Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Απόλυτο Σύστημα | Τί μάθαμε από την ουκρανική κρίση - Ποιά τραπεζική μετοχή να διαλέξω;

Τί μάθαμε από την ουκρανική κρίση - Ποιά τραπεζική μετοχή να διαλέξω;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ουκρανική κρίση και η “περιπέτεια” των αγορών, μας απέδειξαν κάτι πολύ σημαντικό: Ουδείς μπορεί να προβλέψει την πορεία των αγορών.

Παράλληλα, το πώς ο κάθε ένας από μας διαχειρίστηκε αυτή την περίοδο, μας έδειξε κάτι ακόμη: Είναι πολύ επικίνδυνο να κινούμαστε με βάση τις δικές μας προβλέψεις και να αγνοούμε αυτά που μας “λέει” και μας “δείχνει” η ίδια η αγορά.

Μπορούμε -και πρέπει- να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να γνωρίζουμε τί γίνεται στον κόσμο, να έχουμε τη δική μας άποψη, αλλά, στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να έχουμε έναν “οδηγό”, τον οποίο θα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

 

Όλοι σας, αντιληφθήκατε ότι, ενώ πρόθυμα ακολουθήσαμε το σήμα εξόδου της 24/2/2022 (κάτι πολύ λογικό, αφού ουδείς γνώριζε τί θα μπορούσε να συμβεί σε έναν τέτοιο πόλεμο, ή ποιές θα μπορούσαν να είναι οι επιδράσεις του), αντίθετα, ακολουθήσαμε το σήμα εισόδου (της 8/4/2022), με αρκετό δισταγμο και δυσπιστία.

Τελικά, το σήμα του “απόλυτου συστήματος”, αποδείχθηκε σωστό.

 

Ναι, υπήρξε μία μικρή απώλεια από αυτό το “έξω - μέσα”, όμως, στις δύσκολες μέρες που τα πάντα αμφισβητούνταν και τα πάντα “κατέρρεαν”, εμείς δεν είχαμε ανησυχία.

Άλλες φορές, τέτοιες κινήσεις “βγαίνουν” και το κέρδος είναι μεγάλο και άλλες “δεν βγαίνουν” και οι απώλειες είναι μικρές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απώλεια ήταν κάτι σαν “ασφάλιστρο” του κεφαλαίου μας.

Δεν το μετανιώνουμε, γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλα λάθη στο μέλλον, αλλά, έχουμε την ευκαιρία, κάθε φορά, να αυξάνουμε, με ασφάλεια, το κεφάλαιό μας.

 

Με αυτή την οριστική σημείωση και τον απολογισμό που κάναμε και σ’ αυτές τις σελίδες, αλλά και το τεύχος 239 του Χ&Α, κλείνουμε το κεφάλαιο της “τελευταίας πράξης” και δεν επανερχόμαστε σ’ αυτή.

 

Ήδη, βρισκόμαστε και πάλι μέσα στην αγορά, βελτιώνουμε την απόδοσή μας και, εκτιμούμε ότι, η αποτίμηση των χαρτοφυλακίων μας, σύντομα θα φτάσει σε νέα υψηλά.

 

Στο παρόν σημείωμα, θέλουμε να ασχοληθούμε λίγο με τον τραπεζικό κλάδο. Ο κλάδος αυτός, είναι αυτός που -κυρίως- “κράτησε” τη χρηματιστηριακή αγορά, προσέλκυσε σ’ αυτή νέα κεφάλαια και διαφοροποιεί (θετικά) την επίδοση της αγοράς της Αθήνας, απέναντι στις περισσότερες διεθνείς αγορές.

 

Δέχομαι πολλά τηλέφωνα για το ποιά μετοχή θα πρέπει κάποιος να προτιμήσει. Ας δούμε λίγο πώς έχουν τα πράγματα.

 

α) Για τη στιγμή που θα “ξυπνήσει” ο τραπεζικός κλάδος, αναφερόμαστε σχεδόν από το πρώτο τεύχος της επανέκδοσής μας (Απρίλιος 2018). Αναλύσαμε τους λόγους της κατάρρευσής του κατά την προηγούμενη δεκαετία, παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις του, υπολογίσαμε το χρόνο της “αφύπνισής” του και αναφέραμε, σε σημείο που γίναμε κουραστικοί, ότι, η κίνηση του τραπεζικού κλάδου θα αλλάξει το περιβάλλον και την εικόνα της αγοράς. Και αυτό ισχύει και το βλέπουμε σήμερα.

