Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ρωσία: Στο 17,62% ο ετήσιος πληθωρισμός, σε υψηλό 20ετίας

Ρωσία: Στο 17,62% ο ετήσιος πληθωρισμός, σε υψηλό 20ετίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία επιταχύνθηκε στο 17,62% στις 15 Απριλίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2002 και ενώ ήταν στο 17,49% μια εβδομάδα νωρίτερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας την Τετάρτη, καθώς το ασταθές ρούβλι εκτόξευσε τις τιμές εν μέσω δυτικών κυρώσεων.

Οι τιμές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, από λαχανικά και ζάχαρη μέχρι ρούχα και smartphones έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες μετά την έναρξη της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου αυτού που «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο εβδομαδιαίος πληθωρισμός στη Ρωσία επιβραδύνθηκε μετά από μια μεγάλη άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Rosstat την Τετάρτη, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα λόγο να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 29 Απριλίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι ενδέχεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο από το 17% στις προσεχείς συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και θα προσπαθήσει να μην μειώσει τον πληθωρισμό, τον οποίο στοχεύει στο 4% σε ετήσιους όρους, με κανένα τρόπο.

Ο εβδομαδιαίος πληθωρισμός στη Ρωσία επιβραδύνθηκε στο 0,20% την εβδομάδα έως τις 15 Απριλίου από 0,66% μια εβδομάδα νωρίτερα, με την αύξηση των τιμών καταναλωτή από το έτος μέχρι σήμερα να βρίσκεται στο 11,05%, ανέφερε η Rosstat.

Την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,72%. Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters στα τέλη Μαρτίου είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα επιταχυνθεί στο 23,7%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text