Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μεταπασχαλινός μαραθώνιος πληρωμών στην εφορία- Βαρύς ο «λογαριασμός»

Μεταπασχαλινός μαραθώνιος πληρωμών στην εφορία- Βαρύς ο «λογαριασμός»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ουσιαστικά πρόκειται για τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που για πρώτη φορά αναμένεται να ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα, το φόρο εισοδήματος αλλά και την επιστροφή των ενισχύσεων από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Βέβαια πέρα από όλα αυτά υπάρχει και ο ΦΠΑ και οι άλλες επιβαρύνσεις για μια σειρά κατηγοριών πολιτών.

«Σύμμαχος» των φορολογουμένων οι πολλές δόσεις που έχουν αποφασιστεί να χορηγηθούν ως μέσο διευκόλυνσης των πολιτών είτε για τον ΕΝΦΙΑ ή το φόρο εισοδήματος είτε τις Επιστρεπτέες.

Συγκεκριμένα το ημερολόγιο πληρωμών διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ. Πρώτος σε σειρά έρχεται ο ΕΝΦΙΑ, καθώς από το Μάιο ξεκινούν οι πληρωμές για την σταδιακή εξόφληση του φετινού λογαριασμού του που αθροιστικά ανέρχεται στα 2,3 δισεκ. ευρώ. Το εκκαθαριστικό αναμένεται να φτάσει σε πάνω από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του μήνα. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουάριου του 2023. «Παρηγοριά» είναι ότι μετά την «αναδόμηση» του εν λόγω φόρου 8 στους 10 φορολογούμενους θα πληρώσουν χαμηλότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι. Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι το τέλος Μάη όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα λάβουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού, Ωστόσο, με τη νέα ρύθμιση οι δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή αυξήθηκαν σε 96 από 60 κι έτσι δίνεται μια περαιτέρω ανάσα. Να σημειωθεί ότι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να επιστρέψουν ένα ποσό που αθροιστικά φτάνει τα 3 δισεκ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι υποβολές δηλώσεων και βέβαια οι εκκαθαρίσεις, που μπορούν να πληρωθούν σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2023. Ο στόχος για φέτος είναι να εισπραχθεί ένα ποσό άνω των 15 δισεκ. ευρώ. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για το φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα. Σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών:

-  Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

- Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

-   Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν ισχύουν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν για τα εισοδήματα του 2020 για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία και για αυτό οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν έξτρα επιβαρύνσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Πηγή: reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text