Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | EKT: Γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την ΕΚΤ

EKT: Γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
EKT: Γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την ΕΚΤ

Η αυξανόμενη ανισότητα στην Ευρωζώνη απειλεί να προκαλέσει έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια όχι μόνο απέναντι στους πολιτικούς αλλά και στην ΕΚΤ, σύμφωνα με έρευνα της ίδιας της κεντρικής τράπεζας.

Με τις κοινωνικές διαφορές να διευρύνονται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οικονομολόγοι εφιστούν την προσοχή ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη με μία σειρά πρωτοβουλιών που θα εξηγούν τις πολιτικές και τους στόχους της.

Εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ

Οι πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς της Ε.Ε.

Τα στοιχεία έχουν συλλεγεί από τον Απρίλιο του 2020 έως το Δεκέμβριο του 2021. Ο βαθμός εμπιστοσύνης μετριέται σε μία κλίμακα από μηδέν έως 10, όπου το μηδέν σημαίνει καμία απολύτως εμπιστοσύνη και το 10 σημαίνει τον ύψιστο βαθμό εμπιστοσύνης.

Η εμπιστοσύνη προς την κεντρική τράπεζα τείνει να είναι χαμηλότερη σε χώρες με μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα, σύμφωνα με την έρευνα. Σε ατομικό επίπεδο, οι πολίτες που θεωρούν την ανισότητα υπερβολικά μεγάλη, εκφράζουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ.

«Η ευθύνη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων έγκειται πρωταρχικά στις κυβερνήσεις, όμως οι πολίτες ίσως να περιμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα με τις συναφείς αντιλήψεις μετρά όσον αφορά στο βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην ΕΚΤ», σύμφωνα με την έρευνα.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ απορρίπτουν επί μακρόν τις κατηγορίες ότι έχουν μερίδιο ευθύνης για το άνοιγμα της εισοδηματικής ψαλίδας, καθώς η χρόνια χαλαρή νομισματική πολιτική και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αύξησαν τις τιμές ενεργητικού.

Η έρευνα συστήνει ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της κατανόησης των πολιτιών για την εντολή και το έργο της ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσουν στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς την κεντρική τράπεζα.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text