Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές λόγω Fed και πολέμου στην Ουκρανία

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές λόγω Fed και πολέμου στην Ουκρανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιθετικές δηλώσεις στελεχών της Fed και σταθερά οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας είναι τα δύο βασικά στοιχεία που καθορίζουν τις τάσεις στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Οριακές απώλειες 0,13% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να υποχωρεί 0,9%, ενώ αντίθετα 0,3% υψηλότερα κινείται ο τομέας λιανικών πωλήσεων. Στο -0,05% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,05%, ενώ 0,15% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογο το κλίμα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 0,02%, ενώ 0,01% είναι τα κέρδη για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η υποψήφια υποδιοικητής της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ,  δήλωσε ότι η Fed είναι «έτοιμη να λάβει ισχυρότερα μέτρα, εάν οι δείκτες του πληθωρισμού υποδεικνύουν ότι μια τέτοια ενέργεια είναι δικαιολογημένη». Τόνισε, επίσης, ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να «μειώνει τον ισολογισμό της με γρήγορο ρυθμό από τη συνεδρίαση του Μαΐου». Οι δηλώσεις αυτές σήμαναν «καμπανάκι» για τις αγορές, οι οποίες έχουν, μεν, προεξοφλήσει ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αλλά ευελπιστούν ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα επιθετική.

Την ίδια ώρα η ΕΕ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, με εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού θερμικού άνθρακα, ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπάργκο εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως, άλλωστε, υπογράμμισε και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οριακές μεταβολές και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,12%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,11%, ενώ 0,02% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Ήπια κέρδη 0,1% στα 106,76 δολάρια σημειώνει το brent, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 0,16% στα 101,78 δολάρια. Πιέσεις και για το φυσικό αέριο, με απώλειες 1,44% στα 107 ευρώ. Απώλειες για την αγορά πολυτίμων μετάλλων με τον χρυσό να υποχωρεί 0,49% στα 1.917,90 δολάρια και τον άργυρο να αποδυναμώνεται 0,66% στα 24,3 δολάρια.

Σημαντική η πτώση για τις κορυφαίες αγορές της Ασίας, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 1,58%, τον Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 1,33%, ενώ μόλις 0,02% υψηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite.

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text