Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ένα σύστημα συναλλαγών, δεν προβλέπει τις κινήσεις της αγοράς. Βοηθάει την αντίδραση ενός επενδυτή, σ’ αυτές.

Ένα σύστημα συναλλαγών, δεν προβλέπει τις κινήσεις της αγοράς. Βοηθάει την αντίδραση ενός επενδυτή, σ’ αυτές.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αβεβαιότητες που συνεχίζουν να κυριαρχούν σε πολλά μέτωπα της διεθνούς οικονομίας, συνεχίζουν να προκαλούν διακυμάνσεις στις αγορές και ερωτηματικά για τη μεσοχρόνια πορεία τους.

Γενικά, εκτιμούμε ότι οι συνθήκες δεν είναι θετικές για τα χρηματιστήρια και ότι, το όφελος που μπορεί να προκύψει, σε σχέση με το ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος, είναι σχετικά μικρό.

Δεν είμαστε βέβαιοι αν αυτό ισχύει και για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με δεδομένα τα στοιχεία που, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουμε αναφέρει και τα οποία, συνοψίζονται στο ότι, η ελληνική οικονομία έχει αναπτύξει αντοχές σε κρίσεις και σε αρνητικές συνθήκες, ενώ, κατά τα τελευταία έτη, ξεκινούσε να αναπτύσσει μία θετική δυναμική, η οποία δεν είναι βέβαιο εάν έχει απολεσθεί.

 

Στο παρόν σημείωμα, θέλουμε να σχολιάσουμε τα στατιστικά του συστήματος που ακολουθούμε:

 

α) Η παραλλαγή του ΚΜΟ200 - ΥΧ20 (παραλλαγή που δίνει σήμα εισόδου όταν ο ΓΔ διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-200 και παράλληλα υπάρξει νέο Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών ή που δίνει σήμα εξόδου όταν ο ΓΔ βρεθεί κάτω από τον ΚΜΟ-200 και υπάρχει νέο Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών).

Τα στατιστικά της παραλλαγής αυτής από το 1995, έχουν ως εξής: (δείτε εδώ).

 

Θέλουμε να εστιάσουμε στη μεταβολή του ΓΔ όταν το σύστημα βρίσκεται εντός αγοράς και όταν βρίσκεται εκτός αγοράς. (Δείτε τα ονόματα των στηλών, στο επάνω μέρος του πίνακα).

 

Διαπιστώνουμε ότι, η επιτυχία των πράξεων, όταν το σύστημα είναι εντός αγοράς, είναι μόλις 55,6% (Δείτε τον πίνακα των στατιστικών, κάτω από τις πράξεις).

Αυτό είναι ένα χαμηλό ποσοστό θα πει κάποιος.

Εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό για τασικά συστήματα (δηλαδή, συστήματα που ακολουθούν την τάση).

Η επιτυχία των συστημάτων αυτών προκύπτει από το ότι οι απώλειες είναι πολύ μικρότερες από τα κέρδη.

 

Όμως, θέλουμε να εξετάσουμε ιδιαίτερα, δύο περιόδους: α) μεταξύ του 2007 και του 2011 και β) μεταξύ του 2014 και του 2016.

Βλέπουμε ότι, στην περίπτωση (α) υπήρξαν 5 συνεχόμενες πράξεις με ζημιές. Βέβαια, οι συνολικές απώλειες του (εικονικού) “χαρτοφυλακίου” υπήρξαν περίπου 21%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχασε 86%.

Στη δεύτερη περίπτωση (β), υπήρξαν 3 συνεχόμενες πράξεις με ζημιές. Οι απώλειες του “χαρτοφυλακίου” ήταν 8,7%, όταν στο ίδιο διάστημα, ο ΓΔ έχασε περίπου 53,4%.

 

Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες συνεχόμενες απώλειες του συστήματος, στο διάστημα των τελευταίων 27 ετών.

Κινδυνεύουμε με επανάληψη τέτοιων απωλειών;

 

Παρά το ότι, στο Χρηματιστήριο, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, κατά την άποψή μας, όχι, δε κινδυνεύουμε.

Μέχρι σήμερα, επί 3 χρόνια, κατορθώσαμε να μην έχουμε ζημιογόνα πράξη (παρά μόνο την τελευταία περίπτωση όπου “μπήκαμε” στην αγορά, ψηλότερα από το σημείο που είχαμε “βγει” -όμως αυτή είναι μία “έμμεση” απώλεια, στην οποία δε δίνουμε μεγάλη σημασία, αφού άλλωστε ήταν της τάξης του 3,8%.

 

Γιατί υποστηρίζουμε ότι δε κινδυνεύουμε; Επειδή, τουλάχιστον με όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, η ελληνική οικονομία δεν πάσχει από κάποια “δομική” βλάβη, όπως ήταν στις δύο περιπτώσεις που εξετάσαμε πιο πάνω. Και επειδή, όπως σήμερα εμφανίζονται, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες, δεν δείχνουν σημεία ανατροπής της πορείας τους και είσοδό τους σε μία φάση συρρίκνωσης, όπως είναι γίνει στο παρελθόν. Αυτό είναι το κυριότερο επιχείρημά μας.

 

Προς το παρόν, οι παράμετροι του συστήματος δείχνουν ότι: α) η τιμή του ΚΜΟ βρίσκεται στις 899,31 μονάδες και ανεβαίνει με ρυθμό μεταξύ 0,22 έως 0,28 μονάδες κάθε μέρα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, αν η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 βρεθεί πάνω από τις 902 μονάδες, θα πρόκειται για την υψηλότερη τιμή της από τον Ιούνιο του 2015 (αυτό δείχνει το πόσο αργά κινείται η συγκεκριμένη καμπύλη). Το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών, βρίσκεται σήμερα στις 861 μονάδες και την Τρίτη 5/5/2022, θα βρεθεί στις 879 μονάδες. Θα αρχίσουμε να ανησυχούμε για έξοδο, μετά τις 15/5/2022, αφού τότε, το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών, θα σχηματίζεται στις 906 μονάδες, περίπου. Δείτε τις παραμέτρους του συστήματος, εδώ.

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο (εδώ), δείτε το σύστημα ΚΜΟ200-ΥΧ20, μετά τη βελτίωση που κάναμε με την 2η τροποποίηση.

Βλέπουμε πώς, η επιτυχία του αυξήθηκε σε 71,4% (επίπεδο εκπληκτικό για ένα τέτοιο σύστημα), ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι πράξεις, μόλις 14 σε 27 χρόνια, ενώ αυξήθηκε και η απόδοσή του.

 

Τέλος, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, ένα σύστημα, δε δημιουργεί τις συνθήκες στην αγορά, αλλά και ούτε τις προβλέπει. Απλά, “αντιδρά”, ανάλογα με την κίνηση της αγοράς. Το ότι υπάρχουν αυτές οι συνθήκες στην αγορά (και σε όλες τις διεθνείς αγορές), δεν ευθύνεται το “απόλυτο σύστημα”. Όμως, αυτό, είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει όσους το ακολουθούν, να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες αυτές, καλύτερα.

 

Θα επανέλθω με σχόλιο την Κυριακή το μεσημέρι. Το σχόλιο θα αναφέρεται στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων και σε προβλέψεις μας.

 

Καλό τριήμερο να έχετε!






 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text