Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Εισηγμένες: Σε τροχιά ανάπτυξης παρά τις προκλήσεις

Εισηγμένες: Σε τροχιά ανάπτυξης παρά τις προκλήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ίσως είναι από τις σπάνιες φορές που οι επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν, ταυτόχρονα, τόσο πολλά, μεγάλα και διαφορετικά μέτωπα. Εκτός δηλαδή από την πανδημία, που είναι σε ύφεση αλλά δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και αποτέλεσε ισχυρό παράγοντα αβεβαιότητας ιδίως τη διετία 2020-2021, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανατιμήσεις απειλούν την επιστροφή στην κανονικότητα. Παρ’ όλα αυτά, οι διοικήσεις των εισηγμένων εξακολουθούν να αντλούν αισιοδοξία, πλην συγκρατημένη. Για παράδειγμα, στη βιομηχανία η γραμμή άμυνας στηρίζεται, έως ένα βαθμό, στη μετακύλιση του κόστους στον πελάτη, στις κατασκευές και στην ανάπτυξη ακινήτων οι προϋπολογισμοί αναθεωρούνται και στη μεταποίηση η αυξημένη ζήτηση λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως αντίβαρο στο αυξημένο κόστος. Αντιθέτως η πληροφορική, για την ώρα, παραμένει ανεπηρέαστη από την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

Viohalco

Με τη βιομηχανία να υφίσταται τους ισχυρότερους κλυδωνισμούς, η Viohalco είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένη στην αγορά ώστε να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση για προϊόντα κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά με περιορισμένο ανθρακικό αποτύπωμα (π.χ. αλουμίνιο), με τον όμιλο συμμετοχών σε εταιρείες προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, ψευδαργύρου, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα να έχει προμηθευτεί, για τη φετινή χρονιά, τις ποσότητες πρώτων υλών που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του.

Πλαστικά Θράκης

Η «Πλαστικά Θράκης» κάνει λόγο, στην οικονομική έκθεση για τα μεγέθη του 2021, για σημαντικά πιο βελτιωμένη κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Για τις επιδόσεις συνολικά του 2022 εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. Αν και «η ορατότητα για τα οικονομικά αποτελέσματα και το επίπεδο ζήτησης των επόμενων μηνών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και ίσως οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των εκτιμήσεων», θεωρεί ότι θα καταφέρει να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό την κερδοφορία του 2021, που ανήλθε σε 51,8 εκατ. ευρώ σε προ φόρων επίπεδα. Οι προβλέψεις αυτές συνδέονται και με τις επενδύσεις 101 εκατ. ευρώ που ξεκίνησαν το 2020 και ολοκληρώνονται φέτος.

Αλουμύλ

Στην Αλουμύλ η «επόμενη μέρα» σχετίζεται και με τη μετακύλιση των τιμών μετάλλων στην αγορά και την αντιστάθμιση τόσο μέρους του κόστους ενέργειας μέσω ειδικών συμφωνιών με παρόχους προμήθειας ενέργειας όσο και των ταμειακών ροών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διακυμάνσεις μεταξύ αγορών και πωλήσεων. Η στρατηγική αυτή έχει ως κοινό παρονομαστή την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη της βιομηχανίας αλουμινίου, που θα βελτιώσει σημαντικά το κόστος και θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου.

Frigoglass

Η Frigoglass, που κατασκευάζει επαγγελματικά ψυγεία, αποτελεί βασικό προμηθευτή γυάλινων συσκευασιών στη Δυτική Αφρική και διαθέτει παρουσία στη Ρωσία, εκτιμά πως ο αντίκτυπος στην κερδοφορία της θα αντισταθμιστεί μερικώς από την περυσινή αύξηση των τιμών και την περαιτέρω αναπροσαρμογή τους το 2022, αλλά και από τα μέτρα μείωσης του κόστους των πρώτων υλών. Σε συνέχεια της σημαντικής ανάκαμψης των πωλήσεων του κλάδου υαλουργίας το 2021, η εισηγμένη αναμένει περαιτέρω αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) φέτος.

Παπουτσάνης

Η «Παπουτσάνης», που παράγει σαπούνια και υγρά καλλυντικά, εκτιμά ότι, εάν η ρωσοουκρανική κρίση δεν τεθεί εκτός ελέγχου, το 2022 θα επιτευχθεί ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης, συγκρίσιμος με αυτόν των τελευταίων ετών. Σε αυτό θα συμβάλουν η επιστροφή του τουρισμού στα επίπεδα του 2019 και η ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων για τρίτους. Οπως και η αύξηση των πωλήσεων στην Ευρώπη σαπωνομαζών, λόγω της μειωμένης προσφοράς τους από Μαλαισία και Ινδονησία ως απόρροια του υψηλού μεταφορικού κόστους και των μεγάλων καθυστερήσεων διανομής.

Ελλάκτωρ

Στον κατασκευαστικό όμιλο «Ελλάκτωρ» οι προσδοκώμενες βελτιωμένες προοπτικές σχετίζονται με την ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων ύψους 1,6 δισ. ευρώ λόγω και των προς υπογραφή συμβάσεων της τάξεως των 657 εκατ. ευρώ. Επίσης και με τα νέα έργα ανάπτυξης ακινήτων στις Γούρνες Ηρακλείου και στο κτήμα Καμπά στην Κάντζα Αττικής, προϋπολογισμού άνω των 350 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει ο κατασκευαστικός βραχίονας «Ακτωρ». Σχετικά με το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, σε πρώτη φάση, πυροσβεστικά αναμένεται να λειτουργήσει ο μηχανισμός αναθεώρησης τιμών στις συμβάσεις δημοσίων έργων.

Lamda Development

Στη Lamda Development, που υλοποιεί στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση της χώρας, οι θετικές προοπτικές για το 2022 πηγάζουν από την περαιτέρω ενίσχυση, μέσα στη χρονιά, των ρυθμών υλοποίησης του έργου, αλλά και από την αναμενόμενη, φέτος, είσπραξη 200 εκατ. ευρώ ως προκαταβολών από την πώληση οικιστικών ακινήτων. Για τις ανατιμήσεις στην κατασκευή, το επιχειρηματικό πλάνο της περιέχει προβλέψεις αύξησης κόστους βάσει των διεθνών εκτιμητικών προτύπων RICS και συναρτήσει του πληθωρισμού, αλλά και αναπροσαρμογή των μελλοντικών αξιών πώλησης ακινήτων. Για το ενεργειακό κόστος, ο όμιλος, που διαθέτει «κλειδωμένες» τιμές ενέργειας βάσει συμφωνιών με παρόχους έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, δρομολογεί ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό προς κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια. Σχεδιάζει και πράσινες ενεργειακές επενδύσεις σε ορισμένα από τα ακίνητά του.

Noval Property

Η Noval Property σημειώνει στην οικονομική έκθεση του 2021 πως το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ιδιοκτησιών μισθωμένων σε φερέγγυους χρήστες την καθιστά ανθεκτική στις προκλήσεις. Η αυξητική τάση στα ενοίκια κτιρίων και χώρων logistics θα επέτρεπε την απορρόφηση τμήματος του αυξημένου κόστους κατασκευής, όπως αναφέρει.

Στο λιανεμπόριο, η Jumbo σημειώνει ότι η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης ενώ και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα. Επιπλέον, δεν διαφαίνεται σαφής η τάση όσον αφορά τη ζήτηση καθώς αυτή συνεχίζει να επηρεάζεται από τις επιδημιολογικές εξάρσεις κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και από τις πληθωριστικές πιέσεις. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, εκτιμά ότι φέτος οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση μεταξύ +2% και +5%, τα προ φόρων κέρδη θα κυμανθούν μεταξύ 210 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν από 175 εκατ. ευρώ έως 195 εκατ.

Jumbo

Στο λιανεμπόριο, η Jumbo σημειώνει ότι η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης ενώ και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα. Επιπλέον, δεν διαφαίνεται σαφής η τάση όσον αφορά τη ζήτηση καθώς αυτή συνεχίζει να επηρεάζεται από τις επιδημιολογικές εξάρσεις κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και από τις πληθωριστικές πιέσεις. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, εκτιμά ότι φέτος οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση μεταξύ +2% και +5%, τα προ φόρων κέρδη θα κυμανθούν μεταξύ 210 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν από 175 εκατ. ευρώ έως 195 εκατ.

Θετικές προοπτικές για την Πληροφορική

Οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής, με τα σημερινά δεδομένα, παραμένουν στο απυρόβλητο, με τις διοικήσεις τους να αισιοδοξούν για την πορεία των μεγεθών της φετινής χρονιάς. Είναι ενδεικτικό ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που έχουν δημοσιοποιήσει ορισμένες εταιρείες είναι βελτιωμένα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021.

Η Profile, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου ενίσχυσε σε ετήσια βάση κατά 90% τον κύκλο εργασιών, του οποίου ποσοστό άνω του 70% προέρχεται από την ενσωμάτωση της Centevo, που αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης επενδύσεων. Η διοίκησή της προβλέπει ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο της χρονιάς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Unisystems προβλέπει για φέτος αύξηση εσόδων από τη δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και λόγω της εξαγοράς της Ιntelli Solutions, που εκτιμάται ότι ετησίως έχει έσοδα άνω των 3 εκατ. ευρώ και περίπου 30% περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda). Οσον αφορά το αυξημένο κόστος της ενέργειας, η θυγατρική του ομίλου Quest αναφέρει ότι δεν προκαλεί επιπτώσεις στη δραστηριότητά της, αλλά «υπάρχει επιφύλαξη σχετικά με την επίδραση στην οικονομία του πολέμου στην Ουκρανία».

Ο δανέζικος όμιλος Netcompany, όπου ανήκει η Intrasoft-Netcompany (η πρώτη, που είναι ελληνική εταιρεία, ενοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2021 με τον ξένο όμιλο), στις πρόσφατες προβλέψεις της για το 2022 αναφέρει ότι η μακροοικονομική αστάθεια δεν προκαλεί επιπτώσεις και σημειώνει ότι αναπροσαρμόζει τις τιμές του συναρτήσει των πληθωριστικών πιέσεων. Διαβλέπει ισχυρές προοπτικές διεκδίκησης νέων έργων στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τοποθετώντας σε 9% το προσαρμοσμένο περιθώριο Ebitda της Intrasoft-Netcompany.

Για την Entersoft, ελλείψει εκδήλωσης νέων παραγόντων εξωγενούς κρίσης, οι προοπτικές είναι θετικές. Η εταιρεία εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε ετήσια βάση, αυξημένα έσοδα κατά 22%, στα 7,8 εκατ. ευρώ και ενισχυμένα Ebitda της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ (+15,2%). Ενόψει των νέων, προς δημοπράτηση, έργων μέσα στη χρονιά, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι «τα επόμενα τρίμηνα διαμορφώνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για τη διατήρηση αλλά και ενίσχυση αυτών των ρυθμών ανάπτυξης».

Η Epsilon Net, στηρίζει τις προοπτικές για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 στη στρατηγική των συγχωνεύσεων και εξαγορών και στον μεγάλο αριθμό ψηφιακών έργων που πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως και στην υψηλή πελατειακή βάση των 105.000 επαγγελματιών, που χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στους τομείς της εμπορικής διαχείρισης, της λογιστικής, της μισθοδοσίας και της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Πέρυσι η εισηγμένη, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται σε 390 εκατ. ευρώ, από κοινού με τη Space Hellas εξαγόρασε τη Singularlogic και τις εταιρείες Tecnolife, iQom και PCS, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο απέκτησε την CSA που αναπτύσσει λογισμικό για φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.

Η Space Hellas, έχοντας την πενταετία 2017-2021 διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών, που ξεπέρασε για πρώτη φορά πέρυσι τα 100 εκατ. ευρώ, επιδιώκει φέτος να αναλάβει νέα έργα, αξιοποιώντας νέες ευκαιρίες εξαγορών. «Οι αρχικές εκτιμήσεις της χρονιάς που διανύουμε για ανάπτυξη της αγοράς πληροφορικής με την υλοποίηση και τη δημοπράτηση σημαντικών ψηφιακών έργων, φαίνεται να επιβεβαιώνονται», ανέφερε πρόσφατα σε γραπτή δήλωσή του ο εκτελεστικός πρόεδρος της Space Hellas, Σπύρος Δ. Μανωλόπουλος.

Η διοίκηση της Real Consulting σημειώνει ότι οι προοπτικές για το 2022 και μεσοπρόθεσμα είναι εξαιρετικά θετικές. Προβλέπει ενίσχυση των μεγεθών της, λόγω υψηλής ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής και δρομολογεί νέες εξαγορές εταιρειών με συμπληρωματικό αντικείμενο δραστηριότητας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text