Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Αισιόδοξη για τη δυναμική των ελληνικών τραπεζών η Moody’s

Αισιόδοξη για τη δυναμική των ελληνικών τραπεζών η Moody’s

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αισιόδοξη για τη δυναμική των ελληνικών τραπεζών η Moody’s

Νέα σημαντική «ψήφο εμπιστοσύνης» έδωσε ο οίκος Moody’s στις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές παρά τις μεγάλες προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οπως σημείωσε σε ανάλυσή του για το πώς επηρεάζονται τα τραπεζικά συστήματα των χωρών της Ευρώπης από τις επιπτώσεις του γεωπολιτικού σκηνικού, οι ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις νορβηγικές, είναι οι μόνες που έχουν θετικές προοπτικές στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η Moody’s, παραμένει θετική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, που είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2022. «Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν δυνατότητες πλήρους εφαρμογής των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους», όπως επισημαίνει. Παράλληλα προσθέτει πως η ισχυρή εταιρική πιστωτική ζήτηση θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τη βασική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα οι ανάγκες για σχηματισμό προβλέψεων για ζημίες δανείων θα είναι σημαντικά χαμηλότερες, τα επίπεδα κεφαλαίου θα σταθεροποιηθούν επειδή οι τράπεζες ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από τις τιτλοποιήσεις το 2020-2021, ενώ η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν ισχυρές καθώς αυξάνονται οι καταθέσεις πελατών.

Ισχυρή ανάπτυξη

H Moody’s σημειώνει πως η ελληνική οικονομία μπήκε δυναμικά στο 2022 πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ανάπτυξη φέτος να αναμένεται να κινηθεί στο 3% και το 2023 στο 4,3%. Η στρατιωτική σύγκρουση έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να είναι σημαντικός περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2022. Ωστόσο, τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν στην αύξηση των πιστωτικών ροών και στον περιορισμό των κινδύνων τους επόμενους 12-18 μήνες.

Διατηρεί τις θετικές προοπτικές, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που θέτουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ο οίκος υπογραμμίζει πως οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα NPE το 2021, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, και σχεδιάζουν να συνεχίσουν αυτή την πρακτική το 2022. Ο δείκτης NPE μειώθηκε περίπου στο 10% τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με την εκτίμησή του, από 33% στο τέλος του 2020 και 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Παρά τη σημαντική αυτή βελτίωση παραμένει ωστόσο ένας από τους υψηλότερους δείκτες NPE στην Ευρωζώνη και ορισμένα τρωτά σημεία παραμένουν από τις καθαρές εισροές NPE που προέρχονται κυρίως από τα παλαιά προβληματικά δάνεια. Πάντως, όπως αναφέρει η Moody’s, όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν στόχο έναν μονοψήφιο δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, με δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες να αναφέρουν ήδη δείκτες περίπου 7% από τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα επίπεδα κεφαλαίου του κλάδου αναμένεται να κινηθούν σε σταθερά επίπεδα, παραμένοντας πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, ωστόσο η Moody’s προειδοποιεί πως το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων θα συνεχίσει να υπονομεύει την ποιότητά τους, επειδή αποτελούν μεγάλο μέρος του κεφαλαιακού δείκτη CET1.

Κερδοφορία

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί μετά τις σημαντικές ζημίες των τελευταίων ετών. Οπως σημειώνει, ο κλάδος στρέφει σταδιακά το ενδιαφέρον του στη βελτίωση της διαρθρωτικής κερδοφορίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους. Παρά την αναμενόμενη πίεση στα περιθώρια κέρδους και στα έσοδα από τόκους λόγω των πωλήσεων των NPE, η αύξηση των δανείων, τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, η συγκράτηση του κόστους και οι χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων θα στηρίξουν τα κέρδη των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text