Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Διαβάσαμε - Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ο αποπληθωρισμός, η πληγή της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, μετατράπηκε σε πρόβλημα πληθωρισμού (ΔΤΚ 8,9%, Μάρτιος) και με τη σειρά του το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε, εξηγεί η Jefferies σε ανάλυση για τη στρατηγική της αναφορικά με τις ελληνικές μετοχές και τη χώρα. «Αν και οι οικονομικές προβλέψεις του 2022 έχουν υποχωρήσει (3,2%) από τις αισιόδοξες προηγούμενες, η Ελλάδα άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στους διεθνείς τουρίστες από την 1η Μαρτίου», επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική εταιρία.(εδώ)

Στα επίπεδα όπου βρισκόταν λίγο πριν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο έχει επανέλθει η απόδοση των 10ετών ομολόγων, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στην αγορά. Η διπλή «ασπίδα» από την ΕΚΤ. Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει ανοικτές τις πόρτες της αγοράς ομολόγων, σε μια περίοδο διόγκωσης των ελλειμμάτων από τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι του υψηλού πληθωρισμού, καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων έχει ανεβεί πλέον πολύ κοντά στο 3% και δίνει «σήματα» για ακριβό δανεισμό.(εδώ)

Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 16,8%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Φεβρουαρίου 2021, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020, είχε παρουσιάσει μείωση 1,0% .(εδώ)

Οι υψηλές λειτουργικές επιδόσεις και ταυτόχρονα το υψηλό ενεργειακό κόστος διαμορφώνουν την εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου της ΕΥΑΘ Α.Ε. για την οικονομική χρήση του 2021. Και το 2021, παρά τις αντιξοότητες από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, οι λειτουργικές επιδόσεις της ΕΥΑΘ Α.Ε. υπήρξαν εξαιρετικές, η εισπραξιμότητά της ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σημαντικά, χάρη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την προβλεψιμότητα στη διαχείριση των κινδύνων.(εδώ)

Οι δυνατότητες των συστημάτων και εφαρμογών του Ομίλου SPACE HELLAS και των συνεργατών του, παρουσιάστηκαν στο "Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης". Ο όμιλος SPACE HELLAS συμμετείχε στο συνέδριο με το δυναμικό των εταιριών του SingularLogic, SenseOne, AgroApps και WebIQ, καθώς και βασικών συνεργατών του όπως η Draxis, για να παρουσιάσει ένα ολιστικό πρόγραμμα υπηρεσιών, εφαρμογών, υποδομών και συνδεσιμότητας, ολοκληρώνοντας το όραμα για μία σύγχρονη, ασφαλή και βιώσιμη πόλη με βασικούς άξονες τη βελτίωση της ζωής του πολίτη και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.(εδώ)

Η εταιρία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι η Κοινοπραξία «ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. – ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.» ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», Εργολαβία Α-459 και στις 14 Απριλίου 2022 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση. Κύριος του έργου είναι η Εταιρία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης Α.Ε. (Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.).(εδώ)

Ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ ανακοίνωσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για τη χρήση του 2021, σύμφωνα με τα οποία ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2021 διαμορφώθηκε σε 192,7 εκατ. ευρώ έναντι 192,5 εκατ. ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας οριακή αύξηση, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 33,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 13,3 εκατ. έναντι 13,6 εκατ. ευρώ το 2020 και τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 8,5 εκατ. έναντι 8,9 εκατ. ευρώ.(εδώ)

Με βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών έκλεισε το 2021 με τίς πωλήσεις του Ομίλου να σημειώνουν αύξηση 15,75% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 3,977 εκατομμύρια, έναντι € 2,405 εκατομμυρίων στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 σημειώνοντας αύξηση 65,36%.  Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται τόσο στην Εταιρία ( εγχώρια αγορά ) όσο και στην σημαντική βελτίωση των πωλήσεων των δύο θυγατρικών σε Κύπρο και Ρουμανία.(εδώ)

Σταθερή τιμολογιακή πολιτική μέχρι και το 2023, παρά το υψηλό ενεργειακό κόστος που πλέον αφορά στο 1/4 των λειτουργικών εξόδων της, αποφάσισε η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα στη διάρκεια της ετήσιας διαδικτυακής ενημέρωσης αναλυτών, για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας το 2021.(εδώ)

Η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα για το 2021, με βάση τα οποία τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 90,5 εκατ. ευρώ έναντι 85,7 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 5,6%. Μαζί με το κόστος της οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού, τα προ φόρων κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 69,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 51,9 εκατ. ευρώ, έναντι 66,7 εκατ. το 2020. Σε επίπεδο ομίλου το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 52 εκατ. το 2021 έναντι 68,4 εκατ. το 2020.(εδώ)

Αυξάνονται οι φωνές εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για ταχεία διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πιέσεις και για παροχή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία. Υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση βρίσκεται μέρα με τη μέρα ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, με τις φωνές υπέρ της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αυξάνονται εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.(εδώ)

Διπλασίασαν την πρόβλεψη τους για την πορεία του πληθωρισμού το 2022 οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να τροφοδοτεί ένα πρωτοφανές ράλι στο κόστος της ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή χαμήλωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη. Ειδικότερα, στην έρευνα των επαγγελματικών φορέων διενέργειας προβλέψεων της ΕΚΤ για το δεύτερο τρίμηνο, οι ερωτηθέντες αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό για το 2022 και το 2023 στο 6,0% και 2,4% αντίστοιχα, από 3% και 1,8% στην έρευνα του α' τριμήνου.(εδώ)

Η Ρωσία μπορεί να χρεοκόπησε, αφού προσπάθησε να πληρώσει τα ομόλογα της σε δολάρια με ρούβλια, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε η Moody’s, στην πρώτη μεγάλη αθέτηση πληρωμών σε ξένα ομόλογα της Μόσχας, ύστερα από την επανάσταση του 1917.Η Μόσχα προχώρησε σε μια πληρωμή στις 4 Απριλίου για δύο κρατικά ομόλογα -που έληγαν το 2022 και το 2042 με ρούβλια αντί για δολάρια που υποχρεούνταν να πληρώσει με βάση τους όρους των τίτλων.(εδώ)

Μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε ανεξάρτητος οικονομολόγος στην Τουρκία επιχειρήσει να δώσει στη δημοσιότητα ανεπίσημα στοιχεία για την οικονομία, δείκτες ή δικές του εκτιμήσεις χωρίς πρώτα να ζητήσει την έγκριση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Αυτό ακριβώς προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να υποβάλει στο τουρκικό Κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο διέρρευσε στο Bloomberg.(εδώ)

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ποσό των μητρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά για πρώτη φορά φέτος, απελευθερώνοντας περίπου 530 δισ. Γουάν (83,25 δισ. Δολάρια) σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα, για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη που επιβραδύνεται. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι θα μειώσει το ποσοστό των υποχρεωτικών αποθεματικών για όλες τις τράπεζες κατά 25 μονάδες βάσης, από τις 25 Απριλίου.(εδώ)

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει 6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα των διυλιστηρίων της χώρας στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας των χωρών-μελών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για την αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων στις παγκόσμιες αγορές. Η Ιαπωνία θα αποδεσμεύσει τα 6 εκατ. βαρέλια – το ισοδύναμο περίπου τριών ημερών εγχώριας κατανάλωσης – καθώς θα επιτρέψει τα εγχώρια διυλιστήρια να μειώσουν τα υποχρεωτικά αποθεματικά τους κατά τρεις ημέρες στις 63 ημέρες εγχώριας κατανάλωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text