Περίοδος "φθοράς" στην αγορά...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σχετικά αναμενόμενη ήταν η σημερινή συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας, μετά την ήπια χθεσινή συνεδρίαση των αμερικανικών αγορών. Η σχεδόν μηδενική μεταβολή του Γενικού Δείκτη σήμερα -και μάλιστα με μειωμένη αξία συναλλαγών- συνιστά μία δήλωση αναμονής.

Την ίδια στάση τηρούν σήμερα και οι αμερικανικές αγορές, με τους δείκτες Dow Jones και S&P να κινούνται γύρω από το 0%, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει ελαφρές απώλειες.

 

Οι αγορές αναμένουν την ανακοίνωση του ποσοστού μεταβολής του επιτοκίου της FED, κάτι που θα γίνει στις 9:00 μμ. Μετά την ανακοίνωση, θα υπάρξει μία νευρικότητα, ιδίως αν η αύξηση που θα αναγγείλει ο κ. Powell είναι μεγαλύτερη του 0,50%.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως θα έχει η συνέντευξη που θα ακολουθήσει, στις 9:30 μμ. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε, ζωντανά, από το κανάλι της FED στο youtube, εδώ. Αν, για κάποιο λόγο, δε μεταδίδεται στο youtube, ψάξτε το στο google, με την αναζήτηση FOMC Press Conference, ή Federal Reserve Press Conference και θα βρείτε αρκετές επιλογές. Είναι μία καλή εμπειρία, για όσους ενδιαφέρονται. Τα όσα θα πει ο κ. Powell για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία και τον πληθωρισμό, θα είναι αυτά που θα “κινήσουν” τις αγορές σε όλο το κόσμο κατά τις επόμενες μέρες.

 

Όπως θα έχετε αντιληφθεί από το ύφος της γραφής μας αυτό το καιρό, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πορεία της ελληνικής αγοράς, αλλά και για τη θέση που έχει λάβει, το διάστημα αυτό, το “απόλυτο σύστημα”.

 

Σε καμία περίπτωση δεν αποκρύψαμε τις εκτιμήσεις μας για το μέλλον. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται -και θα συσσωρεύονται για αρκετό καιρό ακόμη- χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε το μέγεθός τους, ή τη βαρύτητα των επιδράσεών τους στην οικονομία.

 

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκρύψαμε το ότι, περιστάσεις όπως αυτές που διανύουμε στην παρούσα φάσει, προκαλούν μία σημαντική δυσλειτουργία τους τεχνικούς δείκτες που ακολουθούν την τάση.

Σήμερα δεν υπάρχει τάση στην αγορά. Αυτό “μπλοκάρει” την κίνηση του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών, ο οποίος είναι καθοριστικός για τις κινήσεις μας και τη στάση που θα κρατήσουμε στην αγορά.

Μπορούμε να το δούμε εδω. Δείτε τις τιμές του ΚΜΟ-200 κατά τους τελευταίους μήνες. Φαίνονται στη στήλη 4. Αν δούμε τη διακύμανση της τιμής του ΚΜΟ-200 κατά το τελευταίο τρίμηνο, αυτή κινείται μεταξύ των 897 και 902 μονάδων.

Αυτό, αν συνεχιστεί, δηλαδή αν η αγορά συνεχίσει να κινείται χωρίς εμφανή τάση, θα καταλήξει να γίνεται ανοδική και πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 κάθε λίγες μέρες.

Το φαινόμενο αυτό έχει σημειωθεί και στο παρελθόν, κυρίως στην περίοδο 1995-1997.

Επαναλαμβάνουμε ότι, η λογική κατάληξη αυτής της κατάστασης, θα είναι μία έντονη ανοδική κίνηση του ΓΔ, ο οποίος, τότε, θα αλλάξει εντελώς επίπεδα διακύμανσης. Όμως, μέχρι τότε θα είναι ένα διάστημα φθοράς.

 

Εδώ και μερικές μέρες, προσπαθούμε να καταγράψουμε κάποια συμπεράσματα από παρελθούσες παρόμοιες καταστάσεις στην κίνηση του ΓΔ, ώστε να δούμε αν μπορεί να υπάρξει κάποιος “κανόνας” που να προφυλάσσει από τέτοιες καταστάσεις. Το πρόβλημα που συναντούμε είναι ότι, δυστυχώς, η προϊστορία του ΓΔ είναι σχετικά μικρή (περίπου 35 χρόνια), ενώ παρόμοιες καταστάσεις είναι πολύ σπάνιες.

 

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν, ακόμη και να υπάρξει πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις, δεν υπάρχει κίνδυνος για σήμα εξόδου.

Σημειώνουμε ότι:

Η τιμή του ΓΔ βρίσκεται στις 900,35 μονάδες.

Η τιμή του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 899,61 μονάδες.

Το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών βρίσκεται στις 879,45 μονάδες

Το σημείο αλλαγής της κλίσης της καμπύλης του ΚΜΟ-200 (δηλαδή το σήμα εξόδου του Εξομαλυντή 3 ημερών) βρίσκεται περίπου 12 έως 15 συνεδριάσεις μακριά, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΓΔ δε θα υποχωρήσει κάτω από τις 855 μονάδες.

 

Είναι μία προβληματική κατάσταση, αλλά, οι πιθανότητες είναι ότι, δεν υπάρχει κίνδυνος για κάποιες μεγάλες ζημιές. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει άμεση προοπτική, για κάποια μεγάλα κέρδη. Είναι μία περίοδος φθοράς. Εφ’ όσον δεν κινδυνεύουμε για μεγάλες ζημιές, θα την ξεπεράσουμε.

 

Αύριο θα δημοσιεύσουμε τους πίνακες και τα κείμενα των Χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων για το α’ τρίμηνο του 2022. Θα τα είχαμε νωρίτερα (ήταν σχεδόν έτοιμα πριν από το Πάσχα), αν δε μας καθυστερούσε η ALLIANZ ΑΕΔΑΚ, η οποία αυτή τη φορά “ξέφυγε” και άργησε να τα δημοσιεύσει.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text