Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Διαβάσαμε - Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην αγορά ακινήτων και την οικοδομή ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, με τα μεγάλα ερωτήματα να είναι το αν η ανάκαμψη που καταγράφεται από το 2018 και έπειτα θα συνεχιστεί. Όπως κι αν το real estate θα επιβεβαιώσει το ρόλο του ως επενδυτικού καταφυγίου σε εποχές μεγάλων κρίσεων και υψηλού πληθωρισμού. «Στη νέα κανονικότητα, που με αγωνία αναμένουμε να έλθει θα έχουμε, μεταξύ άλλων,  δυνάμεις που ωθούν την αγορά ανοδικά αλλά και άλλες σοβαρές δυνάμεις που δρουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Άρα είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο με δύο τάσεις», σχολιάζει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τ. πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions. (εδώ)

 

Η  ελληνική οικονομία, μετά από μια ταχεία ανάκαμψη το 2021, που της επέτρεψε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που προκλήθηκαν από την πανδημία, είχε εισέλθει στο 2022 με τους πρόδρομους δείκτες να σηματοδοτούν προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης. Η ουκρανική κρίση, όπως και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία, μπορεί προσωρινά να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, αλλά δεν θα ανατρέψει την πραγμάτωση του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας. Το μέγεθος του αντίκτυπου της κρίσης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια του πολέμου, η φύση και η διάρκεια των κυρώσεων της ΕΕ και τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, καθώς οι εμπορικοί, τουριστικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σχετικά μικροί. (εδώ)

 

Στην υπογραφή του προγράμματος και της σύμβασης κάλυψης για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων που αφορούν στην πρώτη φάση της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο προχώρησε στις 6 Απριλίου η Ελληνικό ΑΕ. Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της Lamda Development  για το 2021, το ομολογιακό δάνειο από τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς είναι ύψους έως 394 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και ποσό έως 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ. Η διάρκεια του ομολογιακού ορίστηκε στα 10 έτη από την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Develοpment, ήτοι από τον Ιούνιο του 2021. (εδώ)

 

Παρά τη δυσμενή συγκυρία η Entersoft συνεχίζει  την ανάπτυξή της σε έσοδα και κέρδη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας. Συγκεκριμένα,τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το Α’ τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκαν θετικά με τα έσοδα στα €7,74 εκατ., έναντι €6,37 εκατ. στο Α’ τρίμηνο 2021, τα EBITDA στα €2,95 εκατ., έναντι €2,56 εκατ. του Α’ τριμήνου του 2021. Η αύξηση των εσόδων κατά 22% προήλθε κατά το μεγαλύτερο βαθμό (76%) οργανικά και κατά το υπόλοιπο από την εξαγορά της LogOn. Επιπλέον επιτεύχθηκε υψηλό περιθώριο κερδοφορίας (EBITDA) 38%, οριακά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη δωδεκάμηνη περίοδο 2021 (37%). (εδώ)

 

Στις παραμέτρους που έχουν δημιουργήσει εκ νέου συνθήκες αστάθειας στο οικονομικό πεδίο αλλά παράλληλα και τις ευκαιρίες ακριβώς λόγω της νέας κατάστασης αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Φέσσας, με την ιδιότητα του προέδρου της Επενδυτικής Ακινήτων Briq Properties. Oπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ρυθμοί ανάπτυξης λόγω των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες θα επιβραδυνθούν, ενώ ειδικά η Ελλάδα έχει μπροστά κι ένα εκλογικό έτος. Οι παράγοντες αυτοί είναι «παράγοντες αστάθειας και δημιουργούν ανησυχία. Ο κλάδος των ακινήτων παραμένει μια ασφαλής επένδυση, με πιο αμυντικά χαρακτηριστικά χωρίς να έχει τεράστιες αποδόσεις και δεν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες», ανέφερε ο κ. Φέσσας, εκτιμώντας παράλληλα ότι το μείζον ζήτημα της πανδημίας έχει υποχωρήσει σε βαρύτητα. (εδώ)

 

Στη διατήρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών (CapEx) σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την απρόσκοπτη συνέχιση του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, αλλά και στη στόχευση σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες το επόμενο διάστημα εστίασε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κατά τη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν η εταιρία διαβλέπει ανάμεσα σε αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες και τον τομέα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπου ο ΑΔΜΗΕ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη διασύνδεσή τους. Αν και η διοίκηση δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες εν αναμονή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, από το οποίο θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό και το μέγεθος αυτής της νέας αγοράς, τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ θα δρομολογήσει επιπρόσθετες επενδύσεις που δεν περιλαμβάνονται στο παρόν δεκαετές πρόγραμμα. (εδώ)

