Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - 18 Απριλίου 2022

Διαβάσαμε - 18 Απριλίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - 18 Απριλίου 2022

Επαφές με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για έρευνες οι περιοχές του Ιονίου και δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) σε συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ερευνών.(εδώ)

Τη Μ. Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση της Ελλάδας και αμέσως μετά θα ληφθούν αποφάσεις για έξοδο με νέα έκδοση πενταετούς ή επταετούς ομολόγου. Επαφές Σταϊκούρα και Τσάκωνα στη Νέα Υόρκη.Με το βλέμμα στραμμένο σε νέα έξοδο στις αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό την πίεση και των αυξημένων δαπανών χρηματοδότησης των πρόσθετων παρεμβάσεων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πληθωριστική καταιγίδα που μειώνουν τη στάθμη της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου.(εδώ)

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική και θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Πλησιάζοντας προς την 1 Μαΐου θα έχουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού.. Θα συνεχιστεί η πολιτική μας που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.(εδώ)

Τα Έσοδα της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021 αντικατοπτρίζουν τη συμμετοχή της κατά 51% στα κέρδη του Ομίλου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ανέρχονται στα 35,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 18,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020. Τα Λειτουργικά Έξοδα κατά την εξεταζόμενη περίοδο ανήλθαν στις 601 χιλ. ευρώ έναντι 419 χιλ. ευρώ το 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ την περίοδο 01.01.2020- 15.07.2020 είχαν παραιτηθεί των αμοιβών τους καθώς κατείχαν εκτελεστικές θέσεις στη συνδεδεμένη Εταιρία ΑΔΜΗΕ ΑΕ.(εδώ)

Την δραστηριότητα της στη Ρουμανία επανεκκινεί η διοίκηση της Reds, όπως είχε προαναγγείλει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Ιούλιο. Η Reds προχώρησε σε συμφωνία με τον βραχίονα της ΙΚΕΑ στην Ρουμανία, Vastint Group για την από κοινού ανάπτυξη γειτονικών οικοπέδων που έχουν οι δύο εταιρίες στην χώρα.  Το οικόπεδο της Reds είναι 7 στρέμματα και της Vastint Group 13 στρέμματα και προβλέπεται η κατασκευή οικιστικού συγκροτήματος και συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 80.000 τετραγωνικών μέτρων.(εδώ)

Την ενίσχυση της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της κατά τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων 12 μηνών σχεδιάζει η διοίκηση της Premia Properties, η οποία ετοιμάζεται να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ετήσια ενημέρωση προς τους αναλυτές, η εταιρία διαθέτει ήδη ρευστότητα της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει, χωρίς να υπολογίζεται τυχόν νέα μόχλευση τραπεζικού δανεισμού.(εδώ)

Νέα προοπτική άνοιξε στην σημαντικά επιβαρυμένη με υποχρεώσεις και δανεισμό, Transcombi Express, με δραστηριότητα στον τομέα των logistics, η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με τον όμιλο ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η Transcombi συμφερόντων της οικογένειας Καπετανάκη διατηρούσε δανειακές υποχρεώσεις περί τα 20 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες, καθώς και επιπλέον υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και λοιπούς πιστωτές.(εδώ)

Με πολύ ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις έκλεισε το 2021 για τις εγχώριες εταιρίες του ασφαλιστικού κλάδου, με τις κερδοφορίες να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και τους δείκτες φερεγγυότητας να υπερβαίνουν με χαρακτηριστική άνεση τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια του εποπτικού πλαισίου Solvency II. Γενικότερα, οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρίες συνέχισαν να σημειώνουν υψηλή κερδοφορία και κατά τη διετία 2020-2021, παρά την εμφάνιση μιας σειράς προκλήσεων, όπως για παράδειγμα η πανδημία Covid-19, η έξαρση των φυσικών καταστροφών και η εμφάνιση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων από το φθινόπωρο του 2021.(εδώ)

Ο κλάδος της ενεργειακής μετάβασης σε πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών. Και η Goldman Sachs η οποία έφερε στο ελληνικό χρηματιστήριο μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» μέσω της αύξησης κεφαλαίων σε Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ διαθέτει το επενδυτικό δίκτυο προκειμένου να αναζητήσει τους κατάλληλους τρόπους για την κεφαλαιακή χρηματοδότηση της εταιρίας Cenergy. Κι ο τρόπος, πιθανότατα, θα είναι η προσφυγή με ένα πράσινο ομόλογο προς τις διεθνείς αγορές, όταν βεβαίως το επιτρέπουν οι συνθήκες στις αγορές.(εδώ)

