Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Διαβάσαμε - Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Φοβίζουν το οικονομικό επιτελείο τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα οποία δείχνουν εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ενεργειακή κρίση αλλά και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, διόγκωσε τα χρέη στην εφορία. Συγκεκριμένα από 800 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου έφθασαν τα 2,5 δισ. ευρώ δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ σε ένα μήνα.(εδώ)

Κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3%, μειώνει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ο οίκος Fitch , για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη κατά 0,57%, θεωρώντας ωστόσο πως οι πιο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης θα επιβραδύνουν αλλά δεν θα αντιστρέψουν τη δημοσιονομική ανάκαμψη του ζώνης του ευρώ μετά την πανδημία. (εδώ)

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «χτυπάει» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πληθωρισμό της Ελλάδας, θα συντρίψει το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ κάνει τις προοπτικές για την τουριστική περίοδο το 2022 λιγότερο ρόδινες, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Moody’s Analytics. «Αυτή η στρατιωτική σύγκρουση οδηγεί σε μείωση της πρόβλεψής μας για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ για το 2022 κατά 0,8% και στο 4,5%, στο βασικό μας σενάριο», σημειώνει ο οικονομολόγος και υποδιευθυντής του οίκου, Μάικλ Γραμματικόπουλος.(εδώ)

Ανθεκτικά θεωρεί η Moody’s τα πιστωτικά προφίλ των ευρωπαϊκών χωρών σε ένα παροδικό σοκ στο φυσικό αέριο, όμως μία διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία αυξάνει τα ρίσκα για την Ευρώπη εάν έχει διάρκεια. Η Ελλάδα κατατάσσεται, σύμφωνα με την ανάλυση, ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν μέτριο κίνδυνο. Οι απειλές της Μόσχας να κόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στις «μη φιλικές» χώρες και οι συνεχιζόμενες εκκλήσεις για αυστηροποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυξάνουν τον κίνδυνο μιας απότομης αύξησης στις τιμές της ενέργειας και του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη, προειδοποιεί η Moody’s.(εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 27,2% έναντι αύξησης 6,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,7% έναντι αύξησης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 - Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 - Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 25,3% έναντι μείωσης 11,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.(εδώ)

Στα €428,4 εκατ., αυξημένος κατά 26,1% σε σύγκριση με το 2020, ανήλθε ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου Πλαστικά Θράκης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2021. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €103,8 εκατ., αυξημένα κατά 43,2%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.(εδώ)

Εντός του έτους αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου των 670 εκ. ευρώ της Ελλάκτωρ το οποίο θα άρει τις δεσμεύσεις που προκαλούν εμπόδια στην ροή κεφαλαίων από τις ΑΠΕ και τις παραχωρήσεις και αυξάνουν το κόστος κεφαλαίου. Η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου δεν έκρυψε ότι η αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει στο τέλος του 2024 θα είναι συνάρτηση και του κλίματος στις διεθνείς αγορές.(εδώ)

Το σχέδιο μικτής ανάπτυξης ακινήτων στην Ρουμανία που πέρασε από σαράντα κύματα το προηγούμενο διάστημα ανασταίνει η REDS σε συνεργασία με το Vastint Group.Πρόκειται για την 100% θυγατρική της Σουηδικής ΙΚΕΑ με ισχυρό χαρτοφυλάκιο στο χώρο του real estate στην Ευρώπη και με την οποία η REDS συμφώνησε να αξιοποιήσουν από κοινού όμορα οικόπεδα στο κέντρο του Βουκουρεστίου.(εδώ)

Θετική είναι η εικόνα από το α’ τρίμηνο του 2022 για τη Motor Oil, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και οικονομικό διευθυντή Πέτρο Τζαννετάκη να εκτιμά ότι «επιστρέψαμε στην καλή εποχή των υγιών μερισμάτων». Ο όμιλος συνεχίζει και φέτος να ενισχύει την παρουσία του στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2022 προγραμματίζεται η λήψη της επενδυτικής απόφασης για το FSRU, στους Αγίους Θεοδώρους.(εδώ)

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης προέβλεψε για την επόμενη τριετία η διοίκηση της Profile, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης του εισηγμένου ομίλου στους αναλυτές. Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ευάγγελος Αγγελίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:Στη μεγάλη αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για νέα συστήματα λογισμικού στις τράπεζες και στις εταιρίες του ευρύτερου χώρου των επενδυτικών υπηρεσιών, τομείς στους οποίους είναι εστιασμένη η Prοfile.(εδώ)

Ανεπηρέαστος από τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης, την οποία προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξελίσσεται ο σχεδιασμός της Εθνικής για οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της. Η Εθνική έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση ενός μικρού χαρτοφυλακίου με απαιτήσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις σε καθυστέρηση (project Pronto), ενώ μέσα στο τρέχον δεύτερο τρίμηνο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δεύτερη τιτλοποίηση καθώς και για την πώληση χαρτοφυλακίου με ανακτηθέντα ακίνητα.(εδώ)

Το άλμα στον πληθωρισμό της Σουηδίας τον περασμένο μήνα αυξάνει την πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας να κινηθεί πιο γρήγορα σε αλλαγή πολιτικής, καθώς μέχρι πρότινος επιδίωκε να παρατείνει την οικονομική τόνωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλα εύπορα έθνη. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, το μέτρο - στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, CPIF, αυξήθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, την ώρα που οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 5,6%.(εδώ)

Η ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι συνέχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών, τα οποία αυξήθηκαν την Πέμπτη. Τα αιτήματα ανήλθαν στα 81,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις 14 Απριλίου, από 66,3 εκ. κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα.(εδώ)

Η μετάβαση της ναυτιλίας σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου επιταχύνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons Research το 61% όλων των παραγγελιών, ποσοστό ρεκόρ, για ναυπηγήσεις πλοίων που δόθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 αφορούν πλοία που θα μπορούν να καίνε εναλλακτικής μορφής καύσιμα όπως LNG, αμμωνία.Tο 2021 το 32,7% της χωρητικότητας νέας κατασκευής που παραγγέλθηκε ήταν για πλοία με δυνατότητα εναλλακτικών καυσίμων, από 209 παραγγελίες το 2020 και μόλις 46 παραγγελίες το 2016.(εδώ)

Μία από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που απασχολεί τους πολίτες των χωρών που βασίζονται στις εισαγωγές είναι η σημαντική αύξηση της τιμής του σιταριού. Η μεγάλη άνοδος της τιμής του, κατά περίπου 70%, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, ήταν μία σχετικά λογική αντίδραση των αγορών, αφού η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στον κόσμο και η Ουκρανία είναι και αυτή μία μεγάλη δύναμη, και οι δύο μαζί έχουν κοντά στο 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου.(εδώ)

Η «όρεξη» της Ινδίας για άνθρακα αυξάνεται. Παρόλο που πολλές χώρες ανά τον κόσμο αποφεύγουν τα ρωσικά εμπορεύματα, λόγω των δυτικών κυρώσεων, ο ασιατικός γίγαντας στρέφει το βλέμμα του στον ρωσικό άνθρακα αφού έχει ήδη αγοράσει πετρέλαιο με έκπτωση από τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα ως μέρος ενός νέου γύρου κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text