Αρχική | Διάφορα | Χ&Α - 239 | ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS - Ισχυρά αποτελέσματα το α΄ τρίμηνο 2022 - Αισιοδοξία για το υπόλοιπο του έτους

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS - Ισχυρά αποτελέσματα το α΄ τρίμηνο 2022 - Αισιοδοξία για το υπόλοιπο του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS - Ισχυρά αποτελέσματα το α΄ τρίμηνο 2022 - Αισιοδοξία για το υπόλοιπο του έτους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

 

Ισχυρά αποτελέσματα το α΄ τρίμηνο 2022 - Αισιοδοξία για το υπόλοιπο του έτους

 

Επίπεδα εσόδων, αντίστοιχα με του 2019, αναμένει η διοίκηση του Ομίλου Fourlis, για το α΄τρίμηνο του 2022. Η μεγάλη αύξηση, οφείλεται στο γεγονός ότι το περσινό τρίμηνο, τα καταστήματα του Ομίλου, ήταν κλειστά. Για το υπόλοιπο της χρονιάς, η εκτίμηση της διοίκησης είναι αρκετά αισιόδοξη, καθώς αναμένει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα lockdowns μέσα στο έτος, ενώ παράλληλα, εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών τάσεων κατά το β΄εξάμηνο του έτους, όπου παραδοσιακά είναι, η καλύτερη περίοδος για τον Όμιλο. Μια πρώτη συντηρητική εκτίμηση της διοίκησης, είναι ότι η μέση αύξηση στις δραστηριότητες του Ομίλου θα είναι περίπου 4%, σε σχέση με πέρυσι.


Οι επενδύσεις, που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους, υπολογίζονται περίπου στα € 20 εκατομμύρια και θα αφορούν τον τομέα του λιανεμπορίου. Στα σχέδια της, η διοίκηση, δεν προγραμματίζει κάποιο άλλο άνοιγμα νέων καταστημάτων ΙΚΕΑ, αλλά εστιάζει στον σχεδιασμό της ανακατασκευής μεγάλων καταστημάτων ΙΚΕΑ. Παράλληλα, εστιάζει στην δραστηριότητα της Trade Estate, στο έργο στο Ελληνικό, στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών και στην ενίσχυση των υπηρεσιών logistics, χωρίς να γίνεται κάποια αναφορά στα ακριβή ποσά, που θα επενδυθούν σε αυτές τις δραστηριότητες.


Η νέα δραστηριότητα, στον τομέα της υγείας και ευεξίας, μέσω της εταιρίας Holland & Barrett, έχει εξίσου τις ίδιες προοπτικές με τον κλάδο του ΙΚΕΑ και των αθλητικών ειδών. Το μοντέλο λειτουργίας, του θα είναι υβριδικό, καθώς θα δραστηριοποιείται μέσα από φυσικά καταστήματα αλλά και online. Σημειώνουμε ότι η Holland & Barrett, είναι θυγατρική εταιρία του Ομίλου LetterOne (εδώ).

Ο στόχος είναι η ανάπτυξη 100 με 120 καταστημάτων, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, με το πρώτο κατάστημα να έχει προγραμματιστεί για το φετινό φθινόπωρο. Τα καταστήματα θα είναι περίπου 100 με 150 τ.μ. και μετά από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας, ο Όμιλος, αναμένει να αποκομίζει έσοδα περίπου € 4 με € 5 χιλιάδες ανά τ.μ.., δηλαδή, η εκτίμηση είναι ότι, στην τελική ανάπτυξη των καταστημάτων (ενδεχομένως, πέραν του τρίτου χρόνου από την επίσημη έναρξη), η νέα δραστηριότητα, θα δημιουργήσει έσοδα, τουλάχιστον € 60 εκατομμύρια.

Επίσης, η διοικηση, καθησύχασε τους αναλυτές, για την αδιάκοπη δραστηριότητα της εταιρίας, λόγω του ότι ο ιδιοκτήτης της Holland & Barrett, Mikhail Fridman (εδώ), βρίσκεται στην λίστα κυρώσεων, της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Βέβαια, το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είναι ακόμη ένα θέμα “νωπό” και ουδείς γνωρίζει την κατάληξή του.


Όσον αφορά τις δυσκολίες για το έτος, ο βασικός παράγοντας κόστους, που είναι οι τιμές ενέργειας, αναφέρθηκε ότι σε μια κανονική χρονία το κόστος ενέργειας φτάνει περίπου τα € 6,5 εκατ. ενώ για το 2022 αναμένεται να αυξηθεί στα € 10 εκατομμύρια. Επιβάρυνση, προκύπτει και από τα έξοδα για ενοίκια, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, αλλά μέχρι στιγμής, κρίνεται διαχειρίσιμη.

