Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 239 | Περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας - Φεβρουάριος 2022 / Μάρτιος 2022

Περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας - Φεβρουάριος 2022 / Μάρτιος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 239 - Απρίλιος 2022

Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μαρτίου - Απριλίου 2022

 

 

7/4/2022

 

Την ύπαρξη plan b για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που πυροδοτείται κυρίως από την ενεργειακή κρίση αποκάλυψε στην ομιλία του χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Philip Lane. Μάλιστα, εξήγησε ότι το "plan b υπάρχει, αλλά ακόμα δεν είναι απολύτως έτοιμο”. Εντούτοις πηγές από την Φρανκφούρτη επιβεβαιώνουν αναλύσεις της ΕΚΤ, μαζί με το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ για τις επιδράσεις από τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις δομικές αλλαγές στις οικονομίες και τις πιθανές μισθολογικές αυξήσεις.(εδώ)

 

Αίνιγμα παραμένει η πορεία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη που θα χαραχθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όχι μόνον στο άμεσο μέλλον αλλά τα επόμενα χρόνια καθώς το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία καθιστά εξαιρετικά ρευστό το μακροοικονομικό τοπίο και εγκυμονεί μόνιμες αλλαγές στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρωζώνης στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, η αρνητική επίδραση των μεγάλων ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο και στα εμπορεύματα όσο εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για τις βλέψεις της Μόσχας στα ουκρανικά εδάφη, συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.(εδώ)

 

6/4/2022

 

Πτώση, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, εμφάνισαν οι παραγγελίες μεταποίησης στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της πτώσης των παραγγελιών από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι παραγγελίες μειώθηκαν 2,2% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο σε προσαρμοσμένους όρους, μετά την αναθεωρημένη αύξηση 2,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis.(εδώ)

 

5/4/2022

 

Η Ισπανία σχεδιάζει την επένδυση ενός ποσού έως και 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη μικροτσίπ και ημιαγωγών σε μία προσπάθεια να εκσυγχρονίσει την οικονομία της που εξακολουθεί να βασίζεται στην τουριστική βιομηχανία. «Θέλουμε η χώρα να μπει στην εμπροσθοφυλακή της βιομηχανικής και τεχνολογικής προόδου», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοινώνοντας την πρόθεση επένδυσης στον τομέα της παραγωγής ημιαγωγών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.(εδώ)

 

4/4/2022

 

Μεγαλύτερη αύξηση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αναλυτικά, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε σε 11,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 10,1 δισ. ευρώ.(εδώ)

 

Στρατηγικό έργο για την Ανάκαμψη και τον Οικονομικό Μετασχηματισμό σε μικροτσίπ και ημιαγωγούς με δημόσιες επενδύσεις 11 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τη Δευτέρα. Επισήμανε ότι στόχος αυτού του έργου είναι να τοποθετηθεί η «Ισπανία στην πρώτη γραμμή». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δεύτερο φόρουμ «Wake Up Spain» με σύνθημα «Μάθηση, ανάπτυξη και βιωσιμότητα σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης», ο Σάντσεθ τόνισε τη σημασία της βιομηχανίας ημιαγωγών.(εδώ)

 

1/4/2022

 

Αλλεπάλληλα ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε περαιτέρω τις τιμές στην ενέργεια ενώ το κύμα ανατιμήσεων συνεχίστηκε σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον μήνα Μάρτιο, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 7,5% από 5,9% το Φεβρουάριο.(εδώ)

 

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 56,5 μονάδες τον Μάρτιο από 58,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Το γεγονός ότι ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ότι ακόμα υπάρχει ανάπτυξη, αλλά βαίνει με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Πρόκειται για τη μικρότερη τιμή των τελευταίων 14 μηνών. Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν το βασικό παράγοντα αυτής της εξέλιξης καθώς επηρεάστηκε η ζήτηση με ανάλογο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020.(εδώ)

 

31/3/2022

 

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της ανόδου των τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Αναλυτικά, ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 5,1% έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να φτάσει στο 4,8%.(εδώ)

 

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμό που ξεπερνά τις 2 ποσοστιαίες τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι ακόμη και τα δυσμενέστερα σενάρια για το που θα φτάσουν οι τιμές μάλλον θα διαψευστούν πανηγυρικά προς το χειρότερο και πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 10% πολύ σύντομα.(εδώ)

 

30/3/2022

 

Πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον και την πορεία της οικονομίας εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αλλά και οι επιχειρήσεις, λόγω της βαριάς σκιάς που ρίχνει στην περιοχή ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικής κλίματος υποχώρησε άνω του αναμενόμενου κατά 5,4 μονάδες στο -108,5 αυτό το μήνα, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και δώδεκα μήνες.(εδώ)

 