Ένα ακόμη, αλλά καθοριστικό, βήμα για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το φιλόδοξο και πρωτοποριακό έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο Αμάρι της Κρήτης έγινε με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την έγκριση του, την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη, συνολικού ύψους επένδυσης 240 εκατ. ευρώ, το οποίο ενσωματώνει καινοτόμο σχεδιασμό σε διεθνές επίπεδο.(εδώ)

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΛΤΟΝ ΑΕΒΕ στη χρήση του 2021 ανήλθε σε 151,5 εκ. ευρώ έναντι 124,1 εκ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση 22,12%. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής διαμορφώθηκε στα 93,21 εκ. ευρώ από 77,98 εκ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 19,53%. Παρά την συνεχιζόμενη αρνητική οικονομική συγκυρία και εντός του 2021, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επίδραση των περιοριστικών μέτρων του COVID-19, το μικτό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε σημαντικά παρουσιάζοντας αύξηση τόσο στην Εταιρία με 17,04% όσο και στον Όμιλο ΕΛΤΟΝ με 18,18%.(εδώ)

Πλώρη για την επιστροφή του δείκτη καθυστερήσεων πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2% βάζει η Εθνική Τράπεζα, η οποία ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της για την συρρίκνωση των προβληματικών της χαρτοφυλακίων.Ο στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, κάτω από τα 1,8 δισ. ευρώ ή 6% επί του συνόλου των δανείων του ομίλου, πριν το τέλος του 2022.(εδώ)

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του Ευρω-αμερικανικού σχεδίου για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι η σημαντική αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα έρχονται σε υγροποιημένη μορφή από τις ΗΠΑ προς την ήπειρό μας. Στην κοινή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου και της ευρωπαϊκής ηγεσίας, την 25η Μαρτίου, η αμερικανική πλευρά δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει την αποστολή τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG πάνω από τις περσινές ποσότητες μέσα στο υπόλοιπο της χρονιάς, και ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες τα επόμενα χρόνια.(εδώ)

Το νέο βασικό σενάριο της ING είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν πάνω από τα $100/βαρέλι καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες καθώς η ΕΕ ανταγωνίζεται την Ασία για την προμήθεια LNG. Αυτό είναι πιθανό να δει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να φλερτάρουν με την ύφεση αυτό το καλοκαίρι. Τα δύο εναλλακτικά σενάρια δείχνουν πώς το μακροοικονομικό τοπίο θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν ή πέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.(εδώ)

Ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας το πρώτο τρίμηνο (+4,8% σε ετήσια βάση) ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, παρά το lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες περιοχές της χώρας, που έχουν βαρύ αντίκτυπο στη δραστηριότητα.Η κινεζική οικονομία έχει βρεθεί αντιμέτωπη «με μεγάλες προκλήσεις», αναγνώρισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αν και αντιμετωπίζονται γενικά με επιφύλαξη, τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Κίνας παρακολουθούνται στενά, με δεδομένο το βάρος της στην παγκόσμια οικονομία.(εδώ)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν κάποια διπλωματική λύση και πλέον είναι δεδομένο πως οι συνέπειες του θα είναι έντονες και μακροπρόθεσμες στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου και κυρίως στις Ευρωπαϊκές. Η κατάσταση δείχνει ακόμα χειρότερη μετά το νέο lockdown στην Κίνα που απειλεί να πλήξει εκ νέου την εφοδιαστική αλυσίδα μιας και η Κίνα είναι ο απόλυτος γίγαντας της παγκόσμιας παραγωγής.(εδώ)

«Αντιμετωπίζουμε μια (νέα) κρίση πάνω σε μια κρίση» επεσήμανε χαρακτηριστικά σε ομιλία της προ ημερών η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας τις αγορές για το περιεχόμενο της νέας έκθεσης του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook) που θα δημοσιευτεί την Τρίτη, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που θα λάβει χώρα από τις 18 έως τις 24 Απριλίου.(εδώ)

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον ετών, εκτινάχθηκε τη Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς, καθώς οι traders εξακολουθούν να ανησυχούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,87%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου εκτινάχθηκε περισσότερο από 1 μονάδα βάσης στο 2,935%. Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις πληθωριστικές πιέσεις.(εδώ)

Η συνολική παραγωγή μικροτσίπ και ημιαγωγών στην Κίνα μειώθηκε σημαντικά στις αρχές του 2022 λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να περιορίσει στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Πεκίνο, η συνολική παραγωγή μικροτσίπ υποχώρηση 4,2% για το α' τρίμηνο του 2022 σε ετήσιο επίπεδο, με ισχυρή πτώση για τον Μάρτιο, σε ετήσιο επίπεδο. Για τον περασμένο μήνα, σημειώθηκε πτώση 5,1, συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2021.(εδώ)
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text