Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 239 | ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ - JP Morgan: Πολύ ισχυρές δυνάμεις απειλούν την αμερικανική οικονομία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ - JP Morgan: Πολύ ισχυρές δυνάμεις απειλούν την αμερικανική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ - JP Morgan: Πολύ ισχυρές δυνάμεις απειλούν την αμερικανική οικονομία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

JP Morgan: Πολύ ισχυρές δυνάμεις απειλούν την αμερικανική οικονομία

 

Καθώς η JP Morgan Chase, αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και έχει τη δυνατότητα μιας βαθύτερης θεώρησης των περισσότερων τομέων της οικονομίας, τα συμπεράσματα που δημοσιεύει και η άποψή της για τις εξελίξεις, έχουν μία ιδιαίτερη βαρύτητα.

Για το α’ τρίμηνο του έτους, η τράπεζα ανακοίνωσε (στις 13/4/2022) μείωση των κερδών κατά 42%, κλείνοντας, με τον τρόπο αυτό, την περίοδο “έξαρσης” που ακολούθησε την πανδημία.

Η τράπεζα κατέγραψε κέρδη 8,28 δισ. δολαρίων, από 14,3 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 5%, στα 30,72 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη, αναμένεται να υποχωρήσουν στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στις τραπεζικές εταιρίες που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P-500, αναμένεται ότι, τα κέρδη του α’ τριμήνου θα φτάσουν στα 27 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 37% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021.


Η JPMorgan καταχώρησε συνολικές προβλέψεις 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτές, τα 900 εκατ. δολάρια προορίζονται για πιθανές μελλοντικές απώλειες, αφού οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη FED είναι πιθανό να προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομίας, με αποτέλεσμα την ύφεση. Ποσό 300 εκατ. δολάρια, είναι συνδεδεμένο με απώλειες που μπορεί να προκύψουν λόγω της Ρωσίας.


Προς το παρόν όμως, η καταναλωτική εικόνα, εξακολουθεί να δείχνει θετική. Τα συνολικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 6%, μετά από δύο χρόνια υποτονικής αύξησης. Οι καταναλωτικές δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 29%, με αύξηση 64% στις δαπάνες για ταξίδια και ψυχαγωγία. Οι καταναλωτές άρχισαν επίσης να έχουν περισσότερα χρέη, καθώς τα δάνεια με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 15%. Παρά το ότι, τα δάνεια με κάρτες παραμένουν κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα, η αύξηση δυνητικά σηματοδοτεί ότι ορισμένοι πελάτες, έχουν εξαντλήσει τα κεφάλαια ενίσχυσης που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, η αύξηση κατά 15% που καταγράφηκε στις καταθέσεις των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίων σε μετρητά.

Οι απώλειες από καταναλωτικά δάνεια ήταν μόλις 0,5% των ανεξόφλητων δανείων και υπήρχαν λιγότερα δάνεια με καθυστέρηση 30 και 90 ημερών, από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Σημειώνεται ότι, τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πιο κερδοφόρο τον δανεισμό, καθώς επιτρέπουν στις τράπεζες να λειτουργούν με ένα αυξημένο “καθαρό επιτοκιακό περιθώριο” (η διαφορά μεταξύ του τί πληρώνει η τράπεζα για τις καταθέσεις της και τί εισπράττει από τα δάνεια), αφού αυτό αυξήθηκε στο 1,67% από 1,63% στο τέλος Δεκεμβρίου.


Όμως, υπάρχουν και τα πρώτα σημάδια οικονομικής “κόπωσης”. Τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων επίσης μειώθηκαν κατά 25%, όμως εκτιμάται ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην έλλειψη διαθέσιμων οχημάτων.


Κόπωση, εμφανίζεται και στη χρηματοοικονομική δραστηριότητα της τράπεζας. Η απότομη μείωση του όγκου των αρχικών δημόσιων προσφορών οδήγησε σε πτώση των εσόδων κατά 7% και των κερδών του επενδυτικού τομέα κατά 26%. Οι συνολικές προμήθειες επενδυτικής-τραπεζικής μειώθηκαν κατά 31%. Η αναδοχή μετοχών μειώθηκε κατά 76%, στο χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων έξι ετών. Τα έσοδα από χρηματιστηριακές συναλλαγές μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Jamie Dimon, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Η οικονομία παραμένει ισχυρή και η εικόνα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών είναι ικανοποιητική και ασφαλής. Όμως, η αύξηση του πληθωρισμού και οι -άγνωστες ακόμη- τελικές συνέπειες από τον πόλεμο της Ρωσίας, δημιουργούν ένα πολύ εύθραυστο περιβάλλον, όπου πολύ ισχυρές δυνάμεις απειλούν την οικονομία”. Τέλος, προσέθεσε ότι, “δε μπορώ να προβλέψω κανένα σενάριο όπου δεν θα υπάρχει μεγάλη αστάθεια στις αγορέςί”.


Δείτε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, της τράπεζας (εδώ).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text