Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 239 | ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - Χαρτοφυλάκιο έργων 1,7GW σε διάφορα στάδια έχει διαμορφώσει ο Όμιλος

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - Χαρτοφυλάκιο έργων 1,7GW σε διάφορα στάδια έχει διαμορφώσει ο Όμιλος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - Χαρτοφυλάκιο έργων 1,7GW σε διάφορα στάδια έχει διαμορφώσει ο Όμιλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

 

Χαρτοφυλάκιο έργων 1,7GW σε διάφορα στάδια έχει διαμορφώσει ο Όμιλος

 

Την 6/4/2022, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, εγκαινίασε το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, στην περιοχή της Κοζάνης. Το εν λόγω έργο, αποτελεί ένα έργο σταθμό για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ενώ επίσης σηματοδοτεί την ταχεία μετάβαση του Ομίλου, στις πιο “καθαρές” μορφές ενέργειας. Το κόστος της επένδυσης ανήλθε στα € 130 εκατομμύρια και περιλαμβάνει 18 φωτοβολταϊκά πάρκα, που αποτελούνται από 509.000 πάνελ διπλής όψεως και εκτείνονται σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τα  στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης: α) θα παράγει ετησίως 350 GW καθαρής ενέργειας, β) εξασφαλίζει έσοδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους καταναλωτές της περιοχής € 600 χιλιάδες τον χρόνο, γ) περιορίζει τις εκπομπές CO2 κατά 300.000 τόνους τον χρόνο και δ) μειώνει το ενεργειακό κόστος της χώρας καθώς η τιμή στην οποία θα πωλείται η ενέργεια στο σύστημα θα είναι σταθερή στα € 57,72 ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το συνολικό όφελος από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε € 80 έως € 100 εκατομμύρια ετησίως. (εδώ)

Η σημασία της είδησης αυτής είναι ότι, ο Όμιλος ΕΛΠΕ, αντιλήφθηκε και κινήθηκε αρκετά γρήγορα προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, δημιουργώντας ένα στρατηγικό πρόγραμμα (Vision 25), που έχει ως αρχικό στόχο την διαμόρφωση χαρτοφυλακίου εγκατεστημένης ισχύος 1 GW έως το 2026 και 2 GW έως το 2030, με παράλληλη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 30%. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ.

Κατά το 2021, ο Όμιλος επιτάχυνε το επενδυτικό του πρόγραμμα ύψους € 400 εκατομμύρια, με το 60% του προγράμματος να κατευθύνεται σε επενδύσεις πράσινης μετάβασης. Με τον τρόπο αυτό, ο Όμιλος ΕΛΠΕ προετοιμάζεται ενεργά, ώστε να συμμετέχει στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, των επόμενων ετών, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του και την κερδοφορία του.

Μέχρι στιγμής, ο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, των ΕΛΠΕ, διαμορφώνεται περίπου στα 1,7 GW με έργα που βρίσκονται είτε σε λειτουργία, είτε σε στάδιο ανάπτυξης. Δείτε αναλυτικα, εδώ.

Διαβάστε σχόλιό μας για τα αποτελέσματα του Ομίλου, του τεύχους Νο 238 (Μάρτιος 2022), εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text