Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 239 | ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ - Εξακολουθούν να σημειώνονται ζημιές

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ - Εξακολουθούν να σημειώνονται ζημιές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ - Εξακολουθούν να σημειώνονται ζημιές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ

 

Εξακολουθούν να σημειώνονται ζημιές

 

Παρά τις αυξημένες πωλήσεις κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο α΄εξάμηνο -η εταιρία κλείνει χρήση 30/6-, η Κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος, συνέχισε να καταγράφει ζημίες. Συγκεκριμένα, κατά το α΄εξάμηνο του 2021 ( 1/7/2021 - 31/12/2021), ο Όμιλος κατέγραψε ζημιές ύψους € 879 χιλιάδες, έναντι ζημιών € 541 χιλιάδες. Να σημειώσουμε, πως ο Όμιλος καταγράφει ζημίες από το 2016.

Στην οικονομική έκθεση του Ομίλου, η διοίκηση κάνει λόγο για την τάση αναστροφής που υπάρχει στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα ναύλα στις χώρες εκτός της Ε.Ε. είναι σημαντικά αυξημένα. Αναφορά επίσης, γίνεται και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο Όμιλος, έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών του, καθώς παράγει στον πρωτογενή τομέα την πρώτη ύλη.

Στον αντίποδα, βέβαια, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε αδιέξοδο. Ο Όμιλος αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα αυξημένου κόστους παραγωγής και αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων, που του απορροφούν όλη την δυνητική κερδοφορία. Τα τελευταία χρόνια, το κόστος παραγωγής, αποτελεί σταθερά περισσότερο από το 90% των συνολικών εσόδων και τα χρηματοοικονομικά έξοδα αποτελούν κατά μέσο όρο το 7% των εσόδων.

Όπως έχουμε επισημάνει και παλαιότερα, τα έσοδα της Επίλεκτος, επηρεάζονται από την τιμή της πρώτης ύλης (βαμβάκι - δείτε διάγραμμα εδώ), την τιμή της ενέργειας, την πολιτική των ανταγωνιστικών χωρών και την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου (όταν αυξάνεται το δολάριο, η Επίλεκτος γίνεται πιο ανταγωνιστική).

Η αντιστροφή της τάσης στον κλάδο και οι αυξημένες τιμές (μετακύλιση αυξημένης τιμής στο τελικό προϊόν), ίσως ωφελήσουν περιστασιακά τον Όμιλο, όμως εκτιμούμε ότι τα τόσο υψηλά κόστη, θα εξακολουθούν να υπάρχουν “εξαντλώντας” σχεδόν όλη την κερδοφορία. Κατά την άποψή μας, η εταιρία δύσκολα θα μπορούσε να ανακάμψει. Συνεπώς, η μετοχή της δεν παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ και την οικονομική έκθεση εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text