Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 239 | ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ - Η συμπεριφορά του “απόλυτου συστήματος” στην πρόσφατη πτώση

ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ - Η συμπεριφορά του “απόλυτου συστήματος” στην πρόσφατη πτώση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ - Η συμπεριφορά του “απόλυτου συστήματος” στην πρόσφατη πτώση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

 

Η συμπεριφορά του “απόλυτου συστήματος” στην πρόσφατη πτώση

 

Μετά από τη ρευστοποίηση του Χαρτοφυλακίου μας, την 24/2/2022 (στις 888,31 μονάδες), την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οπότε και διασπάστηκε πτωτικά ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών, ενώ παράλληλα σημειώθηκε και νέο Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών, υπήρξε ένας προβληματισμός για το σημείο που, σε κάποια στιγμή στο μέλλον, θα εισερχόμασταν εκ νέου στην αγορά.

Η αγορά δε συμπεριφέρθηκε όπως στην προηγούμενη έντονη πτώση, της πανδημίας, κατά τους πρώτους μήνες του 2020. Στην παρούσα φάση, κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή της πτώσης της, στις 789,66 μονάδες, την 8/3/2022 και στη συνέχεια, κινήθηκε -αρχικά με δυσκολία και στη συνέχεια με μεγαλύτερη άνεση- ανοδικά.

Από την άλλη πλευρά, η πορεία της καμπύλης του ΚΜΟ-200, καθ’ όλους τους προηγούμενους μήνες, δεν επέτρεπε τη γρήγορη “κάθοδό” της, ώστε να εκμεταλλευθούμε την πτώση και να εισέλθουμε στην αγορά, σε χαμηλότερο σημείο από αυτό της εξόδου μας.


Το γεγονός ότι, τελικά εισήλθαμε στην αγορά εκ νέου, σε υψηλότερο σημείο απ’ αυτό της εξόδου μας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “αποτυχία” του απόλυτου συστήματος;

Είναι γνωστό ότι, τα συστήματα συναλλαγών υποπίπτουν σε λάθη. Αυτό όμως, δε μειώνει τη χρησιμότητά τους, επειδή, ένα “καλό” σύστημα, όταν υποπίπτει σε λάθος, η ζημιά είναι χαμηλή (συνήθως μεταξύ 1% έως 3% της αξίας του χαρτοφυλακίου). Αντίθετα, τα κέρδη είναι πολύ σημαντικότερα. Και αυτή η διαφορά είναι που, τελικά, προκαλεί πολύ μεγάλες αποδόσεις -υπέρ των συστημάτων συναλλαγών- σε ένα ευρύ χρονικό διάστημα.

 

Όμως, η ουσία είναι αλλού. Η ουσία είναι ότι, ο κύριος ρόλος ενός συστήματος συναλλαγών (ή τουλάχιστον, αυτός είναι ο κύριος ρόλος του “απόλυτου συστήματος”), η υποβοήθηση του χρήστη στη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης και η προστασία του κεφαλαίου. Δηλαδή, να περισώζει το κεφάλαιο του χρήστη του και να αποφεύγει τις μεγάλες -και συχνά καταστροφικές- ζημιές. Η πλέον των τριών ετών λειτουργία του χαρτοφυλακίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, το χαρτοφυλάκιο, ουδέποτε βρέθηκε σε περιοχή ζημιών, αποδεικνύει την επιτυχία του στον τομέα αυτό.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text