Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του εμπάργκο της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του εμπάργκο της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του εμπάργκο της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σε ψήφισμα του τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας το εμπάργκο εισαγωγών στο ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και τα πυρηνικά καύσιμα».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία με 513 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 19 αποχές.

Παράλληλα, το ψήφισμα κάνει λόγο για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, ενώ σημειώνεται πως οι κυρώσεις μπορούν να αρθούν «εφόσον η Ρωσία υποχωρήσει και αναγνωρίσει την ανεξαρτησία, την εθνική και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όπως ορίζεται από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της και την απομάκρυνση των Ρώσων στρατιωτών από το ουκρανικό έδαφος».

Ακόμα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί στον αποκλεισμό της Ρωσίας από διεθνείς οργανισμούς όπως η G-20, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNESCO.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, για

Έκκληση για σύσταση ειδικού δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Επιτάχυνση της παράδοσης όπλων ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της

Η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τη Ρωσία θα αντιμετωπιστεί με τις σοβαρότερες συνέπειες

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές για τις καταγγελλόμενες φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων και απαίτησαν να λογοδοτήσουν οι δράστες εγκλημάτων πολέμου.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 513 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 19 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν πρόσθετα τιμωρητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της «άμεσης πλήρους απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου».

Τα προαναφερθέντα μέτρα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και μια στρατηγική «για την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας».

Αποκλεισμός της Ρωσίας από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς

Το ΕΚ εμμένει στη θέση ότι η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και από τους διεθνείς συμμάχους της ΕΕ πρέπει τώρα να αποτελέσει προτεραιότητα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΔΗΕ), η Ιντερπόλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η UNESCO και άλλοι φορείς, «γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι για τη διεθνή κοινότητα δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πεπατημένη με το επιτιθέμενο κράτος».

Για να καταστούν αποτελεσματικότερες οι κυρώσεις, το Κοινοβούλιο ζητά να εξαιρεθούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, να απαγορευθεί η είσοδος στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και η προσόρμιση στους λιμένες της ΕΕ όλων των σκαφών που συνδέονται με τη Ρωσία, καθώς να απαγορευθούν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν, επίσης, την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή ολιγάρχες συνδεόμενους με το καθεστώς του Πούτιν, εκπροσώπους του ή αχυρανθρώπους του, καθώς και σε όσους συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία».

Επισημαίνοντας τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, το ψήφισμα απαιτεί οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας να αντικατοπτρίζουν εκείνες που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά που επιτρέπουν στον Πούτιν να χρησιμοποιεί τη βοήθεια του Λουκασένκο για να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν

Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στις σκανδαλώδεις φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ιδίως στην Μπούτσα, «οι οποίες αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», καθώς έχουν ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς καταστρέψει τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις και χωριά. Τονίζουν δε ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν και για τον σκοπό αυτό ζητούν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία.

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι παραδόσεις όπλων πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον εαυτό της. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την περαιτέρω παροχή αμυντικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεμονωμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και συλλογικά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

 

Πηγή:insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text