Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Προβληματισμός και ανησυχία, μετά την πτώση των αμερικανικών αγορών

Προβληματισμός και ανησυχία, μετά την πτώση των αμερικανικών αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών δεικτών, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (29/4/2022), προκαλεί προβληματισμούς και ανησυχίες για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών στους επόμενους μήνες.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -2,77% (εδώ), ο S&P κατά -3,63% (εδώ) και ο Nasdaq κατά -4,17% (εδώ). Η πτώση προκλήθηκε όχι τόσο από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, που για πολλές εταιρίες δημοσιεύτηκαν κατά την περασμένη εβδομάδα, όσο από τους φόβους για τις επιπτώσεις του πληθωρισμου, τις εκτιμήσεις για την άνοδο των επιτοκίων και το ενδεχόμενο να βρεθεί η αμερικανική οικονομία σε καθεστώς “στασιμοπληθωρισμού” (συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού με χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης).

Καθώς οι αμερικανικές αγορές ήταν οι τελευταίες που λειτουργούσαν το βράδυ της Παρασκευής, ενώ στη συνέχεια, έκλεισαν και οι αγορές παραγώγων λόγω Σαββατοκύριακου, δεν είναι ακόμη γνωστό το ποιά θα είναι η επίδραση της μεγάλης πτώσης, στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές. Εκτιμούμε όμως ότι, αυτή, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική.

 

Μπορούμε να δούμε ότι, ήδη οι περισσότερες από τις μεγάλες αγορές, βρίσκονται σε φάση διόρθωσης (πτώση μεταξύ -10% έως -20%, από το προηγούμενο υψηλό της περιόδου) (δείτε εδώ), ενώ είναι σαφές ότι, το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, χωρίς να φαίνεται κάτι στον ορίζοντα που θα μπορούσε να το βελτιώσει.

 

Από τον πίνακα αυτόν, βλέπουμε όμως ότι, μια σειρά ευρωπαϊκών αγορών, σημειώνει σαφώς καλύτερη απόδοση από τις “μεγάλες, διεθνείς αγορές”. Πρόκειται για τις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδας.

 

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Αν αφήσουμε κατά μέρος την αγορά του Λονδίνου, κατά την άποψή μας, μερικοί από τους λόγους που, οι μεσογειακές αγορές, πετυχαίνουν καλύτερη επίεδοση είναι: α) Βυθισμένες σε μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, επί σειρά ετών, οι αγορές αυτές, δεν είχαν μεγάλα κέρδη κατά την περίοδο των τελευταίων 12 ετών και συνεπώς δεν έχουν υπάρξει ούτε πολλά κέρδη, που θα μπορούσαν να ωθήσουν τους κατόχους των μετοχών να τις ρευστοποιήσουν, αλλά ούτε και έχουν δημιουργηθεί καταστάσεις υπερβολής. β) Οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις των χωρών αυτών, έχουν εθιστεί να λειτουργούν μέσα σε συνθήκες οικονομικών δυσκολιών και έχουν αναπτύξει καλύτερες αντοχές στο εσωτερικό τους. γ) Για τις οικονομίες του “ευρωπαϊκού νότου” προβλέπονται καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ προς τις οικονμίες αυτές κατευθύνεται ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων. δ) Οι οικονομίες αυτές και οι επιχειρήσεις τους, έχουν μία αρκετά μακρά παράδοση λειτουργίας και ανάπτυξης μέσα σε πληθωριστικό περιβάλλον και εκτιμάται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις διαρθρωτικές ανακατατάξεις που θα προκαλέσει ο πληθωρισμός, ενώ, σε αντίθεση με άλλες ιστορικές περιόδους, η χρήση ενός “σκληρού” νομίσματος (ευρώ) και η υποχρεωτική πειθαρχία στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, θα μπορούσε να αποτρέψει την επανάληψη να βρεθούν μέσα σε μία μακροχρόνια “πληθωριστική περιπέτεια”.

 

Δείτε τα διαγράμματα που απεικονίζουν την πορεία τεσσάρων δεικτών (Γενικός Δείκτης Αθήνας, Dow Jones, DAX και Nikkei) κατά τις περιόδους από το 2009 έως και σήμερα (εδώ) και από την 31/12/2021 έως και σήμερα (εδώ).

 

Νεότερο σχόλιο, θα υπάρξει αύριο το απόγευμα, μετά το αυριανό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών.

 

Καλό μήνα! Καλή Πρωτομαγιά!

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text