Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK

Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να επιδεινωθεί κατακόρυφα τον Μάιο και να διαμορφωθεί σε ιστορικό χαμηλό, καθώς ο πληθωρισμός και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομία και τα προσωπικά οικονομικά.

Ο μακροπρόθεσμος δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK, εμφάνισε πτώση στις -26,5 μονάδες τον Μάιο από τις -15,7 μονάδες τον Απρίλιο. Η πτώση είναι μεγαλύτερη από το -16,3 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Αυτό το νέο χαμηλό, είναι πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο των -23,1 μονάδων τον Μάιο του 2020, στη διάρκεια του πρώτου lockdown για την πανδημία.

"Οι ελπίδες για ανάκαμψη από την χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, τελικά διαψεύστηκαν”, τόνισε ο Rolf Buerkl της GfK.

Η εταιρεία ερευνών χρησιμοποιεί δεδομένα από τρεις υποδείκτες από τον τρέχοντα μήνα, για να εξάγει ένα νούμερο για τον επόμενα μήνα, πετρώνοντας τις οικονομικές προσδοκίες των καταναλωτών, τις προσδοκίες εισοδήματος και την τάση για αγορά.

Και οι τρεις δείκτες μειώθηκαν τον Απρίλιο.

Η άνοδος των τιμών ενέργειας ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκάλεσε ο πόλεμος καθώς και οι εκτεταμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, έχουν προκαλέσει τη μείωση των προσδοκιών εισοδήματος των καταναλωτών σε -31,3 μονάδες τον Απρίλιο από -22,1 μονάδες τον Μάρτιο.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text