Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 239 | BRIQ PROPERTIES - Άμεσος στόχος της εταιρίας: Χαρτοφυλάκιο € 150 εκατομμυρίων

BRIQ PROPERTIES - Άμεσος στόχος της εταιρίας: Χαρτοφυλάκιο € 150 εκατομμυρίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
BRIQ PROPERTIES - Άμεσος στόχος της εταιρίας: Χαρτοφυλάκιο € 150 εκατομμυρίων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BRIQ PROPERTIES

 

Άμεσος στόχος της εταιρίας: Χαρτοφυλάκιο € 150 εκατομμυρίων

 

Εγγυημένα εισοδήματα από μισθώματα € 8 εκατ. το 2022 και 2023, € 7,9 εκατ. το 2024, € 7,6 εκατ. το 2025 και € 7,1 εκατ. το 2026, αναμένει η διοίκηση της Briq Properties, με τα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια, που έχει στην διάθεση της, με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην ενημέρωση των αναλυτών. Παράλληλα, εκτιμάται ότι, η εξέλιξη της εταιρίας μετά  το 2026, θα μπορέσει να οδηγήσει σε ετήσια έσοδα που θα ξεπερνούν τα € 26,3 εκατομμύρια. Άμεσος στόχος για την διοίκηση, παραμένει -χωρίς να έχει οριοθετείται κάποιος χρονικός ορίζοντας- η αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου στα € 150 εκατομμύρια, με μεγάλη έμφαση στους χώρους logistics, στα κτίρια γραφείων και στα ξενοδοχεία.


Στον τομέα των logistics, η εταιρία ετοιμάζει την επέκταση του κέντρου logistics, στον Ασπρόπυργο, κατά 4.460 τ.μ., η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι, το κτίριο, μαζί με την επέκταση, θα προσφέρει € 1,3 εκατ. ετήσια έσοδα.

Στον ξενοδοχειακό τομέα, η διοίκηση εξετάζει ξενοδοχεία, κυρίως σε νησιά, υψηλής τουριστικής κίνησης.

Στον τομέα των γραφειακών χώρων, η διοίκηση κινείται πολύ προσεκτικά, καθώς, ο τρόπος, που χρησιμοποιείται ένας γραφειακός χώρος έχει αλλάξει, μετά την πανδημία. Σε ερώτηση, που έγινε προς την διοίκηση και αφορούσε, των τομέα των οικιστικών ακινήτων, η διοίκηση απάντησε ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον, όμως δεν προσφέρει τις ίδιες αποδόσεις με αυτές, των ακινήτων που δραστηριοποιείται.


Την 31η Δεκεμβρίου 2021, το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιλάμβανε 27 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 302.298 τ.μ. έναντι 28 ακινήτων την 31η Δεκεμβρίου 2020 συνολικής επιφανείας 283.281 τ.μ.. Το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του Ομίλου αποτελείται από 10 ακίνητα γραφείων και μικτής χρήσης (γραφεία με ισόγεια καταστήματα), 6 κτίρια αποθηκευτικών χώρων (logistics) στα οποία περιλαμβάνεται και το υπό-ανέγερση κτίριο αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής, 5 ξενοδοχεία, 2 καταστήματα, 2 ακίνητα ειδικής χρήσης και 2 οικόπεδα.

Η “εύλογη αξία” του χαρτοφυλακίου ακινήτων υπολογίζεται σε € 122 εκατομμύρια. Ο κλάδος των logistics, αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο, στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, αποτελώντας -στα τέλη του 2021- το 49% του χαρτοφυλακίου από το 45% που αποτελούσε κατά το 2020. Ακολουθούν οι χώροι γραφείου, που αποτελούν το 29% του χαρτοφυλακίου και τα ξενοδοχεία, που αποτελούν το 17,1%. Το υπόλοιπο 4,9%, του χαρτοφυλακίου, διαχωρίζεται σε χώρους λιανικού εμπορίου, εκτάσεις και κάποια κτίρια ειδικού σκοπού.


Κατά το 2021, τα συνολικά έσοδα, ανήλθαν στα € 6 εκατομμύρια, από € 3,7 εκατομμύρια το 2020. Η συνολική μείωση των εσόδων του Ομίλου από ενοίκια για τη χρήση 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19 ανήλθε σε € 877 χιλ., ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 13% επί των αναμενόμενων εσόδων από ενοίκια του 2021.

Οι δαπάνες λειτουργίας, έφτασαν στα € 1,5 εκατ. έναντι € 980 χιλιάδες, καθώς παρουσίασαν αύξηση, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού, ο ΕΝΦΙΑ και τα έξοδα συσχετιζόμενα με επενδύσεις σε ακίνητα. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα, μειώθηκαν στις € 262 χιλιάδες από € 491 χιλ. το 2020.

Η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου, ανήλθε στα € 8,3 εκατ. έναντι € 2,1 εκατ. το 2020 και τα κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας έφτασαν τα € 4,4 εκατομμύρια. Συνεπώς, η οργανική κερδοφορία (καθαρά κέρδη μείον κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας), φτάνει στα € 3,8 εκατ. από € 1,6 εκατ. το 2020. Από τα κέρδη της χρήσης, η διοίκηση σκοπεύει να προτείνει μέρισμα € 0,075 ανά μετοχή (από € 0,06 το 2020).

Η εσωτερική αξία της μετοχής, την 31/12/2021, ήταν € 2,52 και η μετοχή σήμερα (29/3/2022), διαπραγματεύεται με discount 17,1%.


Για το 2022 η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της πανδημίας σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία κυρίως για την πορεία του τουρισμού και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, δε λείπει, η ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού και της εκτίναξής του ενεργειακού κόστους που φαίνεται ότι πιθανότατα θα επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, ο οποίος με τη σειρά του ενδέχεται να επηρεάσει έμμεσα και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση, ανέφερε, ότι όλα τα συμβόλαια μισθωμάτων που έχει, συμπεριλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής, στην περίπτωση του αυξημένου πληθωρισμού και πως δεν έχει αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα, ώστε να επιβαρυνθεί με μεγάλο κόστος από τις αυξημένες τιμές υλικών.


Η σταδιακή μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας (η εταιρία διανύει τον 6ο της ζωής της και τον 5ο από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο), έχει οδηγήσει σε σημαντική μεγέθυνση και των εσόδων της και κυρίως, στη μείωση των εξόδων διοίκησης και διαχείρισης, ως ποσοστού επί των συνολικών εσόδων (οικονομίες κλίμακος), στοιχείο ιδιαίτερα θετικό για την κερδοφορία και την αξία της μετοχής.

Για το 2022, εκτιμούμε ότι τα καθαρά έσοδα από μισθώματα θα φτάσουν στα € 8,2 εκατομμύρια. Είναι πιθανό να υπάρξουν έσοδα από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων. Εάν υπάρξουν, εκτιμούμε ότι αυτά θα κινηθούν, περίπου, στο 3,5% επί του συνόλου των επενδύσεων της εταιρίας. Τα καθαρά (μ.φ.) κέρδη, πριν από τον υπολογισμό τυχόν εσόδων αναπροσαρμογής, θα κυμανθούν περί τα € 5,6 εκατομμύρια.

Η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου, η μείωση των δαπανών λειτουργίας ως ποσοστού επί των εσόδων και -κυρίως- η πληθωριστική φάση στην οποία έχει εισαχθεί η ελληνική οικονομία, μας οδηγούν σε θετική θεώρηση των ΑΕΕΑΠ και των μετοχών τους.

 

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text