 

β) Για συγκεκριμένους -μικροοικονομικούς- λόγους, δείξαμε, ήδη εδώ και  μία διετία, την προτίμησή μας προς τη μετοχή της Alpha. Επιμένουμε σ’ αυτή. Όμως, επειδή ακριβώς θέλαμε να αυξήσουμε τη βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου στο χαρτοφυλάκιό μας, προσθέσαμε σ’ αυτό και τη μετοχή της ΕΤΕ.

 

γ) Τελικά, δε νομίζουμε ότι θα έχει μεγάλη διαφορά, ποιές τράπεζες θα εντάξει κάποιος, σ’ αυτή την πρώτη φάση κίνησης του κλάδου. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι ότι, όλες οι τράπεζες, άλλες λίγο, άλλες περισσότερο, έχουν αποδεσμευτεί από το μεγάλο βαρίδιο των “κόκκινων δανείων” που τις κρατούσε, επί χρόνια, στο βυθό του Χρηματιστηρίου.

 

δ) Η κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα χρονικά σημεία, τα μυστικά, τα “κόλπα” και τα “παιχνίδια”. Η αρχή μας είναι να μην ακολουθούμε το κοτσομπολιό και τα σχόλια του καθενός και να μην κυνηγάμε τις μετοχές, “πηδώντας” από τη μία στην άλλη.

 

ε) Για μας, σ’ αυτή τη φάση, που θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, σημασία έχει ο κλάδος. Αφού ο κλάδος ισορροπήσει σε ένα νέο, κερδοφόρο περιβάλλον, θα ξαναδούμε τις μετοχές και την κίνησή τους. Συνεπώς, κατά την άποψή μας, το 85% της επιτυχίας σε ένα χαρτοφυλάκιο που θέλει να έχει τραπεζικές μετοχές, είναι ο κλάδος και το υπόλοιπο 15% είναι οι μετοχές. Ναι, υπάρχει διαφοροποίηση στις αποδόσεις τους. Υπάρχει, αν κάποιος κόψει μία “χρονική φέτα” και υπολογίσει από ένα διάστημα, έως ένα άλλο. Αν κόψει άλλη “φέτα”, θα δει κάποια άλλη τραπεζική μετοχή να έρχεται πρώτη. Αν όμως, δούμε την εξέλιξη μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα δούμε ότι, όλες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και όλες συγκλίνουν προς την ίδια απόδοση. Ναι, θα υπάρξει μια διαφορά. Όμως, όσο παράξενο και αν ακούγεται σε κάποιους, δε δίνουμε μεγάλη σημασία αν κάποια ανέβει 5% ή 10% περισσότερο από κάποια άλλη. Στις σελίδες αυτές, ασχολούμαστε με μία ευρύτερη στρατηγική, ώστε να πετυχαίνουμε τους βασικούς στόχους του απόλυτου συστήματος και όχι με χρηματιστηριακό κουτσομπολιό.

 

Στα παρακάτω διαγράμματα, δείτε:

α) την πορεία των τραπεζικών μετοχών, από την αρχή του έτους (31/12/2021 = 100).

 

 

α) την πορεία των τραπεζικών μετοχών, από το περασμένο καλοκαίρι (1/7/2021 = 100).

 

 

Κατά τα λοιπά, οι αγορές στο εξωτερικό συνεχίζουν την απρόσμενα εκπληκτική κίνησή τους. Ενώ, τα “σύννεφα” διαρκώς συσσωρεύονται από τη μία πλευρά, από την άλλη, οι επιχειρήσεις, σε όλο το κόσμο, δείχνουν να διανύουν μία πολύ θετική φάση, η παραγωγικότητά τους δείχνει να βελτιώνεται και τα περιθώρια κέρδους να παραμένουν “παχυλά”.

 

Συμμετέχουμε στην αγορά, κρατώντας όλες τις επιφυλάξεις μας στην άκρη. Παρακολουθούμε το τί γίνεται, έχουμε επίγνωση ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον μπορεί να γίνει προβληματικό και ότι οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, ανησυχούμε, όμως, έχουμε εμπιστοσύνη ότι, το “απόλυτο σύστημα” θα λειτουργήσει και πάλι ως “φρένο” την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί δυσκολία.

 

Από αύριο θα αρχίσουν να δημοσιεύονται παρουσιάσεις και αναλύσεις αποτελεσμάτων εταιριών. Το επόμενο τεύχος, θα έχει δύο κύρια θέματα: Τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και τα υπόλοιπα αποτελέσματα της χρήσης του 2021, καθώς και τις προβλέψεις για τη χρήση του 2022.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text