Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ακίνητα: Το σχέδιο για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου

Ακίνητα: Το σχέδιο για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακίνητα: Το σχέδιο για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου

Tις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εν όψει και το Μεσοπρόθεσμου που κατατίθεται στην Ευρώπη, θα παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Επιπλέον θα παρουσιαστεί και ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων.

Η  ρύθμιση αυτή αφορά 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου και θα δίνει στους ιδιώτες που τις  έχουν καταπατήσει τη δυνατότητα να τις εξαγοράσουν με  αυστηρά κριτήρια αλλά και προϋποθέσεις, ανάλογα με τον χρόνο καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του ιδιώτη, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

Το τίμημα θα υπολογίζεται με έκπτωση επί της αντικειμενικής αξίας και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα αλλάζει ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κατοχής και το είδος του ακινήτου.  Το τίμημα, ανάλογα με το ύψος του, θα μπορεί να εξοφλείται και σε δόσεις.

Ως ορόσημο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρηθεί η δεκαετία 1970-1980 καθώς στις περιπτώσεις όπου η καταπάτηση έλαβε χώρα μετά από αυτή τη δεκαετία δεν θα δίνεται  η δυνατότητα εξαγοράς αλλά θα προβλέπεται  η απομάκρυνσή των καταπατητών .

Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί σχεδόν το 80% στην Αττική, το 70% στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και το 60% στα νησιά του Αιγαίου.

Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν χτισθεί κατοικίες, πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια αλλά και επαγγελματικά κτίρια. Τα ακίνητα τα οποία έχουν ανεγερθεί σε καταπατημένες εκτάσεις είτε ιδιοκατοικούνται είτε ενοικιάζονται σε τρίτους.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text