Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Siemens Gamesa – SSE: Mega deal για αιολικά που «πιάνει» και την Ελλάδα

Siemens Gamesa – SSE: Mega deal για αιολικά που «πιάνει» και την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Siemens Gamesa – SSE: Mega deal για αιολικά που «πιάνει» και την Ελλάδα

Μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ της Siemens Gamesa Renewable Energy και της βρετανικής SSE που αφορά την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη αιολικών έργων συνολικής ισχύος 3,9 GW ανακοινώθηκε χθες. Το deal, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είναι ύψους 580 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το CNBC.

Στην επίσημη ανακοίνωση τονίζεται ότι η πώληση περιλαμβάνει pipeline χερσαίων αιολικών έργων της Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Σύμφωνα με τη Siemens Gamesa, τα έργα αυτά βρίσκονται «σε διάφορα στάδια ανάπτυξης», ενώ επισημαίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού και φωτοβολταΐκών projects ισχύος έως 1 GW.

Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση της συμφωνίας συνέπεσε με τη δημοσίευση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της SGRE για το δεύτερο φετινό τρίμηνο, κατά το οποίο κατέγραψε έσοδα 2,2 δις ευρώ και λειτουργικές ζημίες ύψους 304 εκατ. ευρώ.

Ο Jochen Eickholt, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Gamesa, δήλωσε ότι η συμφωνία καταδεικνύει την «ικανότητα της εταιρείας να βελτιστοποιήσει το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της και να μεγιστοποιήσει την αξία του».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SSE Renewables, Stephen Wheeler, δήλωσε ότι αυτό το χαρτοφυλάκιο έργων θα «αποτελέσει ένα πραγματικό εφαλτήριο για τα σχέδια επέκτασής μας στην Ευρώπη σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες και υδρογόνο».

Πρόκειται, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, για μια δύσκολη περίοδο για τη Siemens Gamesa, η οποία ελέγχεται κατά 67% από τη Siemens Energy, καθώς έχει ανακοινώσει ότι αναμένει συρρίκνωση των εσόδων για το 2022 περί το 9% και του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους κατά 4% περίπου.

Ακόμη, η Siemens Energy έχει ανακοινώσει ότι «λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, το λειτουργικό περιβάλλον για την εταιρεία έχει γίνει πιο δύσκολο», επιβεβαιώνοντας ότι «συμμορφώνεται με όλες τις κυρώσεις και έχει σταματήσει οποιαδήποτε νέα επιχείρηση στη Ρωσία». Λόγω του πολέμου, η Siemens Energy ανέφερε ότι «έχει αρχίσει να βλέπει αντίκτυπο στα έσοδα και την κερδοφορία» και επίσης «αντιμετωπίζει επιδείνωση των υφιστάμενων περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Οι μετοχές της Siemens Energy μειώθηκαν κατά περίπου 1,5% χθες το μεσημέρι, ενώ οι μετοχές της Siemens Gamesa αυξήθηκαν κατά 5,4%.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text