Στα θέματα τιμολόγησης και συγκεκριμένα στον κλάδο του ΙΚΕΑ, ο Όμιλος δέχτηκε μεγάλη στήριξη από τα ΙΚΕΑ International, καθώς απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των αυξημένων τιμών, με αποτέλεσμα η αύξηση, που πέρασε στο τελικό προϊόν να είναι σχετικά μικρή. Μικρές θα είναι και οι αυξήσεις και το 2022, χωρίς να περιορίζονται τα περιθώριο κέρδους.

Στα αθλητικά είδη, οι Nike και Adidas, προχώρησαν επίσης σε αυξήσεις, όμως η τιμολόγηση του Ομίλου παρέμεινε ίδια.

Σημειώνουμε όμως ότι, η παγκόσμια πρακτική, για το σύνολο των προϊόντων που εμπορεύεται η εταιρία, είναι, οι τυχόν αυξήσεις του κόστους να μετακυλίονται στην τιμή του προϊόντος. Βέβαια, το κάθε είδος υφίσταται διαφορετική αύξηση. Όμως, η γενικότερη τάση είναι, σε βάθος χρόνου, να αποκαθίστανται τα περιθώρια κέρδους στο αρχικό τους επίπεδο.

Παράλληλα, καθώς τα είδη που εμπορεύεται δεν είναι στιγμιαίας χρήσης, αλλά συνήθως πρόκειται για προϊόντα μακροχρόνιας διάρκειας και χρήσης, οι καταναλωτές, σ’ αυτού του είδους τα προϊόντα, έχουν την τάση να αποδέχονται πιο εύκολα την αύξηση της τιμής τους.


Στον τομέα των ακινήτων, η Trade Estate, αναμένεται να συγκεντρώσει έσοδα € 18 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Όπως επισήμανε και η διοίκηση, η εταιρία, θα εστιάζει σε logistics και σε μεγάλα εμπορικά ακίνητα. Μέχρι στιγμής, η εταιρία έχει δημιουγήσει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας € 270 εκατομμυρίων και προετοιμάζει ένα πρόγραμμα αγοράς ακινήτων ύψους € 150 εκατομμυρίων. Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού, θα γίνει με κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η εταιρία, από στρατηγικό επενδυτή που, θα εξευρεθεί πριν από την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο.

Η διοίκηση του Ομίλου, διευκρίνισε ότι μετά την είσοδο της εταιρίας στο Χ.Α. θέλει να μειώσει την συμμετοχή της, στην εταιρία κάτω από το 50% και να την ενοποιεί με την μέθοδο της καθαρής θέσης. Δεν έγινε αναφορά για την περίοδο, που θα ενταχθεί η εταιρία στο Χ.Α., εκτιμούμε όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.


Τα αποτελέσματα της χρήσης 2021


Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα € 439,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 18,7% σε σχέση με το 2020. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 42,7% από 41,3%.

Οι λειτουργικές δαπάνες και τα χρηματοοικονομικά έξοδα υποχώρησαν ώς ποσοστό των πωλήσεων σε 39,8% (από 41,8%) και 3,3% (από 5%) αντίστοιχα. Η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα € 11,5 εκατομμύρια έναντι ζημιών € 8,7 εκατ. το 2020.

Από τα κέρδη της χρήσης, η διοίκηση σκοπεύει να προτείνει μέρισμα € 0,11 ανά μετοχή.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου, κατά την 31/12/2021 ήταν € 135,8 εκατ., σε σχέση με € 105,4 εκατ. κατά την 31/12/2020. Από αυτά, € 104,6 εκατ. αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες του Ομίλου και € 31,2 εκατ. αφορούν τον κλάδο επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.


Κατά τη χρήση του 2022, εκτιμούμε ότι, οι ενοποιημένες πωλήσεις θα υπερβούν το ποσό των € 475 εκατομμυρίων. Τα καθαρά κέρδη, υπολογίζουμε ότι θα φτάσουν στα € 17,0 εκατομμύρια. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι, ενδεχομένως να υπάρξουν κέρδη από τη “μεταβίβαση” μίας σειράς ακινήτων της εταιρίας προς την Trade Estate, τα οποία σήμερα κατατάσσονται στην κατηγορία “Περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται για πώληση” (στον ισολογισμό εμφανίζονται ότι έχουν αξία € 228,6 εκατομμύρια - δείτε σχετικά, στις σελίδες 165 και 239-243 του ετήσιου δελτίου). Η μεταβίβαση θα γίνει εντός του 2022, θα προκαλέσει ανακατατάξεις στα οικονομικά στοιχεία των θυγατρικών του Ομίλου, αλλά και του ιδίου του Ομίλου (αφού η ενοποίηση θα γίνεται πλέον με τη μέθοδο της “καθαρής θέσης”) και θα έχει επίδραση -ενδεχομένως σημαντική- στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.

 

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ την οικονομική έκθεση, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text