Αρχική | Οικονομία | Ελληνικοί Δείκτες | ΙΟΒΕ: Στο 2,5%-3% η ανάπτυξη για το 2022

ΙΟΒΕ: Στο 2,5%-3% η ανάπτυξη για το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΟΒΕ: Στο 2,5%-3% η ανάπτυξη για το 2022

Το ΙΟΒΕ εκδίδει την πρώτη έκθεσή του για το 2022, στο πλαίσιο των περιοδικών επισκοπήσεων της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από μια νέα κρίση, με ισχυρές επιδράσεις παγκοσμίως, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία. Την τρέχουσα περίοδο η κρίση εκδηλώνεται κυρίως με την έντονη αύξηση των τιμών σε ενεργειακά αγαθά και βασικά τρόφιμα (π.χ. σιτηρά), λόγω του σημαντικού ρόλου της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην παραγωγή και τις εξαγωγές τους παγκοσμίως. Ωστόσο, όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος, οι αρνητικές επενέργειες θα διευρύνονται, μέσω των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, σε περισσότερα προϊόντα και χώρες. Ακόμα και στην περίπτωση που ο πόλεμος θα λήξει σύντομα, η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία δεν θα είναι άμεση, συντηρώντας ένα σημαντικό τμήμα των επιπτώσεων. Όπως όλες οι εκθέσεις του ΙΟΒΕ και αυτή αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες, ενώ συνοδεύεται από το παράρτημα διαρθρωτικών δεικτών, στο πλαίσιο της ποσοτικής παρακολούθησης της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Προηγείται κείμενο στο οποίο αναλύονται οι επιπτώσεις της Ουκρανικής κρίσης και δραματική αλλαγή δεδομένων. Οι υπόλοιπες ενότητες περιλαμβάνουν τα εξής:

Η πρώτη ενότητα αποτελεί τη συνοπτική επισκόπηση της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται τα βασικά σημεία της, που αναλύονται λεπτομερώς στις επόμενες ενότητες. Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και περιλαμβάνει: α) την ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και στο σύνολο του προηγούμενου έτους, καθώς και τις προοπτικές για το 2022, β) την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, γ) την αξιολόγηση του ισοζυγίου του Κρατικού Προϋπολογισμού στην περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου φέτος, καθώς και στο σύνολο του περασμένου έτους και δ) τις εξελίξεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2022.

Η τρίτη ενότητα εστιάζει στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ως επί το πλείστον στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Καταρχάς χαρτογραφείται το μακροοικονομικό περιβάλλον στο ίδιο τρίμηνο και πραγματοποιούνται προβλέψεις για το 2022, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία επιπτώσεων της πανδημίας, εγχωρίως και διεθνώς. Καταγράφονται οι εξελίξεις σε βασικούς παραγωγικούς τομείς στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και στο πρώτο δίμηνό του, ενώ παρουσιάζονται οι εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του 2021. Κατόπιν, αποδελτιώνονται οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας κατά το περασμένο έτος. Εν συνεχεία, αναλύεται η τάση του πληθωρισμού στο αρχικό δίμηνο του 2022, ενώ η ενότητα ολοκληρώνεται με την αποτίμηση του ισοζυγίου πληρωμών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου πέρυσι.

Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει την παρουσίαση μελέτης, σχετικά με τις επιπτώσεις της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία. Σε μεθοδολογικό επίπεδο, η έκθεση αναφέρεται και στηρίζεται σε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι τις 13/04/2022.

Η επόμενη τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία θα εκδοθεί προς τις αρχές Ιουλίου του 2022..

 

 

Δείτε την έκθεση εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text