Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αισιόδοξη για φέτος δηλώνει η Π. Πετρόπουλος

Αισιόδοξη για φέτος δηλώνει η Π. Πετρόπουλος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αισιόδοξη για φέτος δηλώνει η Π. Πετρόπουλος

Μετά το ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και κερδών που σημείωσε πέρυσι η Π. Πετρόπουλος κατά την εκατονταετή ιστορία της, βλέπει με αισιοδοξία και τη φετινή χρονιά, γνωρίζοντας ωστόσο το κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την αγορά και τη διεθνή οικονομία γενικότερα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στα πλαίσια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι παρά το ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε πέρυσι και κόντρα στα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την αγορά, οι φετινές προοπτικές της συνεχίζουν να είναι θετικές και αισιόδοξες. Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο κύκλος εργασιών κυμάνθηκε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ τα κέρδη ίσως εμφανιστούν κάπως μειωμένα, πλην όμως κάτι τέτοιο θα συμβεί για εποχιακούς-συγκυριακούς λόγους.

Στον προϋπολογισμό της εισηγμένης για τη φετινή της οικονομική πορεία δεν περιλαμβάνονται έσοδα από ενδεχόμενη επικράτηση στο διαγωνισμό για τα ηλεκτρικά λεωφορεία, στον οποίο η Π. Πετρόπουλος σε συνεργασία με την κινεζική BYD διεκδικούν δύο τμήματα αυτού (100 και 250 οχήματα, αντίστοιχα, καθώς:

  • Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης
  • Θα ακολουθήσει η οικονομική αξιολόγηση και στη συνέχεια θα υπάρξει αποτέλεσμα, με τη διοίκηση της εταιρείας να δηλώνει πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις
  • Ημερομηνία παράδοσης των λεωφορείων προβλέπεται μέσα σε έντεκα μήνες μετά από την ανάθεση (δηλαδή μέσα στο 2023).

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία μεταξύ Π. Πετρόπουλος και BYD έχει διευρυνθεί (περιλαμβάνει πλέον φορτηγά και van). Αξιοσημείωτο είναι πως στην BYD μετέχει με ποσοστό της τάξεως του 10% ο παγκοσμίως γνωστός επενδυτής W. Buffet, με τον κινεζικό όμιλο να διαθέτει εργοστάσια στην Ευρώπη και να κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Νέο Business Unit

Από την αρχή της φετινής χρονιάς η εισηγμένη ξεκίνησε νέο Business Unit που εστιάζει στην καινοτομία και στόχο έχει το πώς θα βελτιωθεί το αποτύπωμα της εταιρείας, καθώς μέχρι σήμερα εστιάζει στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αναμφίβολα, η όλη στροφή θα περάσει και μέσα από τις συνεργασίες με ξένους αντιπροσώπους, πλην όμως η διοίκηση πιστεύει πως η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει και στις δικές της καινοτόμες λύσεις.

Μέρισμα, ίδιες μετοχές, εξαγορές

Τέλος, η διοίκηση της Π. Πετρόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, σημείωσε μεταξύ άλλων:

  • Θα διανεμηθεί φέτος μέρισμα στους μετόχους, το ύψος του οποίου θα αποφασιστεί σε επόμενη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου.
  • Ανοιχτό επίσης παραμένει το θέμα του χειρισμού των ιδίων μετοχών της εταιρείας (ανέρχονται στο 7% του συνόλου) με το μέσο κόστος αυτών να κυμαίνεται γύρω στα πέντε ευρώ, σαφώς χαμηλότερo δηλαδή από την τρέχουσα τιμή του τίτλου.
  • Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο τόσο εξαγορών άλλων εταιρειών του κλάδου, όσο και την επέκταση των δραστηριοτήτων της μέσα από την ανάληψη νέων αντιπροσωπειών.

Στέφανος Kοτζαμάνης

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text