Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 239 | PREMIA PROPERTIES - Αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας για την εξυγίανση της Μπουτάρης

PREMIA PROPERTIES - Αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας για την εξυγίανση της Μπουτάρης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
PREMIA PROPERTIES - Αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας για την εξυγίανση της Μπουτάρης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREMIA PROPERTIES


Αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας για την εξυγίανση της Μπουτάρης

 

Υπεγράφη και τελεί, πλέον, υπό την αίρεση επικύρωσης του δικαστηρίου, η συμφωνία εξυγίανσης, της οινοποιίας Μπουτάρη από την Premia Properties. Με την επικύρωση της συμφωνίας ρυθμίζεται το σύνολο υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιριών της Μπουτάρης ύψους € 74 εκατομμυρίων (συμπεριλαμβανομένων € 35 εκατ. τραπεζικών δανείων, € 20 εκατ. χρέη προς το Δημόσιο, € 11 εκατ. υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και € 7,5 εκατ. σε τρίτους). Το συνολικό τίμημα για ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο ανέρχεται σε € 20 εκατ. εκ των οποίων τα € 15,5 εκατ. θα είναι με μετρητά μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.


Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα. Η Premia Properties, συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ η εταιρία “SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ” (θυγατρική της Sterner Stenhus Greece, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Premia) συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας. Ορισμένα ακίνητα έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Premia, αναμένει άμεση απόδοση της επένδυσής, καθώς θα εισπράττει € 1 εκατομμύριο ετησίως, από την ενοικίαση των πέντε αμπελώνων. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αναμένεται, περίπου στα τέλη του 2022 (εδώ).


Η στρατηγική της Premia, είναι να επιλέγει συγκεκριμένους κλάδους ακινήτων, διαμορφώνοντας ένα χαρτοφυλάκιο, ανθεκτικό στις επιπτώσεις της πανδημίας και έναντι στον πληθωρισμό, με μακροχρόνιες συμβάσεις και μισθωτές υψηλής φερεγγυότητας. Οι κύριοι κλάδοι, που στρέφει την προσοχή της, είναι τα ακίνητα εφοδιαστικής αλυσίδας, τα εξυπηρετούμενα οικιστικά ακίνητα, τα εμπορικά ακίνητα και τα κτιρια κοινωνικού χαρακτήρα (ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης).


Κατά την άποψή μας, πρόκειται για μία ευφυή επιχειρηματική κίνηση από την πλευρά της Premia, η οποία μεταβιβάζει προς την εταιρία ένα μεγάλο “όγκο” ακινήτων, με -εκτιμώμενο- μικρό κόστος, το οποίο η εταιρία θα μπορέσει να αξιοποιήσει, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι, ο τρόπος διατύπωσης των ανακοινώσεων των δύο εταιριών, αφήνουν αρκετές ασάφειες, για το πώς έχει η “ρύθμιση” με τους πιστωτές και το Δημόσιο, για το τελικό κόστος της κάθε πλευράς, για το ρόλο της νέας οινοποιητικής εταιρίας, αλλά και για το μέλλον της Ι. Μπουτάρης, για την οποία δεν αναφέρεται κάτι. Εκτιμούμε ότι οι λεπτομέρειες αυτές, θα γίνουν γνωστές κατά το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμούμε ότι, πιθανότατα, δε θα ανατρέψουν τη θετική εντύπωση που δημιουργεί, για την Premia, η παραπάνω συμφωνία.


Κατά το 2021, η Premia διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο της, φτάνοντας τα 27 ακίνητα, με την συνολική αξία του χαρτοφυλακίου να φτάνει € 146,8 εκατ. έναντι € 65,9 εκατ. το 2021. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα € 9,5 εκατομμύρια από € 1,5 εκατομμύρια το 2020. Παρόλα αυτά, η κερδοφορία του 2021 σημειώθηκε χαμηλότερη κατά 47,1% σε σχέση με το 2020. Ειδικότερα, η καθαρή κερδοφορία, έφτασε τα € 14,6 εκατομμύρια, με τα κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας να αποτελούν τα  € 7,1 εκατ. ή αλλιώς το 48,6% της συνολικής κερδοφορίας. Δείτε περισσότερα στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη. εδώ.

 

Να σημειώσουμε ότι η Premia, έλαβε την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να λάβει άδεια λειτουργίας ως ΑΕΕΑΠ, την 5/4/2022, εδώ.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text