Κάθε μέρα η Γερμανία καταβάλλει στη Ρωσία τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ για φυσικό αέριο και άλλες πηγές ενέργειας. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η άμεση επιβολή ενεργειακού εμπάργκο θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Την εκτίμηση αυτή επανέλαβε την Κυριακή, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για επαπειλούμενη "οικονομική κρίση". Αλλά πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Οι απόψεις διίστανται.(εδώ)

 

28/3/2022

 

Ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα ανέβαζε τις τιμές του πετρελαίου και θα επιδείνωνε την κρίση του κόστους διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, όπως επισημαίνει η CapitalEconomics. Ωστόσο, οι προμήθειες πετρελαίου θα ήταν ευκολότερο να αντικατασταθούν από ότι το φυσικό αέριο και εκτιμά ότι ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος ενός εμπάργκο πετρελαίου θα ήταν μικρότερος από ό,τι πολλοί υποθέτουν, μειώνοντας το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά λιγότερο από 0,5% φέτος .(εδώ)

 

Σε 347 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία του εμπορίου (εισαγωγές συν εξαγωγές) αγροτικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου το 2021, αυξημένα κατά 20,7 δισ. ευρώ περισσότερα - 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, η ΕΕ εξήγαγε αγροτικά προϊόντα αξίας 196,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και εισήγαγε 150,0 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πλεόνασμα 46,9 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2002 και 2021, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε, και ισοδυναμεί με μέση ετήσια αύξηση σχεδόν 4,8%. Την περίοδο αυτή, οι εξαγωγές (5,4%) αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές (4,2%).(εδώ)

 

24/3/2022

 

Για συντονισμένες προμήθειες φυσικού αερίου για λογαριασμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου και τη μείωση της εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, σχέδιο το οποίο οι 27 αναμένεται να εγκρίνουν κατά την σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου. Εμπνευσμένη από την κοινή προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στρατηγική έχει ως στόχο την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας της ΕΕ.(εδώ)

 

Η εισβολή στην Ουκρανία και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας είναι τα βασικά θέματα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.Η συνεδρίαση διεξάγεται παρουσία του Τζο Μπάιντεν, του πρώτου Αμερικανού προέδρου, που συμμετέχει σε επίσημη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Από τη σημερινή συζήτηση δεν αναμένονται νέες αποφάσεις, όπως η επιβολή και  πέμπτου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, το οποίο θα συμπεριελάμβανε τα ορυκτά καύσιμα, ούτε υπάρχει πρόταση της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση.(εδώ)

 

22/3/2022

 

Η ΕΕ να προετοιμαστεί για τις κομβικές συνέπειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που αναμένονται το 2ο τρίμηνο του 2022» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου σημειώνεται πως, με βάση τα στοιχεία, οι ΜμΕ δεν ανακάμπτουν, όπως αναμένεται και η αβεβαιότητα αυξάνεται. (εδώ)

 

21/3/2022

 

Οι γερμανικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 25,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο λόγω κυρίως των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου συνέχισαν την τάση των πολύ υψηλών αυξήσεων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μετά τις αυξήσεις τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, και τον Ιανουάριο, κατά 18,4%, 19,2%, 24,2%, 25% αντιστοίχως. Οι μέσες προσδοκίες έκαναν λόγο για ετήσια αύξηση 26,2%.(εδώ)

 

18/3/2022

 

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσέγγισαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και εταιρίες όπλων με μια λίστα αγοράς όπλων που περιλαμβάνει drones, πυραύλους και συστήματα πυραυλικής άμυνας, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανανεώνει τη ζήτηση για αμερικανικά όπλα, αναφέρουν πηγές στο Reuters. Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για 35 μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp, έχει ζητήσει οπλικά συστήματα για να αμυνθεί κατά βαλλιστικών πυραύλων, ανέφεραν πηγές με γνώση της κατάστασης.(εδώ)

 

17/3/2022

 

Νέo χρέoς ύψους 200 δις ευρώ στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού ενέκρινε το υπ. Συμβούλιο της Γερμανίας. Υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία οι έκτακτες δαπάνες, ανέφερε ο υπ.Οικ. Λίντνερ. «Ο προϋπολογισμός του 2022 επρόκειτο να αποτελέσει βήμα προς την εξομάλυνση της δημοσιονομικής πολιτικής μετά από τους προϋπολογισμούς της πανδημίας» ανέφερε σήμερα στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου γερμανικού προϋπολογισμού για το 2022, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελευθέρους.(εδώ)

 

Το στρατηγικό της σχέδιο να εξελιχθεί σε ισχυρός παίκτης της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών υλοποιεί με συνέπεια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. κάνει πλέον ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου της, να καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών.Με τη φιλοδοξία της Ε.Ε. να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή αγορά ευθυγραμμίζεται η επένδυση - “μαμούθ”, που προτίθεται να υλοποιήσει η Intel, ύψους €80 δισ., επί ευρωπαϊκού εδάφους σε βάθος δεκαετίας, για την παραγωγή μικροτσίπ.(εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text