Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Συνεχίζει τις διμερείς ενεργειακές συμφωνίες στην Αφρική η Ιταλία

Συνεχίζει τις διμερείς ενεργειακές συμφωνίες στην Αφρική η Ιταλία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα επισκεφθεί τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Αγκόλα στις 20 και 21 Απριλίου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει περίπου 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια, ανέφερε το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου, που υπογράφηκε τη Δευτέρα.

Η Ιταλία βασίζεται επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό που καλύπτει περίπου το 38% των ιταλικών αναγκών.

Αλλά ως απάντηση στην εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, η Ρώμη επιδιώκει ενεργά να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο και εξετάζει την Αφρική για τη δημιουργία νέων διαδρομών για νέες πηγές.

Η Ρώμη έχει ήδη αρχίσει να οικοδομεί σχέσεις με τις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni είναι η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία που παράγει στην Αφρική περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στη Δημοκρατία του Κονγκό ετησίως.

Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα, χωρητικότητας έως και πέντε δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που θα λειτουργούν σε δύο χρόνια.

Η Αγκόλα, όπου η παραγωγή φυσικού αερίου της Eni είναι περίπου 0,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κάθε χρόνο, θα είναι σε θέση να προμηθεύει 4 bcm LNG.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο επισκέφθηκε το Κονγκό, την Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη για να ενισχύσει τη θέση της Ιταλίας έναντι αυτών των χωρών.

Η συμφωνία με την Αλγερία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της Ιταλίας, εξασφαλίζει περίπου 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Transmed το 2023-2024.

Η Ρώμη έχει ήδη λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει πρόσθετες ροές από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, ο Ντράγκι σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί τη Μοζαμβίκη τον Μάιο για να ενισχύσει τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text