Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Το εντυπωσιακό rebound στο ΧΑ με αποδόσεις ακόμη και πάνω από 30%

Το εντυπωσιακό rebound στο ΧΑ με αποδόσεις ακόμη και πάνω από 30%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το εντυπωσιακό rebound στο ΧΑ με αποδόσεις ακόμη και πάνω από 30%

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα -τηρουμένων των αναλογιών- δείχνει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και μετά το «βύθισμα» στις 789,66 μονάδες την Τρίτη 8 Μαρτίου, εν μέσω της κορύφωσης της ανησυχίας για τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία, την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ελληνική αγορά, μολονότι παλινδρόμησε με πολύ απότομο τρόπο, χάνοντας όλο το πρότερο (ισχυρό) ράλι που είχε διαγράψει, καθώς ξεκίνησε το 2022 με τον πλέον δυναμικό τρόπο της τελευταίας 20ετίας, εντούτοις έκτοτε –και από τις 8/3- έχει καταγράψει σημαντική ανοδική διόρθωση και αποκατάσταση των 2/3 της συνολικής ζημιάς.

Είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από πολλούς αναλυτές καθώς η ελληνική αγορά είναι μια μικρή περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά, που όμως βρίσκεται σε momentum επιστροφής, αντανακλώντας ανάλογη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί η εγχώρια ανακυκλούμενη μιζέρια να σκεπάζει τα πάντα και να «σκοτώνει» κάθε αισιόδοξη προσέγγιση, όμως η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι σε momentum επιστροφής, ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικές αναβαθμίσεις (βελτιώσεις βαθμολογίας) από οίκους αξιολόγησης ενώ μέσα στο 2023 αναμένεται η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά από μια δεκαετία απομόνωσης.

Συνάμα και οι ελληνικές επιχειρήσεις –με πρώτες τις τράπεζες- βρίσκονται σε παρόμοια τροχιά πλήρους επιστροφής. Μολονότι το κρεσέντο αναβαθμίσεων «θόλωσε» μερικώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στη διεθνή οικονομία, όμως το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι θετικές εκθέσεις – αναλύσεις για τον τραπεζικό κλάδο είναι πολλαπλές και καθόλου συμπτωματικές.

Ο κλάδος ήδη πρωταγωνιστεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό, τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή, δείχνοντας ότι έχει δυναμική, ενώ οι μετοχές έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από τον πόλεμο.

Ευρύτερα, η ελληνική επιχειρηματική αγορά, εντός και εκτός χρηματιστηρίου έχει δώσει πληθώρα από deals, μικρές και μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που σε διαφορετικό timing θα έβαζαν «φωτιά» στις αποτιμήσεις. Πρόκειται για συμφωνίες που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι σύσσωμη η εγχώρια επιχειρηματικότητα βρίσκεται στα «όπλα» γενικευμένης ανασύνταξης με στόχο την ισχυροποίηση και τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, με ορίζοντα τα επόμενα δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.

Τρόφιμα, ενέργεια, υποδομές, κατασκευές, πληροφορική, logistics και μια σειρά άλλων κλάδων βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας, με το Ταμείο Ανάκαμψης (μολονότι ως επικαιρότητα σκεπάστηκε από τον πόλεμο) να λειτουργεί ως επιταχυντής και κεντρικός καταλύτης για τη δημιουργία της νέας… οικονομικής Ελλάδας της επόμενης 20ετίας.

Φαίνεται λοιπόν πως ένας συνδυασμός θετικών εξελίξεων και ευνοϊκού timing έχει οδηγήσει αρκετούς επενδυτές στο να αναλαμβάνουν ρίσκα στο ελληνικό χρηματιστήριο, βλέποντας τις προοπτικές των εισηγμένων. Αναβαθμίσεις, αποτελέσματα – ρεκόρ για το 2021, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και επιχειρηματικές διεργασίες συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χ.Α., ασχέτως με τις εύλογες διορθώσεις ή την απαραίτητη συσσώρευση πριν τη νέα υπέρβαση των 900 μονάδων.

Το στοίχημα των 900 μονάδων θα απαιτήσει αύξηση τζίρου

Βεβαίως, για μια πειστική υπέρβαση των 900 μονάδων και κίνηση προς τις 930 ή 950 μονάδες θα χρειαστεί εκ νέου αύξηση της αξίας συναλλαγών προς τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, στοιχείο που θα πιστοποιήσει την επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών χαρτοφυλακίων. Αντιθέτως, τις τελευταίες ημέρες οι μέσες συναλλαγές είναι μειωμένες, ενώ υπήρξαν και συνεδριάσεις με τζίρο κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Χθες πάντως έγινε μια πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 900 μονάδων, κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά από 25 συνεδριάσεις, πιστοποιώντας ότι η αγορά έχει ξεκάθαρη διάθεση να αφήσει πίσω τα πρόσφατα χαμηλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 13,05% από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου, επίδοση που είναι μεγαλύτερη από το +8,70% που είχε καταγράψει το πρώτο 40ήμερο του έτους, όταν και έφτασε στο υψηλό εφταετίας των 971 μονάδων. Ο FTSE 25 κρατάει κέρδη 14,46%, o Mid Cap είναι στο +8,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρά τη χθεσινή διόρθωση σε ποσοστό 1,44%, κερδίζει 24,79% από εκείνη την ημέρα.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τράπεζες και ενέργεια είναι στην κορυφή των αποδόσεων και από τις 8 Μαρτίου. Η Eurobank παρά τη χθεσινή διόρθωση έχει επίδοση +31,90%, η Εθνική είναι στο +31,95%, η Πειραιώς +18,98% και η Alpha Bank +15,09%. Σημαντικές είναι οι αποδόσεις και στα μη τραπεζικά blue chips με πρώτη την Τέρνα Ενεργειακή που αυτό το διάστημα καταγράφει ράλι +28,68%, η Viohalco βρίσκεται στο +19,48%, ΓΕΚ Τέρνα +16,42%, ενώ διψήφιες αποδόσεις κρατούν μετοχές όπως Μυτιληναίος, Aegean Airlines, Quest Συμμετοχών, ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΟΛΠ.

Καλή αντίδραση έχουν επιδείξει επίσης τίτλοι όπως ΕΛΠΕ +9,45%, ΟΤΕ +9,71%, Motor Oil +9,25%, Lamda Development +9,47%, ΔΕΗ +9,03% κ.λπ.

Οι καλύτερες αποδόσεις του πρώτου τριμήνου

Σε επίπεδο 1ου τριμήνου και έως τις 31 Μαρτίου, επίσης υπάρχουν πέντε μετοχές του FTSE 25 που βρίσκονται μέσα στην πρώτη 20άδα των αποδόσεων. Η Τέρνα Ενεργειακή είναι στο +22,20%, Eurobank +19,20%, ΕΛΠΕ +18,60%, Aegean Airlines +15,30% και Εθνική +14,40%.

Πρώτη σε απόδοση το πρώτο τρίμηνο είναι η Yalco με +170%, ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Πίστη (λόγω του deal με την Allianz) +50,60%, Κορδέλλου +36,80%, Trastor +35,20% κ.ο.κ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text