Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Deutsche Bank: Το διπλό σοκ και η απειλή της ύφεσης

Deutsche Bank: Το διπλό σοκ και η απειλή της ύφεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Deutsche Bank: Το διπλό σοκ και η απειλή της ύφεσης

Δύο σοκ τους τελευταίους μήνες, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οδηγούν την Deutsche Bank να αναθεωρήσει σημαντικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, αναμένει πλέον ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα βρίσκεται σε πλήρη ύφεση μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους και η ευρωζώνη θα βρεθεί σε «ύφεση ανάπτυξης» το 2024 με την ανεργία να αυξάνεται. Το βασικό σενάριο της γερμανικής τράπεζας είναι ότι αυτές οι εξελίξεις θα χτυπήσουν την ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην επαναφορά του πληθωρισμού στα «φυσιολογικά» επίπεδα, μειώνοντας τον κίνδυνο μεγαλύτερων διαταραχών στη συνέχεια.

Οι αναταράξεις του πολέμου

Ο πόλεμος, ο οποίος έχει περάσει σε ένα αδιέξοδο που είναι απίθανο να επιλυθεί σύντομα, έχει διαταράξει τη δραστηριότητα σε πολλά μέτωπα, σημειώνει η Deutsche Bank. Αυτά περιλαμβάνουν τις ανατροπές στις αγορές ενέργειας, δημητριακών τροφίμων και βασικών υλικών, που με τη σειρά τους έχουν διαταράξει περαιτέρω τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η τράπεζα υποθέτει ότι η κρίσιμη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δεν θα διακοπεί, εμποδίζοντας την ουσιαστική εμβάθυνση της κρίσης για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, αλλά το σενάριο της διακοπής παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος, όπως τονίζει.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κινείται πλέον στο 8%, πολύ υψηλότερα από αυτό που αναμενόταν μόλις τον Δεκέμβριο. Το πιο ανησυχητικό, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι ενδείξεις ότι οι υποκείμενες κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού έχουν διευρυνθεί, προερχόμενες από τις πολύ σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και εξαπλώνονται από τα αγαθά στις υπηρεσίες. Η ψυχολογία του πληθωρισμού έχει αλλάξει σημαντικά και, ενώ οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν ακόμη ακυρωθεί, κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να το κάνουν.

Η Fed, που βρίσκεται τώρα πολύ πίσω από την καμπύλη, έχει δώσει σαφή μηνύματα ότι μεταβαίνει σε μια πιο επιθετική σύσφιξη. Η Deutsche Bank αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, με το Fed funds rates να κορυφώνεται πάνω από το 3,5% το επόμενο καλοκαίρι. Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να είναι πιθανό να διατηρηθεί στο 2%, βλέπει την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια κατά 250 μ.β. συνολικά μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2022 και του Δεκεμβρίου του 2023.

Οι συνέπειες της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής

Αυτή η σύσφιξη αναμένεται να αποφέρει αρνητική ανάπτυξη στις ΗΠΑ για δύο τρίμηνα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου-χειμώνα 2023-2024 και να μειώσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης σε μέτρια επίπεδα πάνω από το μηδέν ή και στο μηδέν εκείνον τον χειμώνα. Η ανάπτυξη θα ανακάμψει στη συνέχεια καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η Fed αναστρέφει ορισμένες από τις αυξήσεις των επιτοκίων της. «Αναγνωρίζουμε την τεράστια αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις προβλέψεις, αλλά σημειώνουμε επίσης ότι οι κίνδυνοι για μια βαθύτερη ύφεση είναι σημαντικοί», τονίζει η Deutsche Bank.

Η πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό τον βλέπει να υποχωρεί σε πιο επιθυμητά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, εν μέρει επειδή δεν υποθέτει περαιτέρω αρνητικούς γεωπολιτικούς ή άλλους κραδασμούς προσφοράς και εν μέρει επειδή υποθέτει ότι η δράση των κεντρικών τραπεζών, έρχεται έγκαιρα ώστε να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις παραδοχές αποδειχθεί λανθασμένη, η πίεση του πληθωρισμού, η σύσφιξη της πολιτικής και η οικονομική ύφεση θα μπορούσαν να είναι όλα πιο έντονα από ό,τι στο βασικό σενάριο της Deutsche Bank, όπως σημειώνεται.

 

Πηγή:powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text