Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διπλασιάσει τις πωλήσεις της την επόμενη πενταετία

Πώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διπλασιάσει τις πωλήσεις της την επόμενη πενταετία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διπλασιάσει τις πωλήσεις της την επόμενη πενταετία

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διπλασιάσει τις πωλήσεις της την επόμενη πενταετία, από €3,4 δις το 2021 σε €7,2 δις το 2026, κυρίως μέσω αυξημένης εξωστρέφειας, αξιοποιώντας τη θετική δυναμική του κλάδου σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο και εκμεταλλευόμενη επερχόμενες θεσμικές αλλαγές (ευρωπαϊκή στρατηγική, μεταρρύθμιση των αναγκαστικών επιστροφών του clawback).

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα μελέτης που διενέργησε η διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας για τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου έχει σημειώσει εντυπωσιακά ανοδική πορεία την τελευταία πενταετία, με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 80% την περίοδο 2017-2021, η οποία στηρίχθηκε κυρίως σε εξαγωγές, αυξάνοντας την εξωστρέφεια του κλάδου στο 45% των πωλήσεων (από 30% το 2017). Η παραπάνω άνοδος αντικατοπτρίζεται σε σχεδόν ισοδύναμη αύξηση του όγκου παραγωγής για την ίδια περίοδο (σωρευτική άνοδος 81% έναντι 43% στην ΕΕ και 7% στη λοιπή ελληνική βιομηχανία).

Σημαντικό είναι το γεγονός, όπως σημειώνεται στη μελέτη, ότι η άνοδος αυτή συνοδεύτηκε από διπλασιασμό των πάγιων επενδύσεων, οι οποίες έφθασαν το 10% των πωλήσεων στο διάστημα 2018- 2021, από 7% το 2010-2017, ωστόσο παραμένουν χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (14%).

Η δυναμική

Βάσει των εκτιμήσεων της ΕΤΕ, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διπλασιάσει τις πωλήσεις της με βασικούς οδηγούς τόσο την αυξημένη εξωστρέφεια (από 45% της παραγωγής σήμερα, στον ΕΕ μέσο όρο του 60%), όσο και την άνοδο της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά (από 34% του συνολικού όγκου κατανάλωσης σήμερα, στον ΕΕ μέσο όρο του 62%). Σημειώνεται ότι η εν λόγω αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου €2 δις, με το ½ αυτών να έχει ήδη καλυφθεί από προγραμματιζόμενες επενδύσεις του κλάδου.

Η δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου έχει προοπτική να συνεχιστεί περαιτέρω, μέσω ενός συνδυασμού ευνοϊκών παραγόντων, συνεχίζει η έρευνα. Διεθνώς ο κλάδος φαρμάκου είναι σε μία δυναμική φάση ανάπτυξης, με προοπτική να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, ευκαιρίες ανάπτυξης εμφανίζονται μέσω της νέας Κοινής Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής η οποία ενεργοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας (Νοέμβριος 2020), αναγνωρίζοντας i) την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές (με την παρουσία της Κίνας να έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία), καθώς και ii) τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού (με τις ελλείψεις στην ΕΕ να διπλασιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις φαρμάκων).

Σημειώνεται ότι ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί σημαντικό μέρος της ελληνικής βιομηχανίας, καλύπτοντας το 7% των εξαγωγών και 7,5% της προστιθέμενης αξίας του κλάδου (έναντι 5% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη), ενώ η Ελλάδα διατηρεί υψηλά επίπεδα αυτάρκειας φαρμάκων μεταξύ των χωρών της ΕΕ (με τις μη-ευρωπαϊκές εισαγωγές να βρίσκονται στα €40 ανά κάτοικο έναντι €210 στην ΕΕ).

Βίκυ Κουρλιμπίνη

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text