Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πωλήσεις-ρεκόρ για τις εταιρείες ημιαγωγών

Πωλήσεις-ρεκόρ για τις εταιρείες ημιαγωγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ισχυρά ανοδική πορεία ακολούθησαν οι πωλήσεις ημιαγωγών (τσιπ) το 2021, υπό συνθήκες πανδημικής κρίσης, ελλείψεων στο συγκεκριμένο προϊόν και ανωμαλιών στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Συγκεκριμένα, τα παγκόσμια έσοδα από τις πωλήσεις ημιαγωγών ανήλθαν συνολικά το δωδεκάμηνο του 2021 σε 595 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 26,3% από το 2020, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της εταιρείας Gartner. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει τα εξής: «Οι παράγοντες εκείνοι που προκαλούν τη σημερινή ανεπάρκεια σε ημιαγωγούς εξακολουθούν να επηρεάζουν τους κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση των πωλήσεων σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα 5ης γενιάς σε συνδυασμό με τη ζωηρή ζήτηση για ημιαγωγούς και την άνοδο των μεταφορικών για τις πρώτες ύλες ώθησαν ανοδικά τη μέση τιμή πώλησης του προϊόντος και συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των εσόδων των κατασκευαστών κατά το 2021».

Ανήλθαν το 2021 σε 595 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 26,3% από το 2020.

Επιπλέον, το παρελθόν έτος παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών ημιαγωγών στον κόσμο. Ακριβέστερα, η νοτιοκορεατική Samsung Electronics ανέκτησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς από την Intel και αυτό συνέβη πρώτη φορά από το 2018, αν και η απόσταση ανάμεσα στις δύο εταιρείες ήταν εξαιρετικά μικρή. Από τα ίδια στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Gartner, προκύπτει ότι τα έσοδα της Samsung Electronics από τις πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν για το σύνολο της χρήσης του 2021 κατά 28% έναντι του 2020, με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται σε 12,3%. Πίσω της και σε απόσταση αναπνοής ακολούθησε η αμερικανική Intel, τα έσοδα της οποίας μειώθηκαν κατά 0,3% έναντι του 2020, ενώ το μερίδιο αγοράς που απέσπασε διαμορφώθηκε στο 12,2%. Εντός των κορυφαίων δέκα ομίλων κατασκευής τσιπ, οι AMD και Mediatek παρουσίασαν την ισχυρότερη και εντυπωσιακότερη ανάπτυξη το 2021, με αύξηση εσόδων κατά 68,6% και 60,2%, αντιστοίχως. Πάντως, η σοβαρότερη αλλαγή στην παγκόσμια κατάταξη το 2021, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Gartner, αφορά τη HiSilicon, η οποία αποδυναμώθηκε και δεν ανήκει στις 25 κορυφαίες του κλάδου. Τα έσοδα της HiSilicon μειώθηκαν κατά 81%, από 8,2 δισ. δολάρια το 2020 σε 1,5 δισ. δολάρια το 2021. «Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της εταιρείας και της μητρικής της, της κινεζικής Huawei», σχολιάζει η Gartner. Σε μια συνολική αποτίμηση, το μερίδιο της Κίνας στην αγορά ημιαγωγών ελαττώθηκε από το 6,7% το 2020 στο 6,5% το 2021. Η Νότια Κορέα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στα μερίδια αγοράς το 2021, διότι η ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά μνήμης τής εξασφάλισε το 19,3% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.

Από τον δε κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ζήτηση για ημιαγωγούς εκτοξεύθηκε το 2021 σε επίπεδα πρωτοφανή, ξεπερνώντας τη ζήτηση από όλες τις άλλες τελικές αγορές για το προϊόν. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από πωλήσεις τσιπ προς την αυτοκινητοβιομηχανία αυξήθηκαν 34,9% το παρελθόν έτος, ενώ αυτά από τις πωλήσεις προς τον κλάδο των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και ειδικά των έξυπνων κινητών είχαν μια ενίσχυση της τάξεως του 24,6% έναντι του 2020.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text