Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο

Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, δεν μπορεί παρά να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει τέλος στην εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, κάτι που θα κρατήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε ιστορικά υψηλά τους επόμενους μήνες, σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics. Πλέον, ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξάνεται, με τον οίκο να προειδοποιεί ότι τυχόν ελλείψεις αερίου θα επιτείνουν την ύφεση που ήδη περιμένει για την περιοχή.

Ο κίνδυνος για τη Γερμανία

Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο – Τι σημαίνει-1

Εάν η Ρωσία κόψει τις εξαγωγές αερίου προς τη Γερμανία, το Βερολίνο θα απαντήσει με την επιβολή δελτίου στην κατανάλωση. Με την Capital Economics να θεωρεί ότι σε ένα τέτοιο σενάριο τα νοικοκυριά θα προστατευτούν, η βιομηχανία (και περισσότερο οι κλάδοι των χημικών και της μεταλλουργίας) θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, προκαλώντας βαθιά ύφεση. Όμως, σύμφωνα με τον οίκο, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι λιγότερο ευάλωτες.

Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο – Τι σημαίνει-2

Τι θα γίνει με τις τιμές

Με τη Ρωσία να κλιμακώνει τη χρήση του φυσικού αερίου ως μοχλού πολιτικής πίεσης, αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η διακοπή στις ροές, σημειώνει η Capital Economics. Και προειδοποιεί ότι  εάν διαρκέσει πάνω από λίγους μήνες, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο – Τι σημαίνει-3

Πρώτα από όλα, η εξέλιξη αυτή ενισχύει την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά δύο τρίτα φέτος.

Η Capital Economics έτσι και αλλιώς περίμενε κάποια διατάραξη στις εξαγωγές αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη φέτος, για αυτό και δεν αλλάζει την πρόβλεψή της για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, στα 120 ευρώ ανά MWh έως τα τέλη του 2022. Όμως, προφανώς η πρόβλεψη αυτή αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, τονίζουν οι αναλυτές.

Μπορεί η αναστολή να επεκταθεί πέραν της Πολωνίας και της Βουλγαρίας;

Το διάταγμα του Πούτιν απαιτεί οι πληρωμές από όλες τις «μη φιλικές» χώρες να γίνονται σε ρούβλια, κάτι που εγείρει τον κίνδυνο οι ροές του φυσικού αερίου να διακοπούν και προς άλλες χώρες, όταν θα πρέπει να γίνουν οι πληρωμές τις επόμενες εβδομάδες.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου στη Γερμανία, η Uniper, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι θα πληρώσει σε ευρώ, τα οποία θα μετατραπούν σε ρούβλια σε λογαριασμό της Gazprombank, πριν να μεταφερθούν στην Gazprom.

Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο – Τι σημαίνει-4

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι λιγότερο διατεθειμένες να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του Πούτιν, μάλλον λόγω των διαφορών στα συμβόλαιά τους με την Gazprom, εξηγεί η Capital Economics.  Γιατί η Gazprom ευθύνεται για τις μισές από τις μακροπρόθεσμες προμήθειες της Uniper, ενώ τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Πολωνίας και της Βουλγαρία με την εταιρεία λήγουν στα τέλη του έτους.

Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο – Τι σημαίνει-5

Ουγγαρία και Σλοβακία δεν φαίνεται πιθανό να χάσουν την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, καθώς οι κυβερνήσεις τους έχουν δηλώσει διατεθειμένες να ανταποκριθούν στην απαίτηση του Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια. Η Capital Economics θεωρεί ότι η Τσεχία είναι πιο εξαρτημένη και λιγότερο προετοιμασμένη να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια, με αποτέλεσμα η όποια διατάραξη στις προμήθειες να την σπρώξει σε ύφεση φέτος.

Πώς επηρεάζεται ο πληθωρισμός

Η Capital Economics περιμένει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 7% φέτος και στο 3% το 2023 και σημειώνει πως οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν κινδύνους για ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξηθούν στα 150 ευρώ ανά MWh και παραμείνουν εκεί, αντί να πέσουν στα 75 ευρώ έως τα τέλη του 2023 όπως είναι τώρα το βασικό σενάριο, τότε ο πληθωρισμός θα είναι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τις βασικές προβλέψεις.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text