 

Το 2021 αποτέλεσε μία περίοδο αποκατάστασης της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με έντονες όμως πληθωριστικές πιέσεις που χαρακτηρίζονταν από συνεχείς αυξήσεις του κόστους των α' υλών αλλά και του κόστους ενέργειας. Μέσα στο περιβάλλον αυτό υψηλής ανάπτυξης αλλά και πληθωρισμού, η AKRITAS συνέχισε την απρόσκοπτη εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδιασμού, ενισχύοντας περεταίρω τις αποδόσεις της με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και της λειτουργικής της κερδοφορίας. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση περίπου 54%, διαμορφούμενος σε     €36,8 εκατ. έναντι €23,9 εκατ. κατά την προηγούμενη χρήση. Η επίδοση αυτή, που αντανακλά την επιτυχή υλοποίηση της εμπορικής στρατηγικής της Εταιρίας, συνδυάζεται τόσο με την αύξηση της μέσης ανά μονάδα τιμής πώλησης, όσο και με την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό. (εδώ)

 

Η κάλυψη μιας τρύπας 700 εκατ. ευρώ στα έσοδα του 2022, αποτέλεσμα της εξυγίανσης-ρεκόρ από τα κόκκινα δάνεια που επιτεύχθηκε κατά την περυσινή χρήση, αποτελεί κεντρικό στόχο του σχεδιασμού των τραπεζικών διοικήσεων. Πρόκειται για τόκους που θα λείψουν από τα εφετινά αποτελέσματα, ασκώντας πίεση στην οργανική κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Και αυτό διότι τα σχεδόν 28 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εξήλθαν πέρυσι των ισολογισμών τους μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων συνεισέφεραν σε αξιόλογο βαθμό στα συνολικά τους έσοδα. (εδώ)

 

Η επαναφορά της μεταποίησης στην Ευρώπη - εκείνο που αποκαλείται "reshoring" ή "onshoring" - είναι μια λογική, αν όχι ζωτικής σημασίας επιχειρηματική στρατηγική. Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, οι κατασκευαστές μετατόπισαν την παραγωγή των πάντων, από αυτοκίνητα έως καλλυντικά, κυρίως προς τα ανατολικά και πιο ειδικά προς την Κίνα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος εργασίας και να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Οι διαταραχές και "διακοπές" στην εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίες προκλήθηκαν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πανδημία της Covid-19 οδηγούν πλέον σε μια αναγκαστική επανεξέταση του ζητήματος. (εδώ)

 

Ελλειμμα 7,6 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι εμπορικές συναλλαγές της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο τον Φεβρουάριο του 2022, με την πρώτη εκτίμηση όσον αφορά στις εξαγωγές να υπολογίζεται σε 215,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,0% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021 (184,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την Eurostat. Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε 223,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 38,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021 (161,0 δισ. ευρώ), λόγω και πάλι, της περαιτέρω αύξησης των εισαγωγών ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2021 είχε καταγράψει πλεόνασμα 23,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα που η ευρωζώνη καταγράφει εμπορικό έλλειμμα καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της αξίας των εισαγωγών. (εδώ)

 

Η αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιβραδύνει περαιτέρω μια οικονομία που έχει ήδη επιβαρυνθεί από τον υψηλό πληθωρισμό και τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας μια «μέτρια ύφεση» στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τη Fannie Mae. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης μέχρι το 2022, αλλά η ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με άλλους οικονομικούς δείκτες, όπως η πρόσφατη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μας οδήγησε σε ουσιαστική υποβάθμιση των προσδοκιών μας για οικονομική ανάπτυξη το 2023 », δήλωσε ο Νταγκ Ντάνκαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Fannie Mae. (εδώ)

 

Διχασμένοι φαίνεται πως είναι οι αναλυτές όσον αφορά την επίδραση που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παρά τις διαφορετικές τους εκτιμήσεις όσον αφορά την προσφορά, όμως, όλοι αναμένουν αύξηση της ζήτησης. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η αμερικανική Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) και ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OΠΕΚ) έχουν εκδώσει επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την αγορά πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022. Οι τρεις οργανισμοί έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις ζήτησής τους, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας που έχει προκαλέσει εκτεταμμένα lockdowns στην Κίνα και της αύξησης των τιμών των αγαθών λόγω των αυθυποβεβλημένων κυρώσεων αρκετών εταιριών που συνεργάζονταν με τη ρωσική ενεργειακή αγορά. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text