Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι αγορές εμφανίζουν αυξημένη αβεβαιότητα

Οι αγορές εμφανίζουν αυξημένη αβεβαιότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μέχρι στιγμής, έχουμε όλοι καταλάβει ότι, το 2022, θα είναι μία περίεργη και δύσκολη χρονιά. Αυτό εμφανίζεται μπροστά μας για μία ακόμη φορά. Και νομίζουμε ότι θα εμφανίζεται για αρκετούς ακόμη μήνες.

Η προοπτική της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης, σε όλο το κόσμο, παράλληλα με τις πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την εμμονή της πανδημίας, την αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλούν έντονες ανησυχίες και διακυμάνσεις στις αγορές.

 

Στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές, τα εταιρικά κέρδη (του α’ τριμήνου του 2022), σε ποσοστό 80%, ανακοινώνονται υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Όμως, στις σημειώσεις των διοικήσεων, τονίζεται η έντονη αβεβαιότητα για τα επόμενα τρίμηνα. Αυτό, προκαλεί ανησυχίες.

Σημαντική επίδραση στις αγορές, θα έχει η ανακοίνωση των κερδών από τη Google, τη Microsoft και τη Visa, που αναμένονται εντός της εβδομάδας.

 

Ο δείκτης Nasdaq, με βάση την τιμή που διαμορφώνεται σήμερα, βρίσκεται και πάλι σε περιοχή πτώσης (bear market), με πτώση -21,5% από το “υψηλό” του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικό και θα συμβάλλει στην επιβάρυνση του κλίματος.

Παράλληλα, σε φάση διόρθωσης επανήλθαν πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές (εδώ).

 

Η αγορά της Αθήνας, εξακολουθεί να εμφανίζει κέρδη για το τρέχον έτος (+5,10%) και, μαζί με την αγορά της Πορτογαλίας, βρίσκονται πρώτες σε κατάταξη, από την αρχή του 2022. Βέβαια, αν οι διεθνείς αγορές συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, είναι πολύ πιθανό και η ελληνική αγορά να βρεθεί και αυτή με αρνητική απόδοση.

 

Η μόνη εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, θα συνεχίσει να έχει καλύτερη, σχετική απόδοση, από τις περισσότερες “ώριμες” αγορές. Όμως, το “σχετική απόδοση” δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και θετική.

 

Προς το παρόν, τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το 2021, είναι εξαιρετικά και, κατά τα φαινόμενα, τα τελικά μεγέθη θα είναι πολύ καλύτερα από το 2019 (δείτε εδώ τα μέχρι στιγμής μεγέθη - δείτε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, εδώ). Οι πρώτες προβλέψεις που έχουμε επιχειρήσει για το 2022, είναι θετικές, πλην όμως, βασίζονται σε μία λογική και σενάρια που είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν.

 

Συμπερασματικά, στην παρούσα φάση, οι αγορές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κινούνται με μεγάλη αβεβαιότητα. Δείχνουν να υποστηρίζονται από τα καλά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, όμως, ουδείς γνωρίζει αν και ως πότε, το στοιχείο αυτό θα είναι ικανό να συντηρήσει την πορεία τους σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Τα στοιχεία του “απόλυτου συστήματος” (εδώ), προς το παρόν, το σύστημα δεν “απειλείται”, αφού ο ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 898,52 μονάδες (4,30% κάτω από την καμπύλη του ΓΔ), ενώ το Υψηλό κλείσιμο 20 ημερών βρίσκεται στις 949,68 μονάδες και το Χαμηλό κλείσιμο, στις 843,11 μονάδες. Όμως, μία επιδείνωση της αγοράς, θα μπορούσε, να το βάλει σε “περιπέτειες”.

 

Μετά τη “χαλάρωση” των ημερών, από αύριο Τρίτη, θα λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ένταση και θα ξεκινήσουμε τις προδημοσιεύσεις του επόμενου τεύχους.




 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text