Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | UBS: Νέα πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% της Ελλάδας το 2022

UBS: Νέα πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% της Ελλάδας το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Χαμηλώνει» τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η UBS.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη του οίκου «πέφτει» στο 4% από 5,5% προηγουμένως, καθώς αναγνωρίζει, όπως επισημαίνει, τους αντίθετους ανέμους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η οικονομία λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, με την τράπεζα πάντως να διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις προοπτικές της χώρας λόγω τεσσάρων παραγόντων.

Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά κυρίως τέσσερις δυνάμεις, όπως σημειώνει:

-Τη μικρότερη μεταφορά ανάπτυξης από το 2021

-Την αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 2,9% το 2022

-Το γεγονός ότι τα δεδομένα υψηλής συχνότητας συνεπάγονται μια πιο ήπια εκκίνηση για το πρώτο τρίμηνο του 2022

-Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός γίνεται μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Προκλήσεις

Από εκεί και πέρα, η UBS αναφέρει πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε σημαντικά στο +0,4% σε τριμηνιαία βάση σε διαδοχικούς όρους το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με αναθεωρήσεις προς τα κάτω στο τρίτο και το δεύτερο τρίμηνο. Η μικρότερη ανάπτυξη αντανακλούσε την αδυναμία στον κλάδο των κατασκευών και σε αρκετές υπηρεσίες και θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με τους αυστηρότερους περιορισμούς κινητικότητας το 4ο τρίμηνο του 2021, κάτι το οποίο μείωσε το carry over.

Παράλληλα, συρρικνώθηκε η βιομηχανία κατά 3,2% σε τριμηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις κατά 1,1% και ταξινομήσεις αυτοκινήτων κατά 1,7%.

Επιπλέον, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ελλάδας αυξήθηκε στο 8,0% ετησίως τον Μάρτιο, αποτελώντας τον υψηλότερο ρυθμός από το 1996. Έτσι, σχεδόν διπλασιάστηκε σε τρεις μήνες έναντι 4,4% ετησίως τον Δεκέμβριο του 2021. Πάνω από το 40% της αύξησης του πληθωρισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου οφείλεται στον τομέα της στέγασης (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου), ενώ ένα άλλο 40%  οφείλεται στο άλμα του πληθωρισμού των τροφίμων (8,2% ετησίως) και την άνοδο των τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (5,2% ετησίως).

Θετικές εξελίξεις

Στον αντίποδα, η UBS επισημαίνει ως θετικά τα στοιχεία για την κινητικότητα του πληθυσμού όσο, αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα, τα οποία δείχνουν βελτιωμένα την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022.

Την ίδια ώρα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το πρώτο τρίμηνο άγγιξε την καλύτερη επίδοσή της της από το 2000, βοηθούμενη από το κλίμα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Ακόμη, οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να βοηθήσει στη δυναμική του εισοδήματος των νοικοκυριών. Επιπλέον, τα νοικοκυριά παρουσιάζουν αύξηση των καταθέσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα για τη στήριξή τους.

Επίσης, οι εισροές κεφαλαίων από την Ε.Ε θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα φέτος, με περίπου 16 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ να είναι διαθέσιμα για απορρόφηση.

Τέλος, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ενώ η έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα (1η Μαρτίου) και η χαλάρωση των περιορισμών της κινητικότητας κατά το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιτρέψουν στον κλάδο να καταγράψει και πάλι μεγάλα κέρδη.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text