εδώ)

Στο 4% μειώνει η HSBC την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος από 4,5% πριν και στο 6,5% αυξάνει την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό, από 2,4% πριν, λόγω των επιπτώσεων του πληθωριστικού και ενεργειακού σοκ στην οικονομία, στο πλαίσιο της ευρύτερης υποβάθμισης των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε όλες της χώρες της Ευρώπης στην οποία προχωρά. Για το 2023 τοποθετεί την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4%, σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της, ενώ ο πληθωρισμός τοποθετείται πλέον στο 2% από 1,3% που είχε προβλέψει η HSBC πριν τρεις μήνες.(εδώ)

Η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ ανακοινώνει ισχυρή ανάπτυξη για το Α' Τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση κατά 45% με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 14,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στη μερική επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, διπλασιασμό των πωλήσεων ειδικών σαπωνομαζών στο εξωτερικό και τέλος στην ενίσχυση των παραγωγών για τρίτους.(εδώ)

To 2021, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας Alpha Αστικά Ακίνητα ανήλθε σε Ευρώ 13,3 εκατ. έναντι Ευρώ 15,2 εκατ. το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη μετά από φόρους σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε Ευρώ 1,7 εκατ., έναντι κερδών ύψους Ευρώ 3,4 εκατ. το 2020.(εδώ)

Η REAL CONSULTING αποτελεί μία εκ των κορυφαίων εταιριών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων Πληροφορικής στην Ελλάδα. Η Εταιρία έχει ισχυρή παρουσία στους τομείς της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, των καταναλωτικών προϊόντων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της υγείας, της ενέργειας και του πετρελαίου, καθώς και στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Οι υπηρεσίες της REAL CONSULTING χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες εταιρίες με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.(εδώ)

Στη ΔΕΗ στρέφονται τα βλέμματα επενδυτών και αναλυτών, καθώς σήμερα (5 Απριλίου) δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης 2021, ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών. Η ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη συγκυρία που κρατάει εδώ και μήνες και πιέζει τα αποτελέσματα.  Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν πως ο ισολογισμός θα δείξει αντοχές και μάλιστα είναι πιο ισχυρός σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά θα πρέπει να δώσει ένα στίγμα η διοίκηση από την πορεία των πρώτων μηνών του 2022, καθώς το ενεργειακό κόστος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.(εδώ)

Στον υπό κατασκευή μετρητικό σταθμό του IGB στην Κομοτηνή  ο ρυθμός των εν εξελίξει εργασιών έχει χτυπήσει «κόκκινο», με αυτοκίνητα της κατασκευάστριας εταιρίας AVAX να πηγαινοέρχονται συνεχώς στον χώρο, μεταφέροντας εργάτες και πρώτες ύλες. Ο αγωγός IGB, ένα ενεργειακό πρότζεκτ που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή βρίσκεται στην τελική ευθεία, την ώρα μάλιστα που οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία -πέραν της γεωπολιτικής και ανθρωπιστικής- έχουν πυροδοτήσει τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη.(εδώ)

Η INTRALOT ανακοινώνει την επέκταση του τρέχοντος συμβολαίου της με την Magnum Corporation Sdn BhD, τον μεγαλύτερο προμηθευτή τυχερών παιχνιδιών στη Μαλαισία, για δύο (2) επιπλέον έτη· το συμβόλαιο πλέον λήγει στις 30.06.2024. Η συμφωνία αφορά στην παροχή του κεντρικού συστήματος LOTOS™ O/S της INTRALOT, το οποίο περιλαμβάνει και παιχνίδια, της διαδικτυακής πλατφόρμας On-line Gaming System και των τερματικών νέας γενιάς Photon.(εδώ)

O Όμιλος της Epsilon Net ανακοινώνει την αγορά αυτόνομου κτιριακού συγκροτήματος στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής αρ. 92 και σε απόσταση 3,5 χλμ. από το Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.Ειδικότερα, η μητρική εταιρία του Ομίλου, υπέγραψε οριστικό συμβόλαιο αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων έκτασης 7.244τμ με εμβαδό οικοπέδου 2.942τμ έναντι συνολικού τιμήματος 2.250.000 ευρώ.(εδώ)

Αν και ήδη μέσα στο 2022 έχουν σχεδόν «κλειδώσει» πάνω από 3-3,5 δισ. ευρώ νέων συμβάσεων σε όλα τα μέτωπα των υποδομών, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν προς διεκδίκηση συμβόλαια διπλάσιου ή τριπλάσιου μεγέθους συνολικά, εντούτοις, οι μετοχές των ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων δεν έχουν «χτίσει», τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στο χρηματιστηριακό ταμπλό κίνηση εφάμιλλη των έργων που έχουν αναλάβει μόνο τους τελευταίους μήνες αλλά και αυτών που έπονται προς διεκδίκηση.(εδώ)

Καθοριστική είναι η συμβολή της Αlpha Bank στις θετικές εξελίξεις που φέρνει για τη Δυτική Ελλάδα η έναρξη των εργασιών για τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου, μέσω της πρωταγωνιστικής συμμετοχής της στην αναχρηματοδότηση της Ολυμπίας Οδού και στην παροχή δανείου για τη συγχρηματοδότηση της νέας κατασκευής. Ειδικότερα, η Αlpha Bank  ενήργησε ως Συντονιστής της κοινοπραξίας ελληνικών τραπεζών και εντεταλμένος διοργανωτής για την ολοκλήρωση σύναψης ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους Ευρώ 626 εκατ. προς την Ολυμπία Οδό, για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα.(εδώ)

Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Ευρώπης για την απεξάρτηση της από τα ρωσικά ενεργειακά προιόντα αντιμετωπίζει πιθανές καθυστερήσεις και δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κόστος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει τον χάλυβα, τον χαλκό και το αλουμίνιο πιο σπάνια και ακριβότερα. Η βιασύνη για την αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων ωθεί, όπως αναφέρει το Bloomberg, την Ε.Ε. να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα και στην αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.(εδώ)

Η Ισπανία σχεδιάζει την επένδυση ενός ποσού έως και 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη μικροτσίπ και ημιαγωγών σε μία προσπάθεια να εκσυγχρονίσει την οικονομία της που εξακολουθεί να βασίζεται στην τουριστική βιομηχανία. «Θέλουμε η χώρα να μπει στην εμπροσθοφυλακή της βιομηχανικής και τεχνολογικής προόδου», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοινώνοντας την πρόθεση επένδυσης στον τομέα της παραγωγής ημιαγωγών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.(εδώ)

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή ενημερωμένη σχετικά.(εδώ)

Ο παγκόσμιος δημόσιος δανεισμός αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 10,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σχεδόν ένα τρίτο πάνω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global Ratings. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει σε σημείωμά του ότι παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη, ο δανεισμός θα παραμείνει αυξημένος λόγω των υψηλών απαιτήσεων μετατροπής χρέους και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text