Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Αυτό είναι το σχέδιο της JP Morgan για τη Viva: Μια αληθινά πανευρωπαϊκή τράπεζα

Αυτό είναι το σχέδιο της JP Morgan για τη Viva: Μια αληθινά πανευρωπαϊκή τράπεζα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυτό είναι το σχέδιο της JP Morgan για τη Viva: Μια αληθινά πανευρωπαϊκή τράπεζα

Η JP Morgan Chase θα χρησιμοποιήσει την εξαγορά της Viva Wallet για να στηρίξει τον δανεισμό σε μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, σε ένα σπάνιο βήμα κατά του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς.

Όπως είπε ο CEO της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, στο Bloomberg, η αμερικανική τράπεζα στηρίζει το σχέδιο της εταιρείας του να επεκταθεί στα επιχειρηματικά δάνεια. Τα δάνεια που θα δίνει η Viva θα μεταφέρονται άμεσα σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) της JPMorgan. Αυτό σημαίνει πως θα είναι η πρώτη εμπορική τράπεζα που θα προσφέρει χρηματοδότηση σε όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Καρώνης.

«Δεν υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή που να προσφέρει δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις παντού στην Ευρώπη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Viva έχει την απαραίτητη αδειοδότηση για να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.

«Το μοντέλο είναι ότι οι τράπεζες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε μερικές χώρες. Θέλουμε να προσφέρουμε μερικές υπηρεσίες σε όλες τις χώρες», εξήγησε.

Με τη μεταφορά των δανείων στο SPV, η Viva θα μπορεί να επιταχύνει τον δανεισμό της. «Θέλουμε να είμαστε η πρώτη τράπεζα χωρίς δικό της δανειακό χαρτοφυλάκιο», πρόσθεσε ο CEO της Viva, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται το ρίσκο και χρησιμοποιούνται οι άπλετοι πόροι της JP Morgan για να διευρυνθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια.

Επίσης, η Viva θα προσφέρει στην JP Morgan τεχνολογικές λύσεις στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών την εφαρμογή της, η οποία μπορεί να δέχεται πληρωμές σε κάρτες σε οποιοδήποτε smartphone, αντικαθιστώντας τα POS.

Ο Χάρης Καρώνης δεν θέλησε να απαντήσει εάν η JP Morgan προσφέρθηκε να αγοράσει ολόκληρη τη Viva (απέκτησε το 49% σε ένα deal που αποτιμά την εταιρεία στα 2 δισ. δολάρια), όμως είπε ότι οι ιδρυτές δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν θέλησαν ποτέ να πουλήσουν τα ποσοστά τους.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζεσαι πραγματικά και το οποίο να μπορείς να αγοράσεις με 100 εκατ. δολάρια αλλά όχι με 10 εκατ. δολάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την είσοδο της Viva στο χρηματιστήριο της Αθήνας ή κάποιο άλλο.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text