Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πολύ κοντά σε deal με την Macquarie η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 22,5 με 23 ευρώ ή 1,45 δισεκ. τίμημα για το 54,34%

Πολύ κοντά σε deal με την Macquarie η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 22,5 με 23 ευρώ ή 1,45 δισεκ. τίμημα για το 54,34%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πολύ κοντά σε deal με την Macquarie η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 22,5 με 23 ευρώ ή 1,45 δισεκ. τίμημα για το 54,34%

Aν δεχθούμε ότι η Macquarie από την Αυστραλία θα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει στα 22,5 με 23 ευρώ σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σημαίνει 62,8 εκατ μετοχές που αναλογούν στο 54,34% ή 1,45 δισεκ. ευρώ

Κοντά σε deal – ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία έκλεισε – μεταξύ του Γιώργου Περιστέρη του βασικού μετόχου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και του επενδυτικού ομίλου Macquarie…με τίμημα 22,5 με 23 ευρώ ανά μετοχή ή premium 32% από τις τρέχουσες τιμές στα 17,4 ευρώ ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκ. ευρώ.

Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά σημαντική αλλαγή στην στρατηγική του Γιώργου Περιστέρη βασικού μετόχου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καταγράφεται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενώ αρχικά εξέταζε την πώληση του 22% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (16% από το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανέρχεται στο 37,30% και 5,98% της Atale του Β. Μαρινάκη)… εξετάζει την πλήρη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής…

Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30% και του Γιώργου Περιστέρη 11,06% το άθροισμα δηλαδή 48,36% και μαζί με το ποσοστό του Μαρινάκη 5,98% συνολικά 54,34%.

Εάν δεχθούμε ότι η Macquarie από την Αυστραλία θα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει στα 22,5 με 23 ευρώ σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σημαίνει 62,8 εκατ μετοχές που αναλογούν στο 54,34% ή 1,45 δισεκ. ευρώ.

Εκ των οποίων 43,2 εκατ μετοχές αναλογούν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή 37,30% ή τίμημα 1 δισεκ. ευρώ.

Το 11,06% των μετοχών που κατέχει ο Περιστέρης αναλογεί σε 12,7 εκατ μετοχές ή τίμημα 292 εκατ ευρώ.

Το 5,98% των μετοχών που κατέχει ο Μαρινάκης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλογεί σε 6,9 εκατ μετοχές ή τίμημα 159 εκατ ευρώ.

Οπότε σε ένα σενάριο όπου ο υποψήφιος επενδυτής προσέφερε 23 ευρώ ανά μετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ελάμβανε τίμημα 1 δισεκ. ευρώ

ο Γιώργος Περιστέρης 292 εκατ ευρώ

ο Βαγγέλης Μαρινάκης 159 εκατ ευρώ

Συνολικό άθροισμα 1,45 δισεκ. ευρώ - Δεν δικαιολογείται όμως τέτοια αποτίμηση

Προφανώς για να υπάρξει deal δεν μετράει μόνο τι θέλει ο πωλητής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εν προκειμένω αλλά τι προσφέρει ο αγοραστής εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Εάν δοθούν 22 με 23 ευρώ θα υπάρξει deal αλλά τα 23 ευρώ αναλογούν σε υπερτίμημα σχεδόν 32% ή premium 32%.

Αξίζει αυτό το υπερτίμημα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

Η απάντηση είναι σαφής όχι δεν αξίζει τέτοιο υπερτίμημα γιατί θα αποτιμάει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 115,8 εκατ μετοχές Χ 23 ευρώ = 2,66 δισεκ. από περίπου 2 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.

Θεωρούμε την αποτίμηση στα 2,66 δισεκ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ακραία πανάκριβη… προσέξτε ακραία υπερτιμημένη και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται από τις επιδόσεις της εταιρίας.

Από την άλλη βέβαια παραχωρώντας όλη την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το management... αυτό ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος πρέπει να το πληρώσει αλλά τα 2,66 δισεκ. συνολική αποτίμηση δεν δικαιολογείται…

Ποιος ο στόχος

Ουδέποτε δόθηκε πιεστική απάντηση γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κολλήσει σταθερά στα 9,50 με 9,80 ευρώ και η μετοχή δεν μπορεί να ανακάμψει πολλώ δε μάλλον να φθάσει στα 11,20 ευρώ που πούλησε η Reggeborgh στον Γιώργο Περιστέρη στον βασικό μέτοχο του ομίλου.

Επίσης γιατί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάτω από τα 9 ευρώ κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις... στήριξης με τις επαναγορές ιδίων μετοχών να είναι ακατάπαυστες...

Γιατί χρειάζονται τόσες πολλές επαναγορές ιδίων μετοχών;

Η απάντηση είναι απλή…

Στην προσπάθεια της να γίνει μεγάλη εταιρία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταχρεώθηκε είναι από τις πιο δανεισμένες εταιρίες και ταυτόχρονα συμμετείχε και πλειοδότησε σε διαγωνισμούς όπως της Εγνατίας Οδού όπου το περιθώριο κέρδους είναι εκπληκτικά περιορισμένο…και όλα αυτά οι επενδυτές του χρηματιστηρίου τα έχουν διαπιστώσει.

Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

Δυστυχώς στην Ελλάδα όταν γράφεις την αλήθεια κάποιοι δυσαρεστούνται αλλά η αλήθεια είναι μια.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό ήταν αδιέξοδο.

Πουλώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δυνητικά θα πάρει 1 δισεκ. ευρώ και θα μειώσει τον δανεισμό της 50% εξέλιξη σίγουρα θετική.

Ο Περιστέρης θα πάρει 292 εκατ και θα αποπληρώσει τις πολλές υποχρεώσεις της.

Ο Μαρινάκης θα αποχωρήσει με ένα εντυπωσιακό υπερκέρδος από την επένδυση του.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ξεκολλήσει από τα 9,50 με 9,80 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 12 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 12 ευρώ = 1,36 δισεκ. από 1 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.

Αλλά προσοχή θα έχει χάσει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και μακράν λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…

 

Πηγή